Navigation
26
Νοέ
location
Αθήνα
14oC
Λίγα σύννεφα
30 Μαρ 2017

Μεγάλες αλλαγές στην αγορά Εργασίας – Οι επιχειρήσεις απολύουν στελέχη, τα στελέχη προσπαθούν να γίνουν επιχειρηματίες

εργασία Οικονομία

Στην ελληνική αγορά εργασίας, το 2017 θυμίζει έντονα το 2014. Η χρονιά ξεκίνησε μ’ ένα μεγάλο κύμα απολύσεων, κυρίως των έμπειρων «υψηλόμισθων» στελεχών ενώ οι λιγοστές προσλήψεις αφορούν κατά κανόνα φθηνές, «ελαστικές» θέσεις εργασίας.

Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας κυριαρχεί στην αγορά εργασίας ενώ οι επιχειρηματίες προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στους υψηλούς φόρους και στις δυσβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές αρχίζουν πάλι να μειώνουν  τα κόστη τους, ξεκινώντας από τις περικοπές προσωπικού.

Τα έμπειρα στελέχη που χάνουν τη δουλειά τους, αλλάζουν ρόλο και γίνονται επιχειρηματίες εξ ανάγκης.

Κάτω από αυτές τις πιέσεις και με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, η διαφορετική προσέγγιση του επαγγελματικού βίου είναι πλέον αναγκαιότητα.

Ολοένα και περισσότερα στελέχη, με εμπειρία και πολυετή καριέρα, προσανατολίζονται προς εναλλακτικές λύσεις, καθώς οι δυνατότητες ένταξής τους στην αγορά εργασίας, με τους ίδιους όρους, περιορίζονται.

Η εναλλακτική της επιχειρηματικότητας φαίνεται ως μία λύση στο πρόβλημα. Οι εξειδικευμένες εταιρείες αναζήτησης προσωπικού και στελεχών, οι περιβόητοι «head hunters» έχουν αλλάξει κι αυτές στρατηγική και προσφέρουν πλέον ειδικές υπηρεσίες «Συμβουλευτικής Μετάβασης Καριέρας».

Όπως αποκαλύπτει στο «Π» ο κ. Πάνος Μπαλτάς, Υπεύθυνος Στρατηγικών Συνεργασιών του People for Business Group, oι νέες αυτές υπηρεσίες είναι περισσότερο εξατομικευμένες και λιγότερο μαζικές. Το να μετατραπεί ένα στέλεχος σε επιχειρηματία δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Μπαλτάς

«Τα τελευταία χρόνια, η λέξη επιχειρηματικότητα έχει γίνει buzzword, ιδιαίτερα με την παγκόσμια άνθηση των startups. Αν και οι περισσότεροι λοιπόν είναι επηρεασμένοι από αυτή τη μόδα και θέλουν απλά να γίνουν μέρος αυτού του «κινήματος»,  η επιλογή αυτής της εναλλακτικής, πρέπει να είναι συνειδητή και να βασίζεται στις επιθυμίες και το πλάνο ζωής/καριέρας του κάθε συμμετέχοντα» εξηγεί ο κ. Μπαλτάς.

Αρκετοί είναι αυτοί που απλά αποφασίζουν να κάνουν στροφή στην καριέρα τους και να μην συνεχίσουν σε ένα corporate περιβάλλον. Είτε θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων είτε θέλουν απλά να κυνηγήσουν το όνειρο τους κάνοντας τη δική τους επιχείρηση, να γίνουν αυτό που λέμε «αφεντικά του εαυτού τους».

Ωστόσο, για τα στελέχη που έχουν αναρριχηθεί σε υψηλό ιεραρχικό επίπεδο, διευθυντές τμημάτων μέχρι και C-level executives, οι ρεαλιστικές πιθανότητες άμεσης επανατοποθέτησης τους στην αγορά είναι λίγες. Συνήθως χρειάζεται χρόνο και αρκετή υπομονή από τη μεριά τους (ακόμη και 1-2 χρόνια, όπως δείχνουν οι παγκόσμιες έρευνες) μέχρι να ξεκλειδώσουν μία νέα ευκαιρία. Αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της κρίσης υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας (υποψήφιοι) και μικρή ζήτηση (ανοιχτές θέσεις) σε αυτά τα ιεραρχικά επίπεδα. Στην περίπτωση τους λοιπόν, το να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, έστω και σαν freelancers για ένα χρονικό διάστημα, μοιάζει η πιο συνετή επιλογή. Άλλωστε η εμπειρία τους, τόσο η επαγγελματική όσο και σαν άτομα, συνήθως μειώνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Ένας ακόμη λόγος που τους κάνει να εξετάζουν την εναλλακτική της επιχειρηματικότητας, είναι ότι λόγω της αποζημίωσης διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να ξεκινήσουν. Ιδιαίτερα για όσους παίρνουν κάποιο πακέτο αποχώρησης, όπου οι αποζημιώσεις είναι αισθητά μεγαλύτερες από αυτό που απλά προβλέπει ο νόμος, το κίνητρο είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Σίγουρα όμως, δεν είναι όλοι γεννημένοι επιχειρηματίες, όπως δεν είναι όλοι γεννημένοι να γίνουν στελέχη. Είναι όμως πολλοί αυτοί που μπορούν πραγματικά να το κάνουν, αρκεί να βρουν την κατάλληλη υποστήριξη και τα κατάλληλα εργαλεία.

«Φυσικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι μια καλή ιδέα – για αυτό και πολλές φορές βλέπουμε εξαιρετικές ιδέες να αποτυγχάνουν ως επιχειρηματικό εγχείρημα. Επιχειρηματικότητα είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση  της ιδέας. Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε την καινοτομία με την τεχνολογία, όμως την καινοτομία μπορεί κάποιος να την συναντήσει στην προσέγγιση με τον πελάτη, στην υλοποίηση ενός πλάνου, στις οικονομίες κλίμακας, στον έξυπνο σχεδιασμό.  Ετσι, μέσα από την εμπειρία μας, με σιγουριά μπορώ να πω ότι ένας επενδυτής συνήθως δεν μένει στην  ιδέα, αυτό που πραγματικά τον ενδιαφέρει είναι πως αυτή μπορεί άμεσα να παράξει πλούτο, να γίνει πραγματικότητα και να αποφέρει κέρδη.»

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι επιχείρηση χωρίς πελάτες δεν υπάρχει. Ο κ. Μπαλτάς της PfB Group, συχνά αντιμετωπίζει ιδεατά αλλά ατελή επιχειρηματικά πλάνα. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, στην Ελλάδα των capital control, η πρόσβαση στο κεφάλαιο σήμερα είναι πιο εύκολη από ποτέ, καθώς υπάρχουν πολύ περισσότερες πηγές χρηματοδότησης σε σχέση με το παρελθόν.

Αυτό που λείπει είναι η γνώση υλοποίησης μιας επιχειρηματικής ιδέας, το πώς κάποιος να κάνει την ιδέα του, πράξη. «Πολλά στελέχη εστιάζουν σε μεμονωμένες πρακτικές, να δίνουν έμφαση σε μεθόδους υποστήριξης ενός νέου επιχειρηματία που τείνουν να ξεπεραστούν. Το αποτέλεσμα είναι ανώριμες επιχειρηματικές ομάδες – και αυτό τελικά δυσκολεύει και την χρηματοδότητηση τους.»

Όσον αφορά τις επιχειρηματικές ευκαιρίες, ακόμη και σήμερα υπάρχουν σε αρκετούς κλάδους, με σημαντικότερους την πρωτογενή παραγωγή, τον ποιοτικό και θεματικό τουρισμό, την τεχνολογία και την ενέργεια.

Όσοι λοιπόν δουν την κρίση σαν ευκαιρία και δουλέψουν συστηματικά πάνω στην υλοποίηση της ιδέας τους έχουν σημαντικές πιθανότητες να βγουν πολλαπλά κερδισμένοι.

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Το άρθρο δημοσιεύθηκε με την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Παρασκήνιο»

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict