Navigation
9
Δεκ
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
18 Απρ 2016

Μια κουρασμένη κυβέρνηση σε έναν ακόμη γύρο διαπραγματεύσεων

Μέγαρο Μαξίμου Οικονομία

Με την άμμο να τελειώνει στην κλεψύδρα της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση προσέρχεται στο τελευταίο (;) γύρο σαφώς καταπονημένη και δείχνει έτοιμη  να συζητήσει εφιαλτικά σενάρια για τη δημοσιονομική προσαρμογή, με την αποδοχή νέων σκληρών μέτρων, ακόμη και πέραν των 5,4 δισ. ευρώ για την τριετία έως το 2018, αρκεί να υπάρξει μία κίνηση από τους ευρωπαίους για το χρέος.

Το Μέγαρο Μαξίμου είναι αισιόδοξο ότι η συμφωνία μπορεί αν επιτευχθεί μέχρι το τέλος Απριλίου, όπως λέει το σχετικό χρονοδιάγραμμα της δικής του στόχευσης, αλλά φοβάται το πολιτικό και κοινωνικά τσουνάμι, που μπορεί να προκληθεί από την αποδοχή ενός ιδιαίτερα σκληρού πακέτου μέτρων. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε με δηλώσεις του (στην ΕΡΤ) ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, πέραν εκείνων που προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού (5,4 δις ευρώ) και σίγουρα δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων.

Η πρόταση των δανειστών στριμώχνει την κυβέρνηση

Ωστόσο η πρόταση των δανειστών, που σκιάζει ήδη τις διαπραγματεύσεις και φέρνει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση είναι αυτή που αποκάλυψε το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Κυριακής: ότι η Αθήνα πρέπει να λάβει προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι βέβαιη η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι συζητά την ιδέα αυτή, πάνω στην οποία πιέζει πρωτίστως το ΔΝΤ, αλλά υιοθετούν και οι ευρωπαίοι, χωρίς όμως να την έχει αποδεχθεί ακόμα, καθώς θέλει ταυτόχρονα με την αποδοχή της να εξασφαλίσει μία ουσιαστική δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους.

«Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί αυτή την πρόταση και η τελική της θέση θα εξαρτηθεί από ολόκληρο το “πακέτο” που θα είναι στα τραπέζι και που προφανώς, θα συμπεριλαμβάνει και την ελάφρυνση του χρέους, η οποία με βάση τη Συμφωνία του Ιουλίου, είναι προγραμματισμένο να αποφασιστεί αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση»αναφέρει χαρακτηριστικά το Μέγαρο Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι πρόκειται για μία «ρήτρα» επώδυνη, αλλά μάλλον αναγκαία για να κλείσει η διαπραγμάτευση, αφού οι ευρωπαίοι επιθυμούν να συμμετέχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στην υιοθέτηση της πρότασης για τα πρόσθετα προληπτικά μέσα. Αισιοδοξούν όμως ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μέτρα δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά στη λήψη τους, επειδή δεν θα χρειαστούν λόγω της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, που θα έχει επιτευχθεί νωρίτερα και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα και να μην υπάρχει δημοσιονομική τρύπα, που αν επιβάλλει την επιπλέον προσαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση όμως και εφόσον προκύψει θέμα «ρήτρας» προληπτικών μέτρων, το Μαξίμου αναμένεται να αντιμετωπίσει ισχυρές εσωκομματικές αμφισβητήσεις, οι οποίες άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη για το ενδεχόμενο μίας σκληρής συμφωνίας.

Το μήνυμα Τσίπρα
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση λέγοντας ότι κατανοεί πως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει. Έκανε μάλιστα τον παραλληλισμό με έναν δρομέα που βρίσκεται προς το τέλος: «Έχουμε διανύσει το 90% του δρόμου, μένει ένα 10%, αλλά η κούραση είναι μεγάλη, ίσως αυτό το 10% να είναι το πιο δύσκολο, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι υπάρχει ο τερματισμός μπροστά». Πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται».

Όπως και να έχει πάντως, η κυβέρνηση απορρίπτει μετά βδελυγμίας τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει. Κυβερνητικά και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διέψευδαν όλο το σαββατοκύριακο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, φοβούμενα ότι η συζήτηση περί μίας σκληρής συμφωνίας θα αναζωπυρώσει τη σχετική συζήτηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress