Navigation
16
Οκτ
location
Αθήνα
22oC
Λίγα σύννεφα
10 Φεβ 2015

Merrill Lynch: Υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού

bofa Αγορές | Οικονομία

Η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε πιο συγκρουσιακή απ’ ό,τι περίμεναν οι αγορές, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Bank of America Merrill Lynch, σημειώνοντας πως μπορεί οι εκκλήσεις της να μη βρήκαν πολλές συμπάθειες στο εξωτερικό, όμως είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στην Ελλάδα. Πάντως, σύμφωνα με τον οίκο, έχουν αρχίσει να φαίνονται κάποια σημάδια ότι είναι πιθανή μια συμβιβαστική λύση. Η BofA αναμένει ότι οι διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες θα επικεντρωθούν περισσότερο στον οδικό χάρτη για τη συνέχεια και λιγότερο στην ουσία των πολιτικών.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης έχουν δεσμευτεί ότι η Ελλάδα δεν θα εισαγάγει νομοθεσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια πιθανή συμφωνία. Μάλιστα, το τετραετές κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας αποφεύγει τη λήψη μέτρων βραχυπρόθεσμα που θα επιδείνωναν τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας.

Ο κ. Βαρουβάκης συμφώνησε σε ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα (1,5% έναντι του προεκλογικού σχεδίου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό) καθώς και σε ένα OSI με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας, αντί για ένα «κούρεμα» των δανείων από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως δεν είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων, όμως θα τις εξετάσει κατά περίπτωση και στο πλαίσιο μιας γενικότερης στρατηγικής ανάπτυξης.

Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είπε πως η Ελλάδα συμφωνεί με τα δύο τρίτα περίπου του προγράμματος, αν και αργότερα διευκρίνισε πως αναφερόταν στις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται σε αυτό

Από την πλευρά της ευρωζώνης, η ΕΚΤ έχει κρατήσει τον ELA και έχει αυξήσει τα όριά του τόσο ώστε να επιτρέψει την επαρκή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Οι αρχές της ευρωζώνης είναι «ανοικτές» στο να ακούσουν τις προτάσεις της Ελλάδας στα επόμενα δύο Eurogroup.

Η Γερμανία προσφέρθηκε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ενώ όλες οι αρχές της ευρωζώνης έχουν παραδεχθεί τις σημαντικές προσπάθειες που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία χρόνια, το τεράστιο κοινωνικό κόστος της κρίσης αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης των μεταρρυθμίσεων για τη συνέχεια.

Δύσκολες διαπραγματεύσεις

Όπως σημειώνει, οι διαπραγματεύσεις πολιτικής θα είναι πολύ δύσκολες. Η οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί και η χώρα θα χρειαστεί ένα νέο επίσημο πρόγραμμα. Κατά την άποψη του οίκου, η όποια συμφωνία είναι πιθανόν να περιλαμβάνει και λιτότητα στην Ελλάδα και περισσότερες απώλειες για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, που υποδηλώνει περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Το τρέχον πρόγραμμα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% μέχρι το 2016 και υποθέτει πως η Ελλάδα θα διατηρήσει αυτό το επίπεδο τις επόμενες δύο δεκαετίες, κάτι που δεν είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με την εκτίμηση της Bank of America Merrill Lynch. “Θα περιμέναμε η όποια συμφωνία να είναι κάπου στη μέση, κάτι που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εγκρίνει περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, που ελπίζουμε ότι σταδιακά θα χαλαρώσουν όταν αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομία, και οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης θα χρειαστεί να αποδεχθούν απώλειες επί των δανείων που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα, σε όρους καθαρής παρούσας αξίας”.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ