Navigation
25
Ιαν
location
Αθήνα
17oC
Αραιή συννεφιά
27 Ιούν 2018

Μέγγενη στασιμοχρεοκοπίας απειλεί 5 γενιές λόγω 2015…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Δυσάρεστα τα μαντάτα για την εποχή της… γραβάτας που… ανέτειλε προ ημερών. Η Ελλάδα, η οποία το 2025 θα έβλεπε το δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ με βάση τις προβλέψεις των δανειστών το 2014, τώρα πρέπει να περιμένει έως το 2060! Και αν, εφόσον, ίσως… Αυτό μας λέει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και μάλιστα στη βάση ενός καλού σεναρίου. Τα καμώματα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ βάζουν πλέον σε περιπέτειες τουλάχιστον 5 γενιές!

Οι ευρωπαίοι εταίροι διαπιστώνουν ότι η Ελλάδα μετά το 2022 θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1% κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού ότον πριν από 3 μήνες υπολόγιζε το ποσοστό σε 1,5% για την περίοδο 2023-2030 και σε 1,25% για τη συνέχεια. Μιλάμε δηλαδή για μια χώρα που θα γηράσκει ραγδαία, θα παρουσιάζει αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα παραμείνει αποικία χρέους έως το 2060, καθώς το μέγεθος δεν θα έχει μειωθεί κάτω από το 100% του ΑΕΠ το 2060! Και αυτό μάλιστα είναι το καλό σενάριο! Γιατί υπάρχει και το… πολύ κακό, το οποίο προβλέπει την έκρηξη του χρέους στο 235% έως το 2060 λόγω αβεβαιότητας στη διατήρηση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων επί αρκετές δεκαετίες.

Οι… ανοησίες του 2015 λοιπόν μετέτρεψαν το χρέος όχι απλά σε μη βιώσιμο, αλλά και τον… βίο των επόμενων 4-5 γενεών σε… αβίωτο. Τα κακουργήματα του 2015 θα βρίσκονται σε εξέλιξη τις επόμενες δεκαετίες. Η… γραβάτα θα φορεθεί ως… ένδυμα μόνο έως το 2032, καθώς από κει και πέρα, όπως διαπιστώνει η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να υπάρξουν δραστικές παρεμβάσεις. Και όλα αυτά υπό τον όρο ότι η χώρα μας δεν θα έχει την ατυχία να κυβερνηθεί από… ανόητους τις επόμενες δεκαετίες. Ουσιαστικά οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια του ελληνικού λαού, καθώς είναι ο μόνος ο οποίος μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και να πάει πολλά βήματα παραπέρα, αλλά ταυτόχρονα και ο μόνος που μπορει΄να τα βγάλει με τα ίδια του τα χέρια!

Η χώρα τα επόμενα χρόνια έχει ανάγκη από υπεύθυνους και συνεπείς πολιτικούς που θα είναι ταγμένοι στην προσέλκυση επενδύσεων προκαλώντας ένα θετικό σοκ στους διεθνείς κύκλους. Μόνο έτσι θα ανέβει το ΑΕΠ και θα αρχίσει να υποχωρεί το χρέος. Και επειδή κάποιοι αφελείς θα μιλήσουν για τους… αριθμούς, το μόνο που οφείλουμε να επισημάνουμε είναι ότι μια έκρηξη επενδύσεων μπορεί να αυξήσει θεαματικά τον αριθμό των απασχολούμενων, να δημιουργήσει εισοδήματα και να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν έναν οδικό χάρτη ώστε να κινηθούν εγκαίρως για το χρονικό διάστημα που εκτείνεται έως το 2032. Αν κάνουμε τη μεγάλη… ανατροπή τότε το χρέος θα έχει υποχωρήσει ραγδαία και η ζημιά του 2015 θα περιοριστεί θεαματικά. Αλλιώς θα είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε μια μέγγενη στασιμοχρεοκοπίας και αναιμικής ανάπτυξης, καταδικάζοντας τουλάχιστον 5 γενιές! Και θα διηγείται η μία γενιά στην άλλη για την “περήφανη διαπραγμάτευση” και τους πρωταγωνιστές της…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ