Navigation
18
Μαΐ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
28 Δεκ 2015

Ποινολόγιο και επιστροφή ΦΠΑ γίνονται το Βατερλώ της κυβέρνησης

εφορία Οικονομία

Το ΦΠΑ αποδεικνύεται το μεγάλο Βατερλώ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που μετά το “πανηγύρι” που στήθηκε όλο το καλοκαίρι με την επιβολή του στα νησιά αλλά και την εκπαίδευση, αποδεικνύεται πως το οικονομικό επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα διαθέτει κι άλλα… “όπλα” για να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Την αρχή φρόντισε να κάνει η σκέψη για νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που… “καταφεύγει” στις κάποτε “παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές” για την αναδιαμόρφωση των προστίμων για παραβάσεις ΦΠΑ.

Όμως η “καθεστωτική” για ακόμη μια φορά διαδικασία των αλλαγών δεν είναι το μόνο μελανό σημείο για την κυβέρνηση καθώς ακόμα και η Πρώτη Φορά Αριστερά κυβέρνηση βαδίζει στα βήματα των προηγουμένων κυβερνήσεων που… ξεχνούσαν να επιστρέψουν το ΦΠΑ.

Η αναμονή που φτάνει μέχρι και 3,5 χρόνια

Μέχρι και 3,5 χρόνια ανέρχεται ο μέσος όρος αναμονής για το ΦΠΑ καθώς κάποιες εφορίες παρά την εγκύκλιο που ορίζει ρητά να πραγματοποιούνται οι επιστροφές εντός 90 ημερών για να μην επιβαρύνεται το δημόσιο με τόκους υπερημερίας, η γραφειοκρατία συνεχίζει να πληγώνει τα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 42.346 αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ συνολικού ύψους 737 εκ. ευρώ. Στις 4.361 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ παραμένουν σε αναμονή περισσότερο από 90 ημέρες, ενώ στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ο μέσος χρόνος αναμονής φτάνει τις 1.291 ημέρες!

52 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 3,5 χρόνια για να λάβουν επιστροφές ΦΠΑ που ξεπερνούν τα 10,27 εκ. ευρώ, με την ΔΟΥ Κω να ακολουθεί καθώς μετά από 953 ημέρες δεν έχει επιστρέψει 679.787 ευρώ σε πέντε επιχειρήσεις που περιμένουν ματαίως από το Δημόσιο να τηρήσει τις υποχρεώσεις του.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις και στην ΦΑΕ Αθηνών καθώς βρίσκονται σε αναμονή 781 αιτήσεις που έχουν ξεπεράσει το όριο των 90 ημερών, ενώ η ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά ακολουθεί με 265 αιτήσεις.

“Φήμες” που λένε πως οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε ήδη κλείσει αυτό το ντροπιαστικό θέμα που ταλανίζει την ελληνική οικονομία, ελέγχονται ως αναληθείς…

 

Οι αλλαγές στο Ποινολόγιο του ΦΠΑ

Οι αλλαγές που προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών θα ορίζει ότι για μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή δήλωσης ΦΠΑ ύστερα από έλεγχο επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο ίσο με το 50% του φόρου που δεν καταβλήθηκε.

Όπως γράφει το Έθνος με το νέο καθεστώς θεσπίζονται για πρώτη φορά διακριτά από τις λοιπές φορολογίες πρόστιμα για παραβάσεις σχετικές με τον ΦΠΑ που διαπιστώνονται κατά τον έλεγχο.

Ειδικότερα:

• Σε κάθε περίπτωση όπου διαπιστώνεται η υποβολή ανακριβών δηλώσεων ή η μη υποβολή δηλώσεων, με συνέπεια τη μη απόδοση ή τη μειωμένη απόδοση ή την επιπλέον έκπτωση ή επιστροφή ΦΠΑ, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του ποσού του φόρου που θα προέκυπτε από τη μη υποβληθείσα δήλωση ή επί της διαφοράς, αντίστοιχα.

• Το πρόστιμο ΦΠΑ για λειτουργία επιχείρησης χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση έναρξης οικονομικής δραστηριότητας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογητέας ύλης ορίζεται σε ποσοστό 50% επί του ΦΠΑ που θα έπρεπε να είχε αποδοθεί για όλη τη διάρκεια λειτουργίας και για το σύνολο της μη δηλωθείσας οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτό θα προσδιοριστεί από τον έλεγχο.

Το συγκεκριμένο πρόστιμο επιβάλλεται μόνο στις περιπτώσεις όπου εντοπίζεται, κατόπιν ελέγχου, αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη, ως αποτέλεσμα λειτουργίας επιχείρησης χωρίς υποβολή δήλωσης έναρξης. Διευκρινίζεται ότι στον όρο «Μη δήλωση έναρξης οικονομικής δραστηριότητας» περιλαμβάνονται και οι περιπτώσεις υποκείμενων, αλλά απαλλασσόμενων από τον ΦΠΑ προσώπων, τα οποία ξεκινούν μια νέα δραστηριότητα η οποία υπάγεται σε φόρο, χωρίς να υποβάλλουν στο μητρώο την προβλεπόμενη δήλωση μεταβολής.

Σε κάθε περίπτωση, η μη υποβολή δήλωσης μεταβολής δεν επισύρει το συγκεκριμένο πρόστιμο εφόσον οι φορολογητέες πράξεις καταχωρίζονται κανονικά στις δηλώσεις που υποβάλλει ο υποκείμενος.

• Σε κάθε πρόσωπο μη υπόχρεο σε υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ που εκδίδει φορολογικά στοιχεία με ΦΠΑ, χωρίς να έχει τέτοια υποχρέωση, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με ποσοστό 50% επί του αναγραφόμενου φόρου που δεν αποδόθηκε.

Το πρόστιμο αυτό αφορά τα πρόσωπα εκείνα τα οποία παρανόμως επιβάλλουν ΦΠΑ σε συναλλαγές που πραγματοποιούν, είτε γιατί αυτές είναι εκτός πεδίου εφαρμογής του φόρου είτε γιατί είναι απαλλασσόμενες είτε γιατί τα πρόσωπα αυτά δεν έχουν την ιδιότητα του υποκείμενου στον φόρο. Επισημαίνεται ότι τα παραπάνω πρόστιμα για τον ΦΠΑ είναι τα μοναδικά που επιβάλλονται στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται κατόπιν ελέγχου (π.χ. επιτόπιος μερικός έλεγχος) η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ή η έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τις παραβάσεις άλλων φορολογιών που διαπιστώνονται ταυτόχρονα, στο πλαίσιο του ίδιου ελέγχου, π.χ. παραβάσεις ανακρίβειας δήλωσης εισοδήματος.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ