Navigation
8
Μαρ
location
Αθήνα
14oC
Αρκετά σύννεφα
15 Μαρ 2018

Μια ωραία ατμόσφαιρα… αλά Τιτανικός!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου πέραν της οικονομικής πίεσης έχει αρχίσει να υφίσταται εντονότερα και το γεωπολιτικό “πρεσάρισμα” από τους γείτονες της. Αν και τα 2010 δεν συνέβη κάτι… ευχάριστο με την ελεγχόμενη χρεοκοπία μας, εντούτοις ουδείς είχε τολμήσει να κάνει… κακές σκέψεις για να πλήξει την Ελλάδα. Μια ενδεχόμενη “θερμή” γεωπολιτική περιπέτεια στην έναρξη των μνημονίων θα ήταν κάτι που πρώτα απ΄ όλα οι ίδιοι οι σύμμαχοι και δανειστές δεν θα ήθελαν…

Το 2014 φαινόταν ότι η Ελλάδα ήταν στο τέλος της περιπέτειας, υπό την έννοια ότι δεν θα συνέβαιναν όσα δυσάρεστα  ακολούθησαν. Δυστυχώς, η “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015 είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί ένα πολύτιμο momentum και η Ελλάδα να χάσει την καλύτερη τριετία της πιο δυνατής δεκαετίας της παγκόσμιας οικονομίας. Το βάρος που μας έχει φορτώσει η σημερινή συγκυβέρνηση θα μας ταλαιπωρεί για δεκαετίες. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι εκτός από το βάρος αυτό υπάρχει και μεγαλύτερη ανασφάλεια, η οποία αυξάνει και το γεωπολιτικό ρίσκο στην περιοχή.

Οι συστηματικές προκλήσεις της Τουρκίας έρχονται σε μια στιγμή όπου οι εδώ κυβερνώντες διαχειρίζονται το… παραμύθι της εξόδου από τα μνημόνια και της “καθαρής εξόδου” στις αγορές Μόνο που αυτά τα… παραμύθια είναι για μικρά παιδιά όταν δεν κοιμούνται το βράδυ. Ωστόσο, μόνο παραμύθια δεν είναι ότι άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας. Η εικόνα που περνάμε σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή του… καραπαζοεισπράκτορα. Κυρίως δε μετά το γεγονός της σύλληψης των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς στον Έβρο. Έχουμε φτάσει στο σημείο πλέον να μας λυπούνται όλοι και να μας βλέπουν σαν ελεεινούς. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα.

Με δεδομένη την αλλαγή πολιτικών συσχετισμών αλλά και ισορροπιών σε παγκόσμιο επίπεδο (εκλογή Τραμπ, εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ, συμμαχία Ρωσίας-Τουρκίας στη Συρία κλπ.) φαίνεται ότι κάποιες “ευαίσθητες” σταθερές της γεωπολιτικής σκακιέρας έχουν αλλάξει. Και μάλιστα, αν συνεχίσει η κυβέρνηση να λειτουργεί έτσι όπως λειτουργεί, τότε τα πράγματα θα γίνουν πιο… επικίνδυνα. Και όταν τα πράγματα καθίστανται πιο επικίνδυνα, τότε αυτό τιμολογείται και έχει σε πρώτη φάση οικονομικό κόστος. Ήδη, βλέπουμε τι συμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ. Ευτυχώς που εκεί διακυβεύονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των συμμάχων μας, αλλά αυτό ίσως να μη λέει και πολλά πράγματα. Έτσι, είχε γίνει και τις παραμονές της Μικρασιατικής Καταστροφής, όταν οι σύμμαχοι μας είχαν ως μπροστινούς για τα πετρέλαια της Μοσούλης. Η συνέχεια είναι γνωστή…

Η εθνική ασφάλεια της χώρας απειλείται τουλάχιστον 3 επίπεδα σε σχέση με το σημείο όπου βρισκόμασταν στις αρχές του 2015. Κι αυτό δεν έχει προκύψει τυχαία. Ταυτόχρονα, στο εσωτερικό επικρατεί πλήρης μπαχαλοποίηση του Κράτους, των θεσμών και των δομών μέσα από μια απόπειρα “Μαδουτσαβοποίησης” της χώρας. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην κυβέρνηση. Έχουν άγνοια κινδύνου; Οι ιδεοληψίες τους και το μίσος φτάνουν σε σημείο ανοησίας; Μήπως είναι και τα δύο; Το πιθανότερο είναι το τελευταίο. Μάλλον, γι αυτό έχουμε γίνει μια πολύ… ωραία ατμόσφαιρα! Ας ελπίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα παίζει… μουσικά σύνολα όπως γινόταν κατά την ώρα της βύθισης του Τιτανικού!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ