Navigation
16
Απρ
location
Αθήνα
21oC
Αρκετά σύννεφα
1 Αυγ 2016

Μαζεύουν τα “καπέλα” ΕΝΦΙΑ μετά την κατακραυγή

ΕΝΦΙΑ-Αυτιάς Χρήμα & Πολίτης

Με πέντε αλλαγές της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Οικονομικών –και μετά την κατακραυγή σε όλη τη χώρα από ιδιοκτήτες ακινήτων, οικοπέδων και χωραφιών– αποσύρονται τέσσερα κρίσιμα σημεία του σκληρού αυτού φόρου. Οι διαμαρτυρίες ήταν τόσο έντονες, που έφτασαν έως το Μέγαρο Μαξίμου.

 

του Γιώργου Αυτιά

Συγκεκριμένα:
1. Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ των πολιτών. Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών, οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να τις διορθώσουν.
2. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε πέντε δόσεις και όχι σε τέσσερις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για Αύγουστο δεν ισχύουν.
3. Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Υπάρχει, όμως, η ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.
4. Δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.
5. Δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%, ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.
Ωστόσο, η ώρα της πληρωμής του πλέον σκληρού φόρου…έρχεται. Τα πλήρη οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι ο σκληρότερος φόρος όλων των εποχών, αφού έως τώρα έχουμε καταβάλει άνω των 13,2 δισ. ευρώ.

1. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος σε σύγκριση με πέρυσι.
2. Μπορεί να πληρωθεί με πιστωτική κάρτα, έως 12 άτοκες δόσεις.
3. Θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και πάλι!
4. Θα πληρωθεί εφάπαξ σε πέντε δόσεις.
5. Θα πληρώσουμε φέτος το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δανειστές ελπίζουν να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
6. Η τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017.
7. Ο υπολογισμός του φόρου θα στηρίζεται στο Ε9.
8. Για τα κενά διαμερίσματα, δεν ισχύει έκπτωση του 20%, όπως και για τους κενούς, μη ηλεκτροδοτούμενους χώρους. Φέτος πληρώνουν και γι’ αυτούς χωρίς έκπτωση!
9. Αυξάνεται ο φόρος έως 300% για συνολική αξία ακινήτων άνω των 200.000 ευρώ.
10. Στον φόρο μπαίνουν και τα χωράφια.
11. Η έκπτωση ισχύει για όσους έχουν φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, με σύνολο επιφάνειας ακινήτου 150 τ.μ. Η αξία περιουσίας για την έκπτωση του 50% δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα. Έκπτωση 100% ισχύει για όσους έχουν εισόδημα έως 12.000 ευρώ συν 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος, με σύνολο επιφάνειας έως 150 τ.μ και με τον αριθμό εξαρτώμενων τέκνων να είναι από τρία και πάνω ή ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα παιδιά της οικογένειας να έχει αναπηρία από 80% και πάνω.

Πληρώνουν οι περισσότεροι
Όμως, η πληρωμή του θα συμπεριλάβει περισσότερους υπόχρεους. Φέτος, με τρικ θα αυξηθεί ο αριθμός όσων θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, αφού επιδόματα και αποζημιώσεις μπαίνουν στον μισθό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το εισοδηματικό όριο πλασματικά και όσοι δεν πλήρωναν πέρυσι να είναι φέτος υποχρεωμένοι να πληρώσουν!
Κατά τους ιδιοκτήτες ακινήτων: «Η ιδιωτική ακίνητη περιουσία είναι το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο της ελληνικής οικογένειας, που αποκτήθηκε με ιδρώτα και στερήσεις και γι’ αυτό το κράτος οφείλει να τη σέβεται και να την προστατεύει».
Σημαντική είναι η δήλωση της ειδικής νομικού επί των ακινήτων Ολυμπίας Νικολοπούλου, η οποία αναφέρει ότι «η
ακίνητη περιουσία είναι ο “αιμοδότης” της ελληνικής οικονομίας με τεράστια οφέλη για τα κρατικά έσοδα και το Ασφαλιστικό. Η σημερινή οικονομική κατάσταση, όπως προδιαγράφεται, προκαλεί νέους τριγμούς και δεινά στον τομέα των ακινήτων. Η υπερφορολόγηση δεν οδηγεί πουθενά. Πλέον, η οικοδομή δεν μπορεί να συνεισφέρει πλην του παθητικού φόρου ΕΝΦΙΑ σε τίποτα στην ανάπτυξη. Η σημερινή υπερφορολόγηση των ακινήτων, σε επίπεδα που δεν είναι πλέον υποφερτά από τους πολίτες, έχει περάσει το “κόκκινο” προ πολλού».

Οικονομικοί παρατηρητές τονίζουν ότι πρέπει να πάμε στην τελική μορφή του φόρου, όπου θα έχουμε έναν φόρο ανά ακίνητο και όχι δύο, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα φορολογικά και διοικητικά κίνητρα. Αυτό θα οδηγήσει σε απογείωση της οικοδομικής δραστηριότητας και σε υγιή φορολογικά έσοδα στο κράτος.

ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
α) Εισόδημα 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για παιδί.
β) Επιφάνεια ακινήτου έως 150 τ.μ.
γ) Αξία της ακίνητης περιουσίας, 85.000 ευρώ για άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο ή 200.000 για μονογονεϊκή οικογένεια συν 2 παιδιά.

ΕΚΠΤΩΣΗ 100% ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
α) Τρίτεκνοι ή αναπηρία 80% και άνω, εισόδημα έως
12.000 ευρώ.
β) Επιφάνεια έως 150 τ.μ.

ΕΚΠΤΩΣΗ 20% ΣΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για όλο το 2015.

ΤΙ ΦΟΡΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ
Το 2009 καταβλήθηκαν 526 εκατ. ευρώ.
Το 2010 εισπράχθηκαν 487 εκατ. ευρώ.
Το 2011 καταβλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ.
Το 2012 είχαμε έσοδα τα 2,75 δισ. ευρώ.
Το 2013 εισπράχθηκαν 2,75 δισ. ευρώ.
Το 2014 συνολικά είχαμε 3,6 δισ. ευρώ.
Το 2015 καταβλήθηκαν 2,6 δισ. ευρώ.
Το 2016 οι εισπράξεις θα φτάσουν τα 2,6 δισ. ευρώ
Το σύνολο φόρων είναι 16,483 δισ. ευρώ.

pinakas-enfia

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο 30/07

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ