Navigation
22
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αίθριος - καθαρός
14 Μαρ 2016

Μένουν χωρίς φάρμακα τα νοσοκομεία!

Φάρμακα-Παρασκήνιο Οικονομία

Πολύτιμος χρόνος χάνεται πάλι, στην προσπάθεια εξορθολογισμού της δαπάνης για φάρμακα των νοσοκομείων του ΕΣΥ. Με απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) αναβλήθηκαν πρόσφατα τέσσερις –ζωτικής σημασίας– διαγωνισμοί για την προμήθεια 108 δραστικών ουσιών, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 105 εκατ. ευρώ.

Η αναβολή έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για ΕΣΥ, καθώς η επιβολή –από την τρόικα– του μέτρου του clawback και στα νοσοκομειακά φάρμακα έχει προκαλέσει σοκ τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις φαρμακοβιομηχανίες. Το ετήσιο πλαφόν που έχει τεθεί στα 570 εκατ. ευρώ (510 για το ΕΣΥ και 60 για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ) είναι σαφές ότι «δεν βγαίνει», όταν το 2015 οι αντίστοιχες δαπάνες ήταν 170 εκατ. ευρώ παραπάνω!

Ας έλθουμε,όμως, στην αναβολή των διαγωνισμών και να δούμε γιατί είναι τόσο σημαντικοί. Αυτοί είχανετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά «πάγωσαν» με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ενδεικτικά, να αναφερθεί ότι οι προδιαγραφές για τον πρώτο εκ των τεσσάρων διαγωνισμών είχαν τεθεί από τον Μάρτιο του 2014. Δηλαδή, δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα και ακόμη ως χώρα «κοσκινίζουμε»…

Οι διαγωνισμοί φέρουν την κωδική ονομασία ΕΠΥ1.2014, ΕΠΥ2.2014, ΕΠΥ3.2014 και ΕΠΥ4.2014. Από την ονομασία τους και μόνο γίνεται φανερό ότι ο σχεδιασμός τους έγινε το 2014. Όλοι τους αφορούν συμφωνία-πλαίσιο, η οποία θα έχει διάρκεια δύο ετών, με δυνατότητα επέκτασης για άλλον έναν χρόνο. Οι προσφορές θα υποβάλλονταν ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΣΗΔΗΣ.

Ανάμεσα στις δραστικές ουσίες ξεχωρίζουμε γνωστά ογκολογικά φάρμακα, όπως Paclixatel και Docexatel, δημοφιλή αντιβιοτικά νοσοκομειακής χρήσης, όπως VancomycinκαιCiprofloxacin, αλλά και συνήθη φάρμακα, όπως Clopidogrel, Atorvastatin,μέχρι και την απλή και δοκιμασμένη παρακεταμόλη (Paracetamol).

Στις 31/12/2015, δηλαδή με την εκπνοή του χρόνου, η ΕΠΥ αποφάσισε να «αναστήσει» τους διαγωνισμούς, θέτοντας ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: Για τον ΕΠΥ1 τη 15η Φεβρουαρίου, για τον ΕΠΥ2 την 22α Φεβρουαρίου, για τον ΕΠΥ3 και τον ΕΠΥ4 τη 2α Μαρτίου.

Στις 16 Φεβρουαρίου, το ΔΣ της ΕΠΥ αποφάσισε αιφνιδιαστικά να μεταθέσει τους διαγωνισμούς: τους δύο πρώτουςγια τις 11 και 12 Απριλίου, ενώ τους άλλους δύο για τις 5 και 6 Μαΐου. Με άλλα λόγια, θα χάσουμε τουλάχιστον άλλους τέσσερις-πέντε μήνες, μέχρις ότου αναδειχθούν οι ανάδοχοι και αρχίσει το ΕΣΥ να προμηθεύεται φθηνότερα φάρμακα. Και λέμε τουλάχιστον, διότι δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές…

Στην ίδια συνεδρίασή του, το ΔΣ της επιτροπής αποφάσισε να τροποποιήσει όρους των διακηρύξεων (τόσους μήνες, αλήθεια, τι έκαναν;), γεγονός που δείχνει ότι υπήρξαν ελλιπής προετοιμασία και προχειρότητα. Εντύπωση, δε, προκαλεί ότι ανάμεσα στις αλλαγές που έγιναν είναι ότι καταργείται η δέσμευση του κράτους ότι θα πληρώνει τον ανάδοχο εντός 60 ημερών!

Είναι σαφές ότι η αλλαγή αυτή ενδέχεται να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση. Διότι εύλογα, χωρίς τη δέσμευση αυτή, αυξάνεται η αβεβαιότητα για τις φαρμακοβιομηχανίες, την ώρα, μάλιστα, που ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ και στρατιωτικά νοσοκομεία έχουν σωρευτικές οφειλές για φάρμακα περίπου 2 δισ. ευρώ! Αν η κυβέρνηση δεν ανασκουμπωθεί, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδιέξοδο στην προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία.

«Κινδυνεύουν» 60 εκατ. ευρώ

Αξίζει να τονιστεί ότι ο συνολικός προϋπολογισμός των 105 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί περίπου στο 20% των ετήσιων δαπανών των νοσοκομείων για φάρμακα. Βάσιμος στόχος τόσο για την προηγούμενη όσο και τη νυν κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί μέση έκπτωση της τάξης του 60%. Αυτό θα σημαίνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 10%-12% της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΣΥ!

Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινιστεί ότι περίπου το 70% της δαπάνης των νοσοκομείων αφορά δραστικές ουσίες, που δεν έχουν χάσει την πατέντα τους και συνεπώς δεν υπάρχουν γενόσημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για αυτές τις ουσίες είναι περιορισμένες οι δυνατότητες μείωσης του κόστους προμήθειας. Για αυτό, άλλωστε, οι διαγωνισμοί αφορούν 108 δραστικές, οι οποίες έχουν γενόσημα.

Παίρνουν πίσω τις προσφορές!

Οι φαρμακοβιομηχανίες κόβουν τις εκπτώσεις στο ΕΣΥ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η μία μετά την άλλη οι φαρμακοβιομηχανίες ενημερώνουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων ότι παύουν να ισχύουν πλέον οι εκπτώσεις, που προσέφεραν εδώ και μία διετία!

Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα να εκδώσει ερμηνευτική εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία, υλοποιώντας δέσμευση του Α. Ξανθού ότι οι εκπτώσεις που χορηγούν οι φαρμακοβιομηχανίες στα νοσοκομεία θα εξαιρούνται από το λεγόμενο clawbackστη δαπάνη για φάρμακα, που επέβαλε η τρόικα.

Δεν είναι ευρέως γνωστό, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν επιτευχθεί μεγάλες εκπτώσεις στο κόστος προμήθειας δεκάδων φαρμάκων. Όλα αυτά άτυπα, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν επιτρέπει σε κάθε νοσοκομείο να προχωρεί ξεχωριστά σε διαγωνιστικές διαδικασίες, αλλά απλώς στη «συλλογή προσφορών» από τις φαρμακοβιομηχανίες.

ΤΟΥ ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΝΕΓΚΗ

anegis@me.com

Το κείμενο αυτό δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 11/03

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict