Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
23oC
Αρκετά σύννεφα
9 Ιούν 2017

Με μικρή άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο

χρηματιστηριο Χρηματιστήριο

Με μικρά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, τηρώντας ωστόσο μια μετριοπαθή στάση απέναντι τόσο στις διεθνείς εξελίξεις, και κυρίως τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών, όσο και στις εσωτερικές, ιδίως εκείνες που σχετίζονται με το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 782,10 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 779,25 μονάδων (+0,03%) και 783,01 μον. (+0,51%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος ανήλθε στα 49,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 987 χιλ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,22%, στις 2.072,89 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.005,43 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,61% στις 995,94 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο γενικός δείκτης σημείωσε απώλειες 0,57%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,96%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε 2,50%.

Σύμφωνα με τον Μ. Χαζηδάκη της Beta Securities, η ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων το απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται να κλείσει και τυπικά την λίστα της τεχνικής έκθεσης των θεσμών ανοίγοντας το δρόμο της έγκρισης της δόσης των 7,5 δις ευρώ στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Ωστόσο έχει αφεθεί ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ένας ακόμα γύρος διαβουλεύσεων ώστε να δοθεί κάποια αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για την συμμετοχή του ΔΝΤ, το QE και το χρέος στην Σύνοδο κορυφής στις 22/23 Ιουνίου.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τα χρονικά περιθώρια θα στενέψουν πολύ καθώς εκτός από την επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας απαιτείται έγκριση από τα τοπικά κοινοβούλια των χωρών του ευρώ, διαδικασία όχι μικρότερη της μίας εβδομάδας. Το πρώτο ομόλογο (2,1 δις ευρώ) του Ιουλίου λήγει στις 17 Ιουλίου άρα στο ακραίο σενάριο το κλείσιμο της συμφωνίας μετά την Σύνοδο Κορυφής πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο στις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Πέρα από το κλείσιμο της συμφωνίας η περίοδος που διανύουμε ολοκληρώνει την προαιρετική δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία εμφάνισαν μια ικανοποιητική εικόνα. Στις 26 εταιρίες που δημοσίευσαν μεγέθη η αύξηση του κύκλου εργασιών είναι 26%, τα λειτουργικά κέρδη αυξημένα 17% και η κερδοφορία +47%. Η θετική εικόνα αποδίδεται αφενός στο ότι όσοι δημοσιεύουν στο προαιρετικό α’ τρίμηνο έχουν κάτι καλό να πουν αφετέρου η διύλιση οδηγεί σταθερά τα κέρδη λόγω της υψηλής βαρύτητας στο δείγμα.

Καλά νούμερα τριμήνου έδειξαν οι FF Group, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ενώ οι τράπεζες περιορίστηκαν σε ένα διαδικαστικό τρίμηνο συντήρησης (92 εκατ. ευρώ έναντι 116 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2016). Στις μικρότερες εταιρίες Σαράντης, Quest, Autohellas και Πλαστικά Θράκης έδειξαν συνέχεια των καλών επιδόσεων της περυσινής χρονιάς, τηρουμένων και των δυσκολιών που παρατηρήθηκαν στο ξεκίνημα του 2017.

Τεχνικά η εικόνα του Γενικού Δείκτη παρά την πτωτική εβδομαδιαία μεταβολή έδειξε ισορροπία κοντά στην περιοχή των φετινών υψηλών. Χωρίς να βγει ένταση στην τάση η κίνηση ήταν πλαγιοκαθοδική με τους μέσους ημερήσιους τζίρους να υποχωρούν αισθητά στα 50 εκατ. ευρώ μέγεθος που δεν βοηθά ιδιαίτερα την εκτόνωση προς κάποια κατεύθυνση. Ο MACD παραμένει σε θέση πώλησης ενώ τα όρια ανοχής για τον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών έχουν στενέψει αισθητά αφού το κομβικό σημείο αντιστροφής τάσης έχει ανερχόμενη φορά και βρίσκεται στις 769 μονάδες.

Χαμηλότερα (735 μονάδες) και με ηπιότερη κλίση έρχεται ο κινητός μέσος των 50 ημερών ο οποίος αποτελεί και το σημείο αναφοράς των στηρίξεων του Γενικού Δείκτη. Η συσσώρευση στην περιοχή των 770 – 800 μονάδων έχει αποφορτίσει την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι κινούνται κάτω από την υπερτιμημένη ζώνη. Παρόλα αυτά οι συνθήκες επανάκτησης των υψηλών της Αγοράς δεν φαίνεται να ικανοποιούνται καθώς οι τζίροι δεν βγάζουν δυναμική αλλαγής επιπέδων διαπραγμάτευσης ενώ και οι τίτλοι που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αρωγοί ανόδου δείχνουν κόπωση στα διαγράμματα τους.

Συμπερασματικά θα αναμέναμε την συνέχιση των σταθεροποιητικών τάσεων, το Γενικό Δείκτη να ισορροπεί βραχυπρόθεσμα χαμηλότερα δοκιμάζοντας τις αντοχές του επόμενου σημείου στήριξης (770 μονάδες).

Στο ταμπλό τώρα, Τέρνα Ενεργειακή και Βιοχαλκο ξεχώρισαν σήμερα με τα κέρδη τους, αφού έκλεισαν στο +5,56% και +5,09% αντίστοιχα, με τη Λάμδα να ακολουθεί με άνοδο 4,67%. Κέρδη της τάξεως του 2,4% σημείωσαν οι Alpha Bank και Πειραιώς, με τις ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και ΜΕΤΚΑ να κλείνουν με άνοδο άνω του 1%.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΧΑΕ, Eurobank, Μυτιληναίος και Εθνική, ενώ η Ελλάκτωρ έκλεισε χωρίς μεταβολή, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -2,14%. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τιτάν, ΕΕΕ, Σαράντης, Ελληνικά Πετρέλαια, Grivalia, Motor Oil και Jumbo, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΟΛΠ. Η Folli Follie έκλεισε με απώλειες 3,21%.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ