Navigation
24
Σεπ
location
Αθήνα
26oC
Νεφοσκεπής
2 Φεβ 2015

Μεταπτώσεις στη συνεδρίαση της Wall Street

wall_street_ap_605 Αγορές

Την προσπάθεια ανάκαμψης του αμερικανικού χρηματιστηρίου μετά και την κακή επίδοση του S&P 500 την Παρασκευή ήρθαν να υπονομεύσουν τα στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ που έγειραν ανησυχίες για την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, τα βλέμματα των επενδυτών παραμένουν στραμμένα στα εταιρικά αποτελέσματα, με τον πετρέλαϊκό κολοσσό Exxon Mobil να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones, ξεκίνησε από θετικό έδαφος, πέρασε σε αρνητικό και ανέκαμψε στο μεταξύ όπου κερδίζει 0,35% και βρίσκεται στις 17.183,31 μονάδες.

Ο δείκτης Nasdaq κάλυψε τις απώλειές του ενισχύεται κατά 23% ενώ, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,53%.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 14 κινούνται με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Εξ΄ αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη καταγράφει η Verizon Communications Inc καθώς διαπραγματεύεται στα 46,39 δολάρια με άνοδο 0,68 δολαρίων ή σε ποσοστό 1,49%. Ακολουθούν η Chevron Corporation με κέρδη 1,46% στα 104,03 και η Exxon Mobil στα 88,62 δολάρια με άνοδο 1,37%.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα είναι η Home Depot (-1,85%), η Visa Inc (-0,84%) και η Boeing (-0,64%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Οι επενδυτές προσβλέπουν σε μία παύση για “ανάσα” μετά την εβδομαδιαία απώλεια του 2,8% του S&P 500. Μόνο την Παρασκευή, ο δείκτης έχασε 1,3% για να καταγράψει πτώση 3,1% στο μήνα.

Αναλυτικά στα μάκρο, επιβράδυνση εμφάνισε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα στις ΗΠΑ τον Ιανουάριου σύμφωνα με το σχετικό δείκτη του Institute for Supply Management ο οποίος διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες από τις 55,1 μονάδες τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας τη χειρότερη επίδοσή του σε διάστημα ενός έτους.

“Ο κόσμος αρχίζει να γίνεται νευρικός για την επιβράδυνση της ανάπτυξης”, σχολιάζει ο Joe Saluzzi, συνεργάτης της χρηματιστηριακής Themis Trading. “Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πουν ότι εξακολουθούμε να είμαστε καλύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο και συνεχίζουμε να καταγράφουμε αξιοπρεπή κέρδη. Αλλά παρασυρόμαστε προς τα κάτω. Αυτός είναι ο φόβος, και αν συμβεί, τότε θα έχουμε προβλήματα”.

Εξάλλου, συρρικνώθηκε η καταναλωτική δαπάνη το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, σε ένδειξη της επιφυλακτικότητας των νοικοκυριών στις ΗΠΑ παρά τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τη σταθεροποίηση της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, υποχώρησε κατά το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό του 0,3%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Αντίθετα, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3%, ενώ το καθαρό διαθέσιμο εισόδημα σημείωσε άνοδο 0,5% τον ίδιο μήνα.

Αύξηση 0,4% τον Δεκέμβριο στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 982,1 δισ. δολ. εμφάνισαν οι δαπάνες για κατασκευαστικά έργα στις ΗΠΑ, με ώθηση από τις δημόσιες δαπάνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, πτώση 21% στα κέρδη δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Exxon Mobil, με τον πετρελαϊκό κολοσσό να «λαβώνεται» από τις χαμηλότερες τιμές εμπορευμάτων.

Παράλληλα, η εταιρεία ανακοίνωσε σχέδιο να μειώσει δραστικά το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.

Στο μεταξύ, η Intel ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει την Lantiq, γερμανική κατασκευάστρια τσιπ επικοινωνιών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει τους όρους της συμφωνίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ