Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
37oC
Αίθριος - καθαρός
31 Μαρ 2015

Μέρκελ: Πρέπει να εκπληρωθεί το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί

angela-merkel-smile Οικονομία

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στο ελληνικό ζήτημα είπαν στην κοινή συνέντευξη τύπου  τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος όσο και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του 17ου Γερμανογαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου, η κ. Μέρκελ τόνισε για άλλη μία φορά πως η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, και αν και υπάρχει περιθώριο για μερικές αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα από τη νέα κυβέρνηση, πρέπει να εκπληρωθεί το γενικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί.

«Είπα πρόσφατα ότι ο χρόνος έχει σημασία, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και επομένως πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά» πρόσθεσε η κ. Μέρκελ.

Όπως είπε, «όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία».

Αύριο θα γίνει πάλι συντονισμός στο EuroWorking Group και μετά σίγουρα θα συνεχιστεί η εργασία με τους θεσμούς, ανέφερε η Καγκελάριος, η οποία ωστόσο αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία εκταμίευσης της βοήθειας.

«Δεν μπορώ να δεσμευτώ για συγκεκριμένη μέρα. Στο Eurogroup στις 20.2.15 έχει ειπωθεί ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει υποβληθεί ως το τέλος Απριλίου – το τι είναι να προτείνει η Ελλάδα. Όσο πιο γρήγορα καταθέσει η Ελλάδα προτάσεις, τόσο το γρηγορότερο μπορεί και να συναφθεί μια συμφωνία. Είμαστε σε μια διαδικασία εργασίας και αυτή η διαδικασία παρακολουθείται στενά και από μας. Την παρακολουθούμε, είμαστε σε συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ έκανε λόγο για μια διαδικασία που τρέχει εδώ και εβδομάδες και η οποία επισπεύσθηκε τις τελευταίες ημέρες.

«Από ό,τι κατάλαβα ο πρωθυπουργός (Αλέξης) Τσίπρας ήρθε στο Βερολίνο και έμεινε αρκετές ώρες και εγώ επικοινωνώ μαζί του συχνά τηλεφωνικώς για να μπορέσουμε από κοινού να φροντίσουμε ώστε οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται να υλοποιηθούν ή έστω να ανακοινωθούν, ώστε οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησής του να πάνε προς την κατεύθυνση η οποία έχει προσδιοριστεί για την αποδέσμευση των κεφαλαίων», δήλωσε ο κ. Ολάντ, για να τονίσει:

«Οι εργασίες λοιπόν συνεχίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και η Ελλάδα γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι η μοίρα της. Και αν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, τότε θα συνεχίσει αυτή την διαδικασία και θα συνεισφέρει στην επίλυση αυτού του προβλήματος». Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο, τόνισε χαρακτηριστικά ο Γάλλος Πρόεδρος και επανάλαβε ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος.

«Πρέπει να προσπαθήσουμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο. Πρόκειται για την Ελλάδα, για την Ευρωζώνη. Οι συζητήσεις που ξεκίνησαν μετά την συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρέπει να μας δώσουν την δυνατότητα να καταλήξουμε σε επιτυχία. Αλλά για αυτό χρειάζονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να παρουσιαστούν, πρέπει δώσουν οι θεσμοί την συγκατάθεσή τους για να αποδεσμευθούν τα κεφάλαια. Άρα, ας εργαστούμε απλώς. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω», υπογράμμισε.

 Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ένας πιθανός άξονας Ελλάδας – Ρωσίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή πολιτική κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η Άγγελα Μέρκελ υπενθύμισε ότι έχει και η ίδια επισκεφθεί την Μόσχα και πρόσθεσε: «Είμαστε παρόλα αυτά μέλη της ΕΕ και υποστηρίζουμε την ενότητα», ενώ ο κ. Ολάντ τόνισε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να πηγαίνουν στην Μόσχα χωρίς αυτό να δημιουργεί πρόβλημα στην Ευρώπη», για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση για την Ελλάδα από το να συνεχίσει να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ζωή».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ