Navigation
18
Απρ
location
Αθήνα
20oC
Αίθριος - καθαρός
10 Ιαν 2018

Μετεξεταστέοι στις επενδύσεις

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Το 2015 θα επιστρέφαμε ως κανονική χώρα στις αγορές με την εφαρμογή και των τελευταίων περιορισμένης έκτασης μέτρων. Όμως, οι ψηφοφόροι είχαν… άλλη άποψη. Ήθελαν να τιμωρήσουν και τελικά αυτοτιμωρήθηκαν! Τώρα διαπιστώνουν ότι η τιμωρία τους θα πάει μέχρι το 2020 με συνεχή μέτρα και συμπληρωματικά με επιτροπεία για πολλές δεκαετίες. Η χώρα αν δεν μπει σε τροχιά ανάπτυξης μέσα από μαζικές επενδύσεις κινδυνεύει να πέσει και πάλι σε νέες περιπέτειες. Κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει εθιστεί στη συνωμοσιολογία, δείχνει απρόθυμος να συνεργαστεί και είναι ανώριμος ώστε να υποστηρίξει μια εθνική προσπάθεια, εξακολουθώντας να πιστεύει ότι κάποιοι… κακοί που έχουν προηγούμενα μαζί μας, έχουν θέσει ημάς στην… πρέσα! Μάλλον δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν είναι στραβός ο γιαλός, αλλά εμείς αρμενίζουμε στραβά!

Η παρουσία στην εξουσία μιας εξαιρετικά… προβληματικής κυβέρνησης αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει. Είναι το καρκίνωμα που δεν επιτρέπει στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου να κάνουν ένα βήμα παραπέρα. Είναι αυτοί που ενώ θα έπρεπε να επιδεικνύουν αξιοπιστία, συνέπεια και εμπιστοσύνη, αντιθέτως, αποδεικνύουν στην πράξη την αναξιοπιστία, την ασυνέπεια, τον τυχοδιωκτισμό, τη θρασύτητα, την αναίδεια, την καταστροφική διάθεση και τις ιδεοληπτικές αγκυλώσεις. Άνθρωποι οι οποίοι έπεφταν για… ύπνο διαβάζοντας τον Μαρξ και έβλεπαν όνειρα με… μουσάτους και γενειοφόρους (σε αντίθεση με άλλους που τον διάβασαν και τον κατάλαβαν…) προσπαθούν να πείσουν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι σε θέση να λειτουργήσουν με όρους δυτικού κόσμου ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις. Τις οποίες μάλιστα παραδοσιακά πολεμούσαν! Δεν ξέρουμε εάν η σημερινή κυβέρνηση και κυρίως ο αριστερός της βραχίονας έχει αλλάξει μυαλά, ωστόσο, αυτό που βλέπουμε είναι ότι όσοι επενδύουν τώρα ποντάρουν στην κυβερνητική αλλαγή, η οποία δεν θα αργήσει να έρθει…

Με το έγκλημα της υπερφορολόγησης και με τη διατήρηση ενός κράτους-μπαταχτσή που έχει εκπαιδεύσει τους πάντες στη διαφθορά, δεν μπορεί να έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Όταν αποκτήσουμε και πάλι πρόσωπο στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, όταν βγούμε στις αγορές για να δανειστούμε με κανονικό και φυσιολογικό τρόπο και όταν αρθούν τα capital controls, τότε θα έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετικά καλή βάση. Όσοι τοποθετούνται αυτήν την περίοδο στην ελληνική οικονομία έχοντας μακροπρόθεσμο ορίζοντα ποντάρουν στο σενάριο της ωρίμανσης των επενδύσεων μέσα σε ένα κανονικό περιβάλλον. Δηλαδή, με μια φορολογία συμβατή με την πραγματικότητα και με ένα Κράτος που θα λειτουργεί… φυσιολογικά.

Αν από το αποτέλεσμα των προσεχών εκλογών προκύψει μια συγκέντρωση δυνάμεων των Ν.Δ-Κίνημα Αλλαγής πάνω από 180 βουλευτές, τότε οι ξένοι όμιλοι θα έχουν μεγαλύτερη ορατότητα για να σχεδιάσουν τις επενδύσεις τους, προεξοφλώντας… κανονικές διαδικασίες και σίγουρη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020. Στη βάση ενός τέτοιου θετικού σεναρίου, η Ελλάδα μπορεί να απογειωθεί μέσα σε μια τετραετία από τη στιγμή που θα αλλάξει το σημερινό πολιτικό status quo. Η χώρα θέλει πρώτα απ΄ όλα σταθερότητα και η σημερινή κυβέρνηση με την ψήφιση της απλής αναλογικής για μικροκομματικούς λόγους έβαλε ένα επιπλέον εμπόδιο, το οποίο ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί… ανώδυνα.

Η χώρα μπορεί να ανοίξει τα φτερά της εμπνέοντας τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, αλλά όχι με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία. Ο κλάδος του Τουρισμού είναι ο σηματωρός και στυλοβάτης της οικονομίας και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εισρεύσουν τεράστια κεφάλαια για επενδύσεις σε ξενοδοχεία, σύνθετα καταλύματα κλπ., δίνοντας σημαντική ώθηση στο ΑΕΠ και στην απασχόληση. Ο δεύτερος κλάδος σε συνεισφορά είναι αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας (Logistics) καθώς η Ελλάδα είναι ένας κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων στο σταυροδρόμι 3 ηπείρων. Τα επενδυτικά κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου θα είναι επίσης τεράστια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο κλάδος της εμπορικής ναυτιλίας που εισφέρει στο ΑΕΠ περί τα 12 δισ. ευρώ όταν το σύνολο των δραστηριοτήτων των εφοπλιστικών ομίλων βρίσκεται στο εξωτερικό. Επιπλέον, ας έχουμε υπόψιν ότι οι μετοχές των μεγάλων εφοπλιστικών ομίλων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Με γενναία φορολογικά κίνητρα, η Ελλάδα θα μπορούσε να προσελκύσει πολλά περισσότερα κεφάλαια απ΄ ότι σήμερα. Ένα από τα μεγάλα επενδυτικά στοιχήματα για τη χώρα είναι η προσέλκυση κεφαλαίων στον κλάδο της ενέργειας. Φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ. εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν τα επόμενα χρόνια επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων απαιτώντας υψηλής εξειδίκευσης εργατικά χέρια.

Στη συνέχεια υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στη βιομηχανία, ενώ ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συνεισφέρει περισσότερα παράλληλα με τη βιομηγανία τροφίμων. Όλα τα παραπάνω θα δώσουν ώθηση στις λιανικές πωλήσεις. Ταυτόχρονα, η ώθηση στην οικονομία θα συμπαρασύρει και την οικοδομή. Η πλήρης εφαρμογή ενός αξιόπιστου χωροταξικού σχεδίου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου μπορούν να ξεκαθαρίσουν το τοπίο, έτσι ώστε όλοι (και κυρίως οι ξένοι) να ξέρουν που επενδύουν και τι μπορούν να φτιάξουν. Επίσης, η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας μπορεί να συνοδευτεί με γενναία μέτρα ενθάρρυνσης της σύγχρονης βιοκλιματικής κατασκευής για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος. Έτσι, η Πολιτεία θα μπορούσε να θεσπίσει ένα πλαίσιο κινήτρων με bonus τετραγωνικών όταν μιλάμε για ενεργειακές κατασκευές κλάσης τουλάχιστον Α+ που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την πιο ενεργή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε δραστηριότητες που σήμερα εξακολουθούν να αποτελούν… πάρεργο του Κράτους. Για την ταχύτερη προώθηση των επενδύσεων οι ιδιωτικοί εκτιμητές και αξιολογητές της αγοράς μπορούν να αναλάβουν μαζί με τον υποψήφιο επενδυτή την πλήρη διεκπεραίωση του project με υπεύθυνες δηλώσεις που θα συνοδεύονται και με πίνακα… κυρώσεων στην περίπτωση παραβίασης των νόμων. Μιλάμε δηλαδή για αυτονόητα πράγματα που στην Ελλάδα αποτελούν ζητούμενα. Η πολιτική ανωριμότητα των σημερινών συγκυβερνώντων κατά το 2015 έχει ήδη επιβαρύνει δραματικά την κατάσταση στην οικονομία. Απλά τώρα βλέπουμιε την κορυφή του παγόβουνου.

Η… ενηλικίωση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι γεγονός, όμως, η κατάσταση πάσχει γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε αυτά που έχουν υπογράψει και πρέπει να εφαρμόσουν. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πλέον αντικείμενο απλής ανάλυσης όχι στις πανεπιστημιακές οικονομικές σχολές, αλλά στο σχολικό εγχειρίδιο “Αρχές Οικονομικής Θεωρίας” της οικονομικής κατεύθυνσης στη Γ΄ Λυκείου. Κάποιοι δεν μπήκαν στον κόπο να διαβάσουν ούτε αυτό. Τώρα είναι πλέον αργά. Η χώρα δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από τους… αδιάβαστους! Έχουν μείνει μετεξεταστέοι. Θα πάει μπροστά με τους ώριμους, τους καταρτισμένους, τους σοβαρούς και τους γνώστες. Πάνω απ΄ όλα, με αυτούς που πιστεύουν σε αυτό που πρέπει να γίνει όχι ως αποτέλεσμα επιβολής από κάποιους, αλλά ως αναγκαιότητα για το αύριο της χώρας…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ