Navigation
5
Αυγ
location
Αθήνα
37oC
Λίγα σύννεφα
21 Φεβ 2018

Μετάβαση στον φιλελευθερισμό και τον αντι-κρατισμό με υπογραφή Τσίπρα!

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο έφερε νέα βάρη για το σύνολο του λαού και προκάλεσε λόγω της “περήφανης διαπραγμάτευσης” του 2015 ένα άμεσο και έμμεσο κόστος ύψους 210 δισ. ευρώ. Ο γράφων το έχει γράψει από πρόπερσι και προ ημερών ήρθε η επιβεβαίωση από τον απελθόντα πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ. Δεν είναι μόνο ο πρόσθετος δανεισμός, αλλά η απώλεια ΑΕΠ την τριετία 2015-2017, τα επιπλέον μέτρα που δεν χρειάζονταν, η εκροή καταθέσεων που έγινε υπό τον φόβο της δραχμής, η δάλυση του τραπεζικού συστήματος και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης μετά την… εξαφάνιση 36,4 δισ. ευρώ από την αξία των τραπεζών.

Εκεί που πραγματικά βρίσκεται η πεμπτουσία των υπογραφών Τσίπρα είναι στην εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας στους εταίρους-δανειστές για 99 χρόνια και η απόκτηση από τα ξένα funds με μόλις 5,5 δισ. ευρώ, του συνολικού ενεργητικού των τραπεζών ύψους 345 δισ. ευρώ. Αυτές οι δύο υπογραφές είναι που θα διαμορφώσουν πλέον την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών. Και μάλιστα προς την κατεύθυνση απαλλαγής της από τον κρατισμό. Έμελλε ένας κατά ομολογία του… αριστερός να αντιληφθεί το λάθος του 2015 και να διαμορφώσει συνθήκες μη επιστροφής στο μεγαλύτερο καρκίνωμα της χώρας. Ο κρατισμός δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τη λειτουργία μιας οικονομίας και ενός κράτους με όρους γραφειοκρατίας, πολυνομίας, διαφθοράς και κρατικοδίαιτων συμφερόντων. Είναι ακριβώς, το μότο πάνω στο οποίο δομείται παγκοσμίως το αριστερό αφήγημα…

Προφανώς και δεν μπορεί κάποιος αφελής να πανηγυρίσει γι αυτό στο οποίο μεταβαίνουμε. Δεν νομίζουμε ότι πέραν των παροχών, αυτοί που ψήφισαν το 2015 το σημερινό κυβερνητικό σχήμα ότι είχαν στο μυαλό τους την εκχώρηση ολόκληρης της δημόσιας περιουσίας και του τραπεζικού συστήματος σε ξένα χέρια. Το αντίθετο. Πώς να υπήρχε τρόπος να γινόταν κρατικοδίαιτο όχι το 50% της οικονομίας που είναι σήμερα, αλλά το 100%!

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα-Καμμένου μέσα από το τρίτο μνημόνιο, αποτελούν επιπλέον μια… εξαιρετική προσφορά ενός ανθρώπου που δεν διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας: τον Γιάννη Βαρουφάκη. Ο άνθρωπος αυτός με την “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015, τους σηκωμένους… γιακάδες, τις φανταστικές μυθοπλασίες και τις θεωρητικές αναζητήσεις ή… ανοησίες του στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών, έβαλε το χεράκι του για να εισέλθει η Ελλάδα σε έναν… άλλον δρόμο. Αυτός ο άλλος δρόμος δεν είναι τίποτα περισσότερο από τη μελλοντική πλήρη φιλελευθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Με καθολικές και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, κλασικό τραπεζικό μάνατζμεντ με βάση τα διεθνή στάνταρντς, πλήρη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, διιοικητικό και δομικό εκσυγχρονισμό κατά τα πρότυπα χώρας δυτικού τύπου. Για να μην υπάρξει παρεξήγηση δεν ισχύει αυτό τώρα, αλλά έχουν τεθεί οι βάσεις για να γίνει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον…

Η… δουλειά των Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη για την απελευθέρωση και τη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας είναι… μισή. Δυστυχώς, με την υπερφορολόγηση και την… υπερ-εισφορολόγηση δηλητηριάζουν την οικονομία και διαλύουν τη μεσαία τάξη, Επιπλέον, δεν μπορεί κάποιος να κουνάει το δάκτυλο και να μιλάει για φιλελευθερισμό με μισθούς… Αφρικής, για τον απλούστατο λόγο ότι κάτι τέτοιο είναι ασύμβατο! Οδήγησαν τους μισθούς στα επίπεδα του επιδόματος ανεργίας για τους νεοπροσλαμβανόμενους ή νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας. Επιπλέον, προκαλούν καθημερινά βαθιά ρήγματα στην Παιδεία και υπονομεύουν τις προοπτικές της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Βέβαια, η εύκολη δικαιολογία είναι ότι για όλα φταίει η Τρόικα. Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι ενώ η οικονομία φιλελευθεροποιείται αλλά οι μισθοί και οι παροχές… αριστεροποιούνται, εντούτοις βλέπουμε και καταστάσεις θεσμικής κατάπτωσης που παραπέμπουν στα “πρότυπα” εκτροχιασμένων χωρών όπως η Βενεζουέλα και η Βόρεια Κορέα. Απλά οι άνθρωποι μισούν και το δείχνουν. Είναι προοδευτικοί για ό,τι πιο άρρωστο υπάρχει και οπισθοδρομικοί σε ότι πρέπει να γίνει για να δούμε θεού πρόσωπο!

Μέσα στα επόμενα χρόνια λοιπόν όλες οι πρώην ΔΕΚΟ θα είναι σε ιδιώτες. Το Κράτος θα έχει Ένοπλες Δυνάμεις, Σώματα Ασφαλείας, νοσοκομεία, σχολεία και υπαλλήλους της διοίκησης. Όλα τα υπόλοιπα θα είναι στους ξένους. Ό,τι ακριβώς έγινε μετά και τη χρεοκοπία του Τρικούπη. Εκεί βρίσκεται και το μυστικό για την προσέλκυση επενδύσεων και την εκτίναξη της οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Με υπογραφή των Τσίπρα-Καμμένου και την… ευγενική χορηγία Βαρουφάκη, που μάλλον… δεν το ήθελε. Και βεβαίως, δεν είναι ειρωνική η αναφορά στις σχετικές υπογραφές και χορηγίες, αλλά είναι η πραγματικότητα. Μέσα στο κομμάτι της εκχώρησης εκμετάλλευσης των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών σε ιδιώτες εμπεριέχεται και μια τεράστια ακίνητη περιουσία, η οποία, παρά το ότι είναι… μπερδεμένη περιλαμβάνει 71.000 ακίνητα (αστικά ή μη) που αντιστοιχούν σε 3,4 εκατομμύρια στρέμματα εδάφους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κηματικής Εταιρείας του Δημοσίου από τα 71.000 ακίνητα περίπου 9.500 είναι ελεύθερα, ενώ από τα 3,4 εκατ. στρέμματα, τα 687.000 μπορούν να αξιοποιηθούν. Και φυσικά, δεν συμπεριλαμβάνουμε σε αυτά τα χιλιάδες σπίτια, μαγαζιά, επιχειρήσεις, αγροτεμάχια, οικόπεδα, εξοχικά κλπ. που θα βγουν μαζικά στους πλειστηριασμούς τα επόμενα χρόνια. Οι πλειστηριασμοί Δημοσίου και τραπεζών θα ξεπεράσουν τους 300.000 τα επόμενα 4-5 χρόνια! Επιπλέον, ας φανταστούμε τι έχει να γίνει και με τα χιλιάδες στρέμματα που θα καταγραφούν ως “αγνώστου ιδιοκτήτη” όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου. Αναμφίβολα, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα αναπτυξιακό “μπουμ” τα επόμενα χρόνια με υπογραφές των Τσίπρα-Καμμένου, οι οποίοι “λούστηκαν” το… Βαρουφάκειας εμπνεύσεως τρίτο μνημόνιο! Τους είμαστε ευγνώμονες!!!

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ