Navigation
10
Απρ
location
Αθήνα
17oC
Αίθριος - καθαρός
8 Αυγ 2016

Mε το δάχτυλο στη σκανδάλη για τον «κόφτη»

Ντάισελμπλουμ Τσακαλώτος Οικονομία

Η κυβέρνηση ομολογεί ότι έχει πιάσει μόνο κατά 95% τον στόχο της για τα έσοδα του Προϋπολογισμού. Η οικονομία κινείται με αρνητικούς ρυθμούς και ο πρωθυπουργός «ελπίζει» ότι οι γενικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες θα υποχρεώσουν την τρόικα να «χαλαρώσει» τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς στόχους.

του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν περιμένει να έρθει ο Σεπτέμβριος, αλλά θα επισκεφθεί την Αθήνα αμέσως μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου, για να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή των συμφωνηθέντων στόχων.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα να «στήσει» ένα «μέτωπο του Ευρωπαϊκού Νότου» για να αποφύγει τη λήψη νέων δύσκολων εισπρακτικών μέτρων, την ενεργοποίηση του «κόφτη» αλλά και την εφαρμογή των σκληρών εργασιακών μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η β΄ αξιολόγηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να διοργανώσει μία Σύνοδο Κορυφής τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα, στην οποία θα κληθούν οι «ηγέτες του Ευρωπαϊκού Νότου» (ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, Μαριάνο Ραχόι, Ματέο Ρέντσι και Αντόνιο Κόστα), με σκοπό να διατυπώσουν μια εναλλακτική οικονομική πρόταση απέναντι στη «γερμανική λιτότητα».

Οι αριθμοί, ωστόσο, δεν στηρίζουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει στάση πληρωμών.

  • Η ανεργία εμφανίζεται «σταθεροποιημένη» στο 23,5%, αλλά η  «επιτυχία» αυτή οφείλεται αποκλειστικά στη μερική απασχόληση, την τουριστική άνοδο και κυρίως στις χιλιάδες των Ελλήνων, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
  • Στο 1.123.496 άτομα διαμορφώθηκε ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων. Ξεπέρασε το 50,3% το ποσοστό των μη εχόντων εργασία στην ηλιακή ομάδα 15-24 ετών.

Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν σημαντική υστέρηση των καθαρών εσόδων κατά 9,6% τον Ιούλιο.

Τα καθαρά έσοδα (μετά τη μείωση των επιστροφών φόρων) τον Ιούλιο ανήλθαν σε 4,854 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 5,367 δισ. ευρώ.

Στο επτάμηνο τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 25,811 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 25,550 δισ. ευρώ.

  • Η απότομη κατάρρευση των εσόδων οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών άφησε ανεξέλεγκτη τη φοροδιαφυγή στις τουριστικές περιοχές κατά τους δύο πρώτους θερινούς μήνες, καθώς εδώ και πολύ καιρό είχε νομοθετήσει ρυθμίσεις-κίνητρα για τη διάπραξη φοροδιαφυγής, όπως η συρρίκνωση σε «συμβολικά» επίπεδα των προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων, η κατάργηση των προστίμων για πλαστά-εικονικά τιμολόγια και η εξάλειψη των κινήτρων για τη συλλογή αποδείξεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Είμαστε πολύ πιο πάνω από τον στόχο του Προϋπολογισμού στα έσοδα και αν συνεχιστεί αυτή η θετική πορεία, δεν θα χρειαστεί ενεργοποίηση του κόφτη», δηλώνει σε κάθε περίσταση και ευκαιρία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Η αλήθεια, όμως, είναι πως τα δημόσια έσοδα πέφτουν επειδή οι Έλληνες δεν αντέχουν τη βαριά φορολογία, ενώ η υστέρηση στα Τελωνεία και τον ΦΠΑ υποδεικνύει δραματική επιβράδυνση κάθε επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παίξει το χαρτί των κοινωνικών αντιδράσεων που οδηγεί σε άνοδο της Ακροδεξιάς, ελπίζοντας πως η «χαλαρότητα» στην αντιμετώπιση των ελλειμμάτων σε Ισπανία και Πορτογαλία μπορεί να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους, η Κομισιόν και το Eurogroup διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι τα λεφτά από τα υπόλοιπα της πρώτης δόσης δεν πρόκειται να πιστωθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, αν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα.

Αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πάλι το βασανιστήριο της σταγόνας στην ελληνική οικονομία, με τις δόσεις που δεν θα καταβάλλονται, τις αξιολογήσεις που δεν θα ολοκληρώνονται και τις αγορές σε «νευρικό κλονισμό», εξαιτίας των προβλημάτων στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.

 

Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 07/08

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict