Navigation
12
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιούλ 2016

Μετά από επτά χρόνια, τριάντα στον εισαγγελέα

τηλεφωνικό εισπρακτική χρέη οφειλές Νέα | Οικονομία

Εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες εκβιάζουν δανειολήπτες

Δικαίωση της αποκάλυψης του «Π», στις 7 Μαΐου, για εισαγγελική θωράκιση των πολιτών ενόψει της πώλησης των «κόκκινων» δανείων

του Παναγιώτη Στάθη

Τουλάχιστον 60 εισπρακτικές εταιρείες και 10 δικηγορικές, όπως είχε αποκαλύψει το «Π», ερευνώνται πλέον από την Εισαγγελία Αθηνών για εκβιαστικές πρακτικές σε βάρος οφειλετών. Από το εισαγγελικό στόχαστρο δεν θα ξεφύγουν ούτε οι τράπεζες αλλά ούτε οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Οι πρώτες γιατί μεταβιβάζουν αρχεία με προσωπικά δεδομένα πελατών χωρίς την έγκρισή τους και οι δεύτερες γιατί λειτουργούν τμήματα με αντικείμενο την είσπραξη οφειλομένων.

Όπως είχε γράψει το «Π», βαριά αδικήματα αντιμετωπίζουν εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρείες που εφαρμόζουν εκβιαστικές μεθόδους πίεσης απέναντι σε οφειλέτες. Τουλάχιστον 30 εισπρακτικές εταιρείες έχουν ήδη περάσει από το γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις για βαριά κακουργήματα. Ήδη, όμως, άλλες 30 έχουν τεθεί υπό έρευνα , ενώ ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρος αναμένεται να καλέσει και 10 δικηγορικές εταιρείες που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά, για να δώσουν εξηγήσεις.

Οι εταιρείες ερευνώνται για τα εξής: 

  • Εκβίαση
  • Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων
  • Παράνομη βία
  • «Ξέπλυμα» βρόμικου χρήματος

Καταγγελίες έχουν κάνει πολίτες και ο Συνήγορος του Καταναλωτή, αλλά η έρευνα ξεκίνησε μετά από αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου, πριν από 7 χρόνια.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες δεν τηρούνται τα εξής:

  • Η 10ήμερη προθεσμία από την ημέρα που μια οφειλή έγινε ληξιπρόθεσμη
  • Το ωράριο τηλεφωνημάτων από τις 9 το πρωί  έως τις 8 το βράδυ
  • Η απαγόρευση ενημέρωσης τρίτου
  • Η απαγόρευση τηλεφωνημάτων σε επαγγελματικό χώρο

Παράλληλα διατηρείται ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο μπορεί να ζητήσει ο οφειλέτης για να στραφεί εναντίον των εταιρειών με καταγγελία, ενώ είναι παράνομο οι εισπρακτικές εταιρείες, αφού καταγράφουν τις συνομιλίες με τους οφειλέτες, στη συνέχεια να συντάσσουν «πρακτικά», τα οποία εμφανίζουν ως απόδειξη νέας συμφωνίας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμης οφειλής!

«Ξέπλυμα»

Τα στελέχη των εισπρακτικών εταιρειών κλήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα κακουργηματικής μορφής, μεταξύ των οποίων και η νομιμοποίηση προϊόντων από εγκληματικές ενέργειες («ξέπλυμα»). Χρηματικά ποσά που βρέθηκαν σε λογαριασμούς προσώπων τα οποία εμπλέκονται με τις υπό διερεύνηση εισπρακτικές εταιρείες έδωσαν στις δικαστικές Αρχές το έναυσμα που αναζητούσαν για να τα συνδέσουν με τις παράνομες πρακτικές των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς θεωρούνται εγκληματικό προϊόν!

Είναι η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη κινητοποιείται συνολικά εναντίον των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς μέχρι τώρα υπήρχαν μεμονωμένα περιστατικά, όπως μία περίπτωση στην οποία υπάλληλοι εισπρακτικής εταιρείας απαιτούσαν την καταβολή οφειλών από πολίτες μετερχόμενοι μεθόδους απειλητικές και εκβιαστικές, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί κακουργηματική ποινική δίωξη εναντίον τους και η υπόθεση να καταλήξει στον ανακριτή.

Αποζημίωση

Πάντως, ήδη προ καιρού, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», το Ειρηνοδικείο Αθηνών επιδίκαζε αποζημίωση 6.000 ευρώ σε δανειολήπτη που ενοχλούνταν από εισπρακτική εταιρεία. Η υπ’ αριθ. 96/2016 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών αποζημίωσε δανειολήπτη και καταδίκασε την τράπεζα στην καταβολή του ποσού των 6.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική του βλάβη για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε εισπρακτική εταιρεία χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης είχε αιτηθεί το 2008 τη χορήγηση πιστωτικής κάρτας από την τράπεζα και γνωστοποίησε στην τελευταία τα απλά προσωπικά δεδομένα του, που ήταν αναγκαία για την κατάρτιση της αντίστοιχης σύμβασης, ήτοι το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό δελτίου ταυτότητας, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό τηλεφώνου και το επάγγελμα. Αποδείχθηκε ότι η τράπεζα, η οποία είχε υπογράψει με εισπρακτική εταιρεία τη μεταξύ τους σύμβαση παροχής υπηρεσιών –λόγω ανώμαλης εξέλιξης της ενοχής από την ως άνω πιστωτική κάρτα, ήτοι υπερημερίας του δανειολήπτη– διαβίβασε, χωρίς την προηγούμενη οφειλόμενη, κατά το άρθρο 11 Ν. 2472/1997 και της, κατ’ εξουσιοδότηση αυτού, εκδοθείσας υπ’ αρ. 1/1999 κανονιστικής πράξης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΦΕΚ 555 Β76.5.1999), ενημέρωσή του τα ως άνω (απλά) προσωπικά δεδομένα του ως και το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής του, στην ως άνω εταιρεία, η οποία προέβη σε χρήση αυτών, καλώντας τον τηλεφωνικά, διά υπαλλήλου της, στις 17/2/2015. Σημειώνεται, δε, ότι πριν από κάθε γνωστοποίηση των προσωπικών δεδομένων των πελατών-οφειλετών οποιασδήποτε τράπεζας ή άλλης εταιρείας σε εισπρακτική εταιρεία για την περαιτέρω διευθέτηση οφειλής μέσω εισπρακτικής, η τράπεζα ή όποια άλλη πιστώτρια εταιρεία οφείλει να ενημερώσει τον πελάτη-οφειλέτη της ότι πρόκειται να μεταβιβάσει τα στοιχεία της οφειλής του, το τηλέφωνο και τη διεύθυνσή του, δηλαδή τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict