Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
11 Ιούν 2018

Μειώνονται το 2020 «παγώνουν» έως το 2022 οι μισθοί στο Δημόσιο

ΔΗΜΟΣΙΟ-ΘΕΜΑ Νέα

Κι όμως! Έως το 2022 έχουμε πλαφόν στη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, ενώ οι μισθοί θα περικοπούν λόγω της μείωσης του αφορολόγητου.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι εξελίξεις στο Δημόσιο δρομολογούνται ταχύτατα. Δείτε!

1. Μείωση μισθών

Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022, κατά τη δικηγόρο Ολυμπία Νικολοπούλου, «θα προσδιορίσει ανώτατα όρια για το μισθολογικό κόστος. Ακόμη, το επίπεδο δημόσιας απασχόλησης, πάντα προσαρμοσμένο στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Το Μεσοπρόθεσμο ορίζει σαφώς «πτωτική τάση του μισθολογικού κόστους σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2022». Οι μισθοί θα χάσουν και λόγω μείωσης του αφορολόγητου… Οι μειώσεις θα είναι από 404 ευρώ μηνιαίου μισθού.

2. Προσλήψεις

Όλα αλλάζουν και στις προσλήψεις. Από 1 προς 3 το 2018, σε 1 προς 1 από το 2019 και μετά. Εξαιρέσεις αφορούν την κινητικότητα του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, εκτός από τις ΔΕΚΟ.

3. Συμβασιούχοι

Εδώ έχουμε θέμα! Αφορά, τονίζει η κα Νικολοπούλου «τις μετατροπές των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, μετά ύστερα από οριστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης». Τι θα συμβεί; Απαιτούνται χρήματα! Θα πρέπει να βρεθεί κωδικός. Δηλαδή μέτρα «για την τήρηση του προβλεπόμενου μισθολογικού κόστους». Είπαμε, καμία παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα. Τι θα θυσιάσει η κυβέρνηση; Μέρος του πλεονάσματος;

4. Διορισμός των γενικών διευθυντών αλλά και των 220 διευθυντών.

Για όλα αυτά έχουμε και πολιτική κόντρα! Η ΝΔ δεν αναγνωρίζει τις επιλογές της κυβέρνησης. «Δεν θα αναγνωρίσουμε κομματικούς», λέει η ΝΔ. «Η αξιωματική αντιπολίτευση… παίζει τα ρέστα της, στην προσπάθεια υπονόμευσης της κυβέρνησης και της εθνικής προσπάθειας για οριστική έξοδο από την επιτροπεία…» απατάει ο ΣΥΡΙΖΑ! Τι συμβαίνει όμως με τις προσλήψεις στο Δημόσιο διαχρονικά;

Δείτε τα στοιχεία του υπουργείου

Αριθμός μόνιμων υπαλλήλων, Δεκέμβριος 2014: 576.856.

Αριθμός μόνιμων υπαλλήλων, Φεβρουάριος 2018: 566.505.

Αριθμός συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, Δεκέμβριος 2015: 48.084.

Αριθμός συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, Δεκέμβριος 2016: 49.448.

Αριθμός συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, Δεκέμβριος 2017: 48.300.

Αριθμός συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, Φεβρουάριος 2018: 47.743.

Το υπουργείο έδωσε και στοιχεία για όλα:

1. Κινητικότητα υπαλλήλων

Για πρώτη φορά, λέει το υπουργείο, έχουμε σύγχρονο σύστημα μετατάξεων-αποσπάσεων με διαφάνεια, απλότητα, ταχύτητα και κυρίως χωρίς καμία παρέμβαση σε πολιτικό επίπεδο. Όλοι οι Έλληνες πολίτες γνώριζαν ότι πριν το νέο σύστημα κινητικότητας, για να πάρει κάποιος απόσπαση ή μετάταξη, θα έπρεπε να απευθυνθούν σε πολιτικό πρόσωπο. Δεν υπάρχει κανένας διορισμός στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ σε θέση τακτικού ή έκτακτου προσωπικού. Τελεία και παύλα. Σκοπίμως μπερδεύουν τις θέσεις των τακτικών υπαλλήλων με αυτές των μετακλητών, οι οποίες εκ του νόμου έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν δημιουργούν καμία προοπτική μονιμοποίησης. Και βεβαίως, σε όλο τον κόσμο οι θέσεις αυτές καλύπτονται από ανθρώπους που πληρούν και το βασικό κριτήριο της εμπιστοσύνης και πολιτικής συνεννόησης.

2. Επιλογές προϊσταμένων

Η τελευταία φορά που έγιναν κρίσεις στο Δημόσιο ήταν το 2010, με τον Ν. 3839/10. Και μόνο σε μερικούς φορείς του Δημοσίου. Υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούσαν επί δεκαετίες με το σύστημα των απευθείας τοποθετήσεων προϊσταμένων. Ο νόμος προβλέπει την παραμονή των ήδη υπηρετούντων προϊσταμένων στις θέσεις τους, μέχρι την ολοκλήρωση των κρίσεων, βάζοντας τέλος στη μακρόχρονη λογική «ξηλώνω τους προηγούμενους και τοποθετώ τα δικά μου παιδιά». Ακόμη και σήμερα, η πλειονότητα των προϊσταμένων που υπηρετούν σε όλο το Δημόσιο είναι άνθρωποι που τοποθετήθηκαν επί προηγούμενων κυβερνήσεων.

3. Γενικοί γραμματείς

Η μεταρρύθμιση για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί, όσο και αν αυτό δεν βολεύει τις κομματικές λίστες.

Φωνάζει η Νέα Δημοκρατία 

Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι σαφής: «Η κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Η κυβέρνηση προβαίνει σε χιλιάδες παράτυπους διορισμούς και μονιμοποιήσεις από το «παράθυρο», ιδρύοντας παράλληλα αχρείαστους οργανισμούς για να βολέψει κομματικούς συγγενείς και φίλους».

Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του προέδρου της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη: «Το ΑΣΕΠ για πρώτη φορά χειραγωγείται, ενώ η αξιολόγηση “έχει παγώσει”. Μόνον την τελευταία τριετία, η κυβέρνηση έχει προσλάβει στο Δημόσιο 21.000 μόνιμους υπαλλήλους και 15.000 συμβασιούχους, με κόστος που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ και πληρώνουν από το υστέρημά τους οι Έλληνες φορολογούμενοι. Δεν κάνει, όμως, μόνον αυτό η κυβέρνηση. Με τις πρόσφατες “φωτογραφικές” προκηρύξεις για τοποθετήσεις συγκεκριμένων προσώπων σε θέσεις γραμματέων στα υπουργεία, επιχειρεί να ελέγξει τον κρατικό μηχανισμό και μετά την απομάκρυνσή της από την εξουσία.
Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος: Η Νέα Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει αυτήν τη διαδικασία. Δεν θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να πάρει τα κλειδιά του κράτους στην Κουμουνδούρου. Έχω ήδη δεσμευθεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο της επόμενης κυβέρνησης θα αποκαταστήσει τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα απολυθεί κανένας δημόσιος υπάλληλος. Θα αξιοποιηθούν όλοι. Θα καταργήσουμε, όμως, τις περιττές θέσεις που ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα ενισχύσουμε τους γενικούς διευθυντές που θα επιλέγονται με αυστηρώς αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα ανοίξουμε το Δημόσιο σε αυτούς που το αξίζουν. Γιατί μας αξίζει μια καλύτερη Ελλάδα».

Όλα δείχνουν ότι πάμε σε εξελίξεις που έχουν άμεση σχέση με το Δημόσιο, λόγω και του αφορολόγητου…

του Γιώργου Αυτιά

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ