Navigation
21
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αραιή συννεφιά
9 Αυγ 2015

“Μέσα στον Σεπτέμβριο η ολοκλήρωση της διασταύρωσης με τους τραπεζικούς λογαριασμούς”

trufon-aleksiadis Οικονομία

Στις αλλαγές που συζητά η κυβέρνηση σε σχέση με τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τους ελέγχους για τη φοροδιαφυγή, αλλά και τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των εφοπλιστών, αναφέρεται σε συνεντεύξεις του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης αποκαλύπτει ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μεγάλη διασταύρωση που γίνεται με τους τραπεζικούς λογαριασμούς. «Ήδη από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας προκύπτουν χιλιάδες περιπτώσεις ανακόλουθων καταθέσεων σε σχέση με τις φορολογικές δηλώσεις το διάστημα 2000-2012. Βρέθηκαν δηλαδή φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με καταθέσεις εκατομμυρίων, ενώ δήλωναν 60.000 ή 70.000 ετήσιο εισόδημα. Άπαντες με αυτόματο τρόπο θα κληθούν να δικαιολογήσουν πού βρήκαν αυτά τα χρήματα. Μιλάω για εκατοντάδες χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και λογαριασμούς», σημειώνει.

Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για την αποπληρωμή φορολογικών χρεών, ο αναπληρωτής υπουργός επισημαίνει ότι «πρέπει να δούμε παρεμβάσεις που ίσως το προηγούμενο διάστημα δεν είδαμε». «Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το χρέος του σε λιγότερο από τις 100 δόσεις, για ποιον λόγο να υπαχθεί σε αυτές;» σημειώνει και εξηγεί ότι υπάρχουν συζητήσεις με τους θεσμούς για το «πώς θα υπάρξουν έλεγχοι ώστε να δούμε ποιοι πρέπει να εντάσσονται και ποιοι όχι» με στόχο να επιβληθεί μια πιο αυτοματοποιημένη διαδικασία μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων. Απαντώντας για το ίδιο θέμα ξεκαθαρίζει ότι δεν θα ξαναδοθεί η ευκαιρία στους οφειλέτες για ρύθμιση χρεών σε 100 δόσεις.
Σχετικά με τις αλλαγές στη φορολογία των εφοπλιστών, ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει πως «οι Έλληνες πλοιοκτήτες που έχουν αποδείξει σε κρίσιμες στιγμές τα πατριωτικά τους αισθήματα θα πρέπει για ακόμα μία φορά να αποδείξουν ότι αγαπάνε τη χώρα. Αν όμως εμείς πάμε να επιβαρύνουμε τη ναυτιλία περισσότερο από όσο πρέπει, αυτό θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά υπέρ της ναυτιλίας άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, εμείς θα χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας, αλλά και πολύτιμα έσοδα», συνεχίζει, διευρινίζοντας πως «οι όποιες μετατροπές στα θέματα φορολογίας θα είναι αποτέλεσμα διαλόγου».

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και για τον αγροτικό αλλά και για τον τουριστικό και ναυτιλιακό τομέα οι όποιες φορολογικές αλλαγές να μην καταστρέψουν τη σπορά», διαβεβαιώνει στη συνέντευξή του.
Αναφερόμενος στην ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, ο κ. Αλεξιάδης λέει στην ίδια εφημερίδα ότι το υπουργείο εξετάζει μία σειρά από μέτρα, όπως το να κλείνουν οι εφορίες κάποιες ημέρες την εβδομάδα. «Θα είναι στις εφορίες οι εφοριακοί, θα εξυπηρετούν το κοινό σε ειδικές περιπτώσεις αλλά δεν θα είναι ανοιχτές για όλο το κοινό», εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Προσθέτει επίσης ότι εξετάζονται μετατάξεις υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες στον χώρο των εφοριών για να ενισχυθούν, ότι θα επιταχυνθούν οι προσλήψεις που είναι σε εκκρεμότητα αλλά και ότι θα εφαρμοστεί δέσμη από μέτρα για να γίνει εξοικονόμηση προσωπικού.

Τέλος, για τον ΕΝΦΙΑ, διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν ο φόρος να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός», προσθέτοντας: «Αυτή την πρόταση καταθέσαμε στους θεσμούς και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο διάλογος. Η πρώτη δόση θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία με τους θεσμούς».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ