Navigation
19
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Ασθενής Βροχή
20 Ιούν 2016

Μεγάλες ανατροπές παντού- Όλες οι αλλαγές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα!

Συντάξεις Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Τι αλλάζει σε μισθούς, επιδόματα, μετατάξεις, μεταθέσεις βαθμολόγιο, ειδικά μισθολόγια και άδειες για 3.500.000 εργαζομένους!

του Γιώργου Αυτιά

Μεγάλες ανατροπές έρχονται στον δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις σε χιλιάδες εργαζομένους.

Αφορούν μισθούς του ιδιωτικού τομέα, τον 13ο και 14ο μισθό,το 8ωρο –που κατά τους εργαζομένους κινδυνεύει– αλλά και το πενθήμερο. Επίσης, αφορούν ειδικά μισθολόγια,ισοδύναμα, ενιαίο μισθολόγιο και αποσπάσεις ή μεταθέσεις, τη λεγόμενη δηλαδή κινητικότητα στο Δημόσιο.

Εντός του καλοκαιριού ολοκληρώνεται το νομοσχέδιο για τις αποσπάσεις και τις μεταθέσεις στο Δημόσιο. Ακολουθεί η δημιουργία νέου εργασιακού τοπίου στη χώρα μας,που αφορά όλες τις αλλαγές στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έως τον Σεπτέμβριο πρέπει να βρούμε τα ισοδύναμα,ώστε να αποφευχθούν τόσο το «πάγωμα» όσο και τα δυσάρεστα με τα ειδικά μισθολόγια από την Πρωτοχρονιά του 2017. Ακολούθως, έως τον Νοέμβριο θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει το ενιαίο μισθολογίου στο Δημόσιο.

Όλα,πλέον, μπαίνουν στο τραπέζι! Μισθοί, επιδόματα, προαγωγές, συμβάσεις και μισθολογική εξέλιξη.Σοβαρότατες είναι οι εξελίξεις στο θέμα των μετακινήσεων, των αποσπάσεων και των μεταθέσεων. Πάνω από 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν άμεσες επιπτώσεις

Οι νέες εργασιακές σχέσεις αφορούν τα εξής:

1.Το ύψος των μισθών.

2.Τις προσλήψεις, οι οποίες θα είναι για κάθε πέντε αποχωρήσεις μία πρόσληψη.

  1. Η ειδικότητα θα παίζει σημαντικό ρόλογια την πρόσληψη.

4.Κάθε μετάθεση, απόσπαση και τοποθέτηση θα έχει αιτιολόγηση.

  1. «Θολό» το τοπίο για μισθούς, επιδόματα και επιπλέον αμοιβές.

6.Το θέμα των αδειών μπαίνει πάλι στο τραπέζι.

7.Υπάρχει σοβαρότατο θέμα με το 5νθήμερο και το 8ωρο,εξέλιξη που απασχολεί σοβαρά τους εργαζομένους, αφού πιθανή κατάργησή τους θα πιέσει αυτόματα μισθούς και δικαιώματα.

  1. Μετατάξεις – μεταθέσεις

Το πλέον «καυτό» θέμα, σύμφωνα με τη νομικό Ολυμπία Νικολοπούλου, είναι η κινητικότητα. «Θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου και θα έχει αμιγώς εθελοντικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ως προστάδιο της μετάταξης ενδέχεται να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα ενός έτους,μετά την παρέλευση του οποίου θα οριστικοποιείται η τοποθέτηση του υπαλλήλου στον νέο φορέα».

«Επιπρόσθετα», συμπληρώνει η κα Νικολοπούλου«αναζητείται λύση για την κινητικότητα στον ίδιο φορέα. Τι σημαίνει αυτό;Μετακίνηση σε διαφορετικές υπηρεσίες ενός υπουργείου ή σε υπηρεσίες του ίδιου υπουργείου περιφερειακά. Δύσκολο το θέμα και απαιτεί προσοχή, ώστε να μη γίνουν αδικίες». Τι σκέφτονται στο υπουργείο;

Η κίνηση αυτή μπορεί να έχει τον χαρακτήρα της προσωρινής μετακίνησης για ορισμένο χρόνο. Ουσιαστικά,το υπουργείο κάνει λόγο για απόσπαση.Αυτή θα γίνεται με τις εξής προϋποθέσεις: 1. Να υφίστανται κενές θέσεις,που δεν μπορούν να καλυφθούν διαφορετικά.

2. Να υπάρχουν κενές θέσεις, των οποίων δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψη.

3.Να υφίστανται σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες.

2.Βαθμολόγιο

Είναι κορυφαίο θέμα, καθώς αφορά τους πάντες!Αναζητούνται κίνητρα κάθε μορφής.Δηλαδή,μισθολογικά, βαθμολογικά,ευχέρεια επιλογής υπηρεσίας μετά από ορισμένα έτη –πιθανότατα 3–,μοριοδότηση για την κάλυψη θέσεων σε παραμεθόριες περιοχές ή νησιωτικές θέσεις, όπου θα υπάρχει ενδιαφέρον ή δεν υφίσταται και θα δημιουργείται κίνητρο κάλυψης.Επίσης, εξετάζεται ο διορισμός ή η μετάταξη στη νέα θέση, με υποχρέωση παραμονής για διάστημα τριών ετών τουλάχιστον, αφού λίγοι επιλέγουν την περιφέρεια. Να τονιστεί ότι η κινητικότητα θα έχει διαρκή συνέχεια. Στο υπουργείο κάνουν λόγο για εφαρμογή ανά τρίμηνο, δηλαδή Φεβρουάριο, Ιούνιο, Οκτώβριο, ή Ιανουάριο, Απρίλιο, Ιούλιο κ.λπ.

 

3.Ειδικά μισθολόγια

Εδώ υπάρχει θέμα!Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.Αρχές Οκτωβρίου η κυβέρνηση πρέπει να ορίσει πώς θα εξοικονομήσει 100 εκατ. ευρώ για τα έτη 2017-2018, ώστε να μην «παγώσουν»τα ειδικά μισθολόγια.Δηλαδή, να φροντίσει τα μισθολόγια όλων των ενστόλων,των δικαστικών, των πανεπιστημιακών και άλλων κατηγοριών.Επίσης,«αγκάθι» είναι η δημιουργία των ειδικών συνθηκών του ενιαίου μισθολογίου για ενστόλους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς. Οι χρόνοι είναι «σκληροί»!Από 1/1/2017 αλλάζουν όλα παντού!

 

4.Εργασιακά 

Εδώ υπάρχει θέμα και, μάλιστα, ανοιχτό!

Τι θα γίνει με τις αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον;

Τι θα γίνει με τον κατώτατο μισθό; Θα πέσει στα 500 ευρώ;

Τι θα γίνει με τον 13ο και τον 14ο μισθό;

Τι θα γίνει με τα συνδικαλιστικά;

Τι θα γίνει με τις τριετίες;

Τι θα γίνει με τις απολύσεις που ζητούν οι δανειστές;

 

Όλα τα εργασιακά πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αφού αποτελούν τμήμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ πιέζουν για λιγότερες αποδοχές,μεκατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα,ήενσωμάτωσή του στους 12 μηνιαίους μισθούς.

 

Όμως η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό θέμα… Το πρόβλημα προκύπτει από το 2ο μνημόνιο.

Το 2ο μνημόνιο, δηλαδή ο νόμος 4046/2012,στη σελ. 713 τονίζει: «Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, Κεντρική και ΝΑ Ευρώπη)».

Μάλιστα,επισημαίνει ότι«αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή της διασφάλισης ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».

Έτσι, λοιπόν,ο Ν. 4093/2012 υποπαράγραφος ΙΑ.11, σελ. 5.612 του 2ου μνημονίου μείωσε τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα «σε 586,8 ευρώ για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών».

Επίσης,καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις και τα Δώρα Πάσχα-Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός. Το άρθρο(υποπαρ. ΙΑ.11 παρ.1 εδ.ε) ρητά αναφέρει ότι «πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας, καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνει στον νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

Τέλος, το μνημόνιο τονίζει ότι «οι μισθοί θα αυξηθούν ότανη ανεργία υποχωρήσει στο 10%!».Δηλαδή, όπως επισημαίνουν οι εργατολόγοι, μετά από 20 χρόνια… Δυσκολίες, λοιπόν, και μάλιστα πολλές…

Οι μισθοί του Δημόσιου

pinakas

pinakas-21

pinakas-41

pinakas-51

pinakas-6

pinakas-7

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 17/06

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict