Navigation
6
Μαΐ
location
Αθήνα
30oC
Αραιή συννεφιά
19 Δεκ 2017

Μια εξαπατημένη κοινωνία προτίθεται να βάλει μυαλό;

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ελλάδα προσπάθησε μετά από τον εμφύλιο σπαραγμό να σταθεί στα πόδια της κουβαλώντας επί δεκαετίες τον διχασμό. Η ζημιά που έγινε από τον συμμοριτοπόλεμο ήταν τεράστια και δυστυχώς για πολλές δεκαετίες καθόρισε καταλυτικά τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα. Όλα αυτά είχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις ανάλογες επιδράσεις στους οικονομικούς κύκλους της χώρας κατά τις τελευταίες 6-7 δεκαετίες.

Οι παππούδες και οι πατεράδες μας, έδωσαν μεγάλη μάχη για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν σε μια νέα Ελλάδα που θα έπρεπε να αφήσει πίσω τα πάθη και να βρει τον προορισμό της. Αυτό ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 μέσα από ένα προωθημένο πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης. Όσα καταφέραμε να δημιουργήσουμε μέσα σε 3 δεκαετίες, αρχίσαμε στη συνέχεια να τα… ξηλώνουμε. Η Ελλάδα περνώντας από μια Κατοχή που προκάλεσε τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές ζημίες πέρασε στο επίπεδο χωρών που χαρακτηρίζονταν από… επιθετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και μάλιστα έφτασε να έχει δημόσιο χρέος στο 25% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας του ΄70!

Η δεκαετία του ΄70 χαρακτηρίστηκε από μια σειρά εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο (δικτατορία έως το ΄74) αλλά και δύο πετρελαϊκές κρίσεις που μαζί με τον κρατισμό άρχισαν να δημουργούν σκηνικό ανησυχίας για όσα είχαν χτιστεί με ιδρώτα και… αίμα κατά τα προηγούμενα χρόνια. Η δεκαετία του ΄80 χαρακτηρίστηκε από το εύκολο χρήμα που βελτίωσε τη ζωή των πολιτών αλλά επί της ουσίας σηματοδότησε την αντίστροφη μέτρηση για την αποβιομηχάνιση της χώρας και το ρίζωμα νοοτροπιών που μοιραία θα οδηγούσαν μελλοντικά σε χρεοκοπία. Σ΄ ένα βράδυ διπλασιάστηκαν μισθοί και συντάξεις και ο ελληνικός λαός (ο οποίος αισθάνθηκε ότι… είχε έρθει στην εξουσία) άρχισε να βλέπει το… φως το αληθινό. Οι νεότεροι δεν γνωρίζουν ότι τα όσα συντελέστηκαν στη δεκαετία του ΄80 και συνεχίστηκαν σχεδόν κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου έως το 2009, αποτέλεσαν τα συστατικά στοιχεία της χρεοκοπίας μας που θα τους… κυνηγούν για πολλά χρόνια. Εγκαίρως κάποιοι πολιτικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η Ελλάδα με τον… στραβό δρόμο που είχε πάρει θα κατέληγε ικέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (π.χ. Κων/νος Μητσοτάκης).

Ένα από τα κεφαλαιώδους σημασίας θέματα είναι το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος σήμερα τις έννοιες Οικονομικά και Οικονομία. Τα Οικονομικά σχετίζονται με τα δημόσια οικονομικά και έχουν σημείο αναφοράς τη δημοσιονομική πειθαρχία. Η Οικονομία έχει να κάνει με τον τρόπο που η παραγωγή είναι σωστά διαρθρωμένη ώστε να παράγονται πλούτος, θέσεις εργασίας και εισοδήματα. Κάπου τα… μπερδέψαμε σ΄ αυτήν τη χώρα και αυτό δεν έγινε τυχαία. Σε μια καθοριστική (όπως αποδεικνύεται σήμερα) περίοδο, δυστύχησε να κυβερνάται από λαϊκιστές, δημαγωγούς, τυχοδιώκτες και απατεώνες που λειτούργησαν με τη λογική της εξουσιολαγνείας και της καρέκλας. Τέτοιοι πολιτικοί τύποι λειτούργησαν ως διαφθορείς και εκμαυλιστές του λαού, ο οποίος πίστεψε ότι θα ωφεληθεί όταν το κράτος κομματικοποιείται και το κόμμα κρατικοποιείται…

Σήμερα η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση… ανισορροπίας. Ο εκμαυλισμός συνειδήσεων στην εποχή της πλασματικής ευημερίας με τα δανεικά και το εύκολο χρήμα, το βόλεμα, τη μαγκιά, την ατιμωρησία και την ανομία έχει σήμερα μετεξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο. Μια οικονομική χρεοκοπία επέρχεται μόνο όταν τα πρόσωπα δηλητηριάζουν τους θεσμούς και οι πολίτες ρέπουν προς καταστάσεις ηθικής, αξιακής και πολιτισμικής παρακμής. Κατά τα… λοιπά βέβαια μας φταίνε οι ξένοι! Είναι σαν να ένα ζευγάρι που έχει προβλήματα στον έγγαμο βίο του και προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους γείτονες ή στον περιπτερά της γειτονιάς!

Ας πάμε όλοι στον περίγυρό μας και ας ρωτήσουμε τους παππούδες μας ή τους πατεράδες μας για το πώς ξεκίνησαν. Για τα δύσκολα χρόνια και τον αγώνα που έκαναν για να μπορέσουν να δημιουργήσουν περιουσία για τα παιδιά τους και να βοηθήσουν τα εγγόνια τους. Δυστυχώς, τα παιδιά και τα εγγόνια τους είχαν την… ατυχία να ξεκινήσουν τη ζωή τους μέσα στην εποχή της “πλασματικής ευνμερίας”. Τότε που όλα ήταν εύκολα. Τότε που ελάχιστοι αναρωτιόντουσαν για το πώς συμβαίνουν κάποια πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν αφύσικα. Η εξήγηση υπάρχει και είναι πολύ απλή: οι νεότερες γενιές εθίστηκαν στα εύκολα που τα θεώρησαν και δεδομένα.

Η ανθρώπινη φύση εθίζεται σε ο,τιδήποτε εύκολο και ανώδυνο. Ο σύγχρονος Έλληνας έτσι όπως έμαθε ή τον έμαθαν, απορρίπτει τη θυσία και την απώλεια των “κεκτημένων”. Αρνείται να αναγνωρίσει τα δικά του λάθη, όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό ή αναπάντεχο. Έτσι. την… πατήσαμε! Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία εθίστηκε στο βόλεμα, στην… εύκολη (και για κάποιους) άοκνη σύνταξη, στην ανομία που μετατρέπεται σε μαγκιά και τη φαυλότητα που θεωρείται… προτέρημα. Μόνο δεινά θα μπορούσαν λοιπόν να μας περιμένουν με τέτοια μυαλά.  Όταν δε οι κυβερνώντες αρνούνται να συγκρουστούν και να δείξουν στους… κακομαθημένους (ή… καλομαθημένους) πολίτες ότι έχουν πάρει τον στραβό δρόμο, τότε τα πράγματα γίνονται ανησυχητικά. Όταν μάλιστα οι κυβερνώντες είναι πολιτικοί απατεώνες, τυχοδιώκτες, ψευτοεπαναστάτες και ψευτοδημοκράτες, τότε δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα περισσότερο παρά τον… εφιάλτη! Αυτό δηλαδή που βιώνουμε σήμερα…

Η χώρα έχει χάσει πολύτιμο έδαφος ώστε να καταφέρει να μαζέψει τα συντρίμμια που δημιουργήθηκαν από την κατάρρευση του… ψεύτικου οικοδομήματος του παρελθόντος. Οι ευθύνες ανήκουν προφανώς στους πολιτικούς εκείνους που δίδαξαν την απάτη, κινήθηκαν τυχοδιωκτικά, καλλιέργησαν τον λαϊκισμό, υπέθαλψαν τη φαυλότητα, ευνόησαν το βόλεμα, ανέχθηκαν το θράσος, εξέθρεψαν την ανομία και συμβιβάστηκαν με την ατιμωρησία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και για τους πολίτες που αποδέχθηκαν ή αφομοίωσαν την απάτη, επιδοκίμασαν τους ψεύτες και τους τυχοδιώκτες, ανήγαγαν σε προτέρημα το θράσος, θεώρησαν τη φαυλότητα ως… κεκτημένο, απαίτησαν την ατιμωρησία, επέβαλαν την ψευτομαγκιά και τον τραμπουκισμό!

Αναμφίβολα, δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ίδιοι, όπως και οι πολίτες. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μειοψηφία των πολιτικών απατεώνων σε συνδυασμό με τη σχετική πλειοψηφία των… μπαχαλάκηδων και ανόητων πολιτών. Στο υποσυνείδητο της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών έχει ριζώσει σήμερα ό,τι πιο άρρωστο και παρασιτικό θα μπορούσε να υπάρχει. Γι αυτόν τον… μεταστατικό καρκίνο που βλέπουμε σήμερα στη χώρα είναι όλοι συμμέτοχοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Έχουμε φτάσει στο σημείο, να μην μπορούμε να σκεφτούμε στοιχειωδώς λογικά για να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας. Ανακαλύπτουμε φανταστικούς εχθρούς και καθυστερούμε όσο γίνεται περισσότερο τη λήψη σοβαρών αποφάσεων που θα μας βοηθήσουν στο μέλλον, με αποτέλεσμα τα πράγματα να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Κακά τα ψέματα. Είμαστε μια χώρα με τριτοκοσμικές αντιλήψεις που καθημερινά αποδεικνύει ότι πάσχει από το σύνδρομο του αυτοκτονικού ιδεασμού. Αυτόν που έχει καλλιεργηθεί από τις ιδεολογικές εμμονές, το ψέμα, το παραμύθι, την απάτη και την ψευτομαγκιά. Το τίμημα που πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για να… χωνέψουμε το χρεοκοπημένο αριστερό παραμύθι είναι βαρύ. Τα δίδακτρα είναι πανάκριβα. Ας είναι τουλάχιστον τα τελευταία που πληρώνουμε για να βάλουμε μυαλό. Γιατί το επόμενο στάδιο θα είναι αυτό της οριστικής καταστροφής μας. Στις επόμενες εκλογές θα φανεί εάν μια κοινωνία αφελών και εξαπατημένων πολιτών προτίθεται να βάλει μυαλό και να διορθώσει εν μέρει τα απανωτά σφάλματα του 2015…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ