Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
17oC
Λίγα σύννεφα
10 Μαρ 2016

Μια μικρή ιστορία. O καπνός επιτυχίας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Δεν είμαι καπνιστής ούτε εκτιμώ αυτούς που καπνίζουν αρειμανίως σε κλειστούς χώρους.

Η καπνοβιομηχανία ωστόσο είναι μια πραγματική οικονομική δραστηριότητα και οι δεκάδες χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές στην Ελλάδα δουλεύουν σκληρά, πληρώνουν φόρους, ζουν και σπουδάζουν τα παιδιά τους όπως όλοι οι άλλοι οι επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα.

Πριν από λίγο καιρό, ανακοινώθηκε επισήμως -και με όλες τις υπερβολές της κυβερνητικής προπαγάνδας- η δέσμευση της Philip Morris International να συνεχίσει να αγοράζει, τα επόμενα τρία χρόνια, σημαντικές ποσότητες ελληνικού καπνού ανατολικού τύπου. Αυτό σημαίνει ότι περίπου  30.000 καλλιεργητές και εργάτες καπνού στην Ελλάδα, «κλείδωσαν» την απορρόφηση της παραγωγής τους μέχρι το 2018 και ταυτόχρονα πήραν σφραγίδα υψηλής ποιότητας διεθνών προδιαγραφών για τα προϊόντα που παράγουν.

Πίσω από αυτή την είδηση, κρύβεται και η σκληρή προσπάθεια των «άσπρων κολάρων», των στελεχών της εταιρείας Παπαστράτος που κατάφεραν με πολλή δουλειά και μεγάλη προσπάθεια να «γυρίσουν» την εταιρεία σε κερδοφορία και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδας στον πολυεθνικό όμιλο.

Η Philip Morris ανακοίνωσε ότι αναθέτει στην εταιρεία Παπαστράτος, τον ρόλο του συντονιστή, του επικεφαλής για ένα σύνολο αγορών, συγκεκριμένα στις αγορές της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Η Παπαστράτος είναι σήμερα η μεγαλύτερη εταιρεία καπνού στην Ελλάδα. Ελέγχει το 40% της αγοράς και φυσικά για να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2014, για πρώτη φορά από το 2009, στηρίχθηκε στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές.

Η θεαματική αύξηση των εξαγωγών μετέτρεψε τις πολυετείς ζημιογόνες χρήσεις σε υγιή κερδοφορία και αναβάθμιση του ρόλου της ελληνικής επιχείρησης στο ανταγωνιστικό περιβάλλον του πολυεθνικού ομίλου.

Η διοίκηση της Παπαστράτος όχι μόνο διατήρησε την ηγετική θέση στην ελληνική αγορά αλλά κυρίως διεύρυνε την εξαγωγική δραστηριότητα, τόσο με τη μεταφορά παραγωγής στην Ελλάδα για την κάλυψη αναγκών 30 αγορών παγκοσμίως, όσο και με τη μετατροπή των αποθηκών της στο Αγρίνιο σε πανευρωπαϊκό κέντρο αποθήκευσης και εξαγωγών ανατολικών καπνών για περισσότερα από 10 εργοστάσια της μητρικής της εταιρίας Philip Morris International.

Προφανώς τα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να καρπωθούν αυτή την επιτυχία των στελεχών της Παπαστράτος και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλης Αποστόλου περήφανα δήλωσε ότι

  • «…επιβραβεύεται η δέσμευση που έχει αναλάβει το Υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου. Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

Η ουσία όμως είναι ότι ακόμη και στη σημερινή μίζερη ελληνική πραγματικότητα, υπάρχουν μικρές αληθινές ιστορίες επιτυχίας που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι αυτός ο εφιάλτης που ζούμε σήμερα, κάποια στιγμή θα τελειώσει…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ