Navigation
17
Σεπ
location
Αθήνα
32oC
Αίθριος - καθαρός
2 Οκτ 2017

Μεγάλου: Στόχος της Τρ. Πειραιώς χορηγήσεις €5 δισ. ευρώ ετησίως από το 2020

Χρήστος Μεγάλου Τράπεζες

Η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα κεφάλαια για να υλοποιήσει τη στρατηγική της, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 17%, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και την εμπιστεύονται οι διεθνείς οργανισμοί, όπως απέδειξε και η έκδοση καλυμμένων ομολογιών 500 εκατ. ευρώ που υπέγραψε η Τράπεζα την περασμένη Παρασκευή με κορυφαίους διεθνείς οργανισμούς. Κατά συνέπεια είναι σε θέση να αντιμετωπίσει θέματα του παρελθόντος, καθώς έχει ήδη κάνει τις σωστές κινήσεις, όπως μάλιστα αναγνώρισε δημόσια και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τα παραπάνω ανέφερε πριν από λίγο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου από τη Λάρισα όπου η διοίκηση της Τράπεζας παρουσίασε τη στρατηγική, τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας σε περίπου 200 εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα και φορέων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα και αφορά στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο συντάσσεται μετά από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε κατά τους πρώτους μήνες του 2017, ο κ. Μεγάλου επανέλαβε ότι τα θέματα που απασχόλησαν τον έλεγχο, αντανακλώνται επαρκώς στις δημοσιευθείσες οικονομικές καταστάσεις και η Τράπεζα Πειραιώς δεν αναμένει ουσιώδη επίπτωση στην οικονομική και κεφαλαιακή της θέση ως αποτέλεσμα του ελέγχου. Αυτό, ανέφερε ο κ. Μεγάλου, επιβεβαιώθηκε πλήρως και από τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος τόνισε ότι η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς προέβη έγκαιρα σε όλες τις απαραίτητες αλλαγές και ενέργειες και υλοποιεί πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης και επικαιροποίησης κανονισμών και πολιτικών με στόχο την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Κατά την περιοδεία στη Λάρισα, τόσο ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, όσο και ο Διευθύνων Σύμβουλος Χρήστος Μεγάλου διαβεβαίωσαν τον παραγωγικό και επιχειρηματικό κόσμο της Λάρισας, ότι η Τράπεζα Πειραιώς ως ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ιδιωτικού τομέα, στηρίζει την παραγωγική, επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα των πελατών της μέσα από εξειδικευμένες και εξατομικευμένες λύσεις και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

Κατά τη διάρκεια των ομιλιών έμφαση δόθηκε στο ρόλο και τις προοπτικές του αγροτικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της τράπεζας έχοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια για την επανεκκίνηση και την ανάπτυξης της οικονομίας. Ταυτόχρονα τόσο ο κ. Χαντζηνικολάου όσο και ο κ. Μεγάλου, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την πορεία της οικονομίας και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ανάπτυξη της οικονομίας θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1% ή και το 1,5% για το 2017.

Σημειώνεται ότι οι νέες επιχειρηματικές χορηγήσεις της Τράπεζας το 2015 και 2016 έφθασαν τα €2 δισ. το χρόνο και συνολικά υπερβαίνουν τα €40 δισ. Στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων οι χρηματοδοτήσεις υπερβαίνουν τα €20 δισ. σε σύνολο δανείων περίπου €60 δισ. Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι η ετήσια αύξηση των χρηματοδοτήσεων ώστε να φτάσουν στο τέλος του 2020, τα €5 δισ. ετησίως από τα €2 δισ. που ήταν το 2016.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Γιώργος Χαντζηνικολάου, τόνισε ότι «η χώρα, το τραπεζικό σύστημα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εισέλθει σε περίοδο ομαλοποίησης με θετικές προοπτικές για το μέλλον καθώς παρατηρείται βελτίωση των οικονομικών δεικτών και λαμβάνονται θετικά μηνύματα από τους διεθνείς επενδυτές. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με την άρση της αβεβαιότητας με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν οδηγήσει στην αύξηση της εμπιστοσύνης του κοινού». Σύμφωνα με τον κ. Χαντζηνικολάου «είναι εξαιρετικής σημασίας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση και να συνοδευτεί από ένα συντονισμένο σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων.

«Αυτό» όπως είπε «προϋποθέτει σταθερότητα, οικονομική, φορολογική, νομοθετική και πολιτική για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο θα διευκολύνει την επιστροφή καταθέσεων και θα ενισχύσει τη διάθεση των επιχειρηματιών να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Παρά το γεγονός όμως ότι η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία ώστε να είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, παρουσιάζει αδυναμίες σε τομείς όπως η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, της απονομής δικαιοσύνης, της ενίσχυσης του ανταγωνισμού, που δεν ευνοούν τη δημιουργία ενός φιλικού προς τις επενδύσεις περιβάλλοντος. Στην ουσία, πρέπει όλοι μαζί, το κράτος, οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις, και οι πολίτες να στείλουμε το μήνυμα ότι η χώρα είναι ανοικτή σε επενδύσεις με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που να λειτουργεί με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας συμβάλλοντας στην δημιουργία απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και ευημερία. Ήδη, οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά, βελτιώνουν τη ρευστότητά τους και επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση της πρόκλησης των προβληματικών δανείων, στηρίζοντας παράλληλα την οικονομία».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλές καλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που βλέπουν τις ευκαιρίες και έχουν διάθεση να επενδύσουν και να αναλάβουν επιχειρηματικό ρίσκο. Γνωρίζουμε όμως καλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η παρατεταμένη ύφεση και η βίαιη αποδιάρθρωση μεγάλων τμημάτων της οικονομίας, η έλλειψη ρευστότητας, η μειωμένη ζήτηση και τα μειωμένα εισοδήματα, οι συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών αλλά και οι χρόνιες παθογένειες όπως η γραφειοκρατία, έχουν τραυματίσει τον παραγωγικό ιστό της χώρας και αποθαρρύνουν την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος».

«Εμείς ως Τράπεζα, είπε ο κ. Μεγάλου «είμαστε έμπρακτα δίπλα στους επιχειρηματίες τους επενδυτές, τους εξαγωγείς, τους αγρότες, όσους έχουν νέες ιδέες, καινοτομούν και δημιουργούν εμπορεύσιμες αξίες. Αυτό το επιτυγχάνουμε λειτουργώντας πελατοκεντρικά, κατανοώντας επακριβώς τις ανάγκες τους και προσφέροντας τις πιο αποτελεσματικές και εξατομικευμένες λύσεις». Τόνισε δε ότι «οι ανάγκες αυτών που παράγουν και επιχειρούν ή θέλουν να επενδύσουν δεν περιορίζονται στην χρηματοδότηση αν και αυτή παραμένει στο κέντρο κάθε δραστηριότητας. Οι ανάγκες τους είναι σύνθετες ώστε κάθε απόφαση, κάθε βήμα να έχει εξασφαλισμένη την επιτυχία. Για αυτό η Τράπεζα Πειραιώς εστιάζει όχι μόνο στη χρηματοδότηση αλλά ευρύτερα στην πολύπλευρη υποστήριξη της επιχειρηματικότητας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict