Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
31oC
Αίθριος - καθαρός
18 Ιούν 2019

«Μαύρα» σενάρια μετά τις παροχές των… φευγάτων

EUROGROUP Οικονομία

Από μηδενική βάση θα (επαν)εξετάσουν οι δανειστές το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, καθώς οι παροχές και οι «μαύρες τρύπες» που αφήνει η απερχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα θέτουν σε κίνδυνο τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών αλλά και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τα όσα συζητήθηκαν στο παρασκήνιο του Eurοgroup για την Ελλάδα, χωρίς να είναι στην ατζέντα των θεμάτων, παραπέμπουν σε μια εξαιρετικά δύσκολη επόμενη μέρα για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα κληθεί να λογοδοτήσει για τα… συντρίμμια που αφήνει ο απερχόμενος Τσίπρας. Ήδη, το δημοσιονομικό κενό που προβληματίζει τους δανειστές διαμορφώνεται κοντά στα 3 δισ. ευρώ ακόμη και μετά την κατάργηση των αντιμέτρων ως αντίβαρο στη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα. Και δεν είναι μόνο η «μαύρη τρύπα» που αφήνει πίσω της η απερχόμενη κυβέρνηση, αλλά και οι τεράστιες καθυστερήσεις σε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιολόγηση στο Δημόσιο, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες κ.ά.

Η παρουσία Τσακαλώτου στο Eurogroup αλλά και το ECOFIN ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια… ηρωικής εξόδου του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται… υπόλογος και για τη φράση «θα έκοβα ως καθηγητής Οικονομικών από τις εξετάσεις τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για όσα έχει πει σχετικά με τη ζημιά στην ελληνική οικονομία». Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν εξηγήσεις από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την αντιστροφή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων, αλλά μάλλον αυτό ήταν… τυπικό παρά ουσιαστικά, καθώς η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται… υπ’ ατμόν! Περισσότερο ως μήνυμα προς την επόμενη κυβέρνηση μπορεί να εκληφθεί παρά ως… κατσάδιασμα του σημερινού υπουργού!

Τα όσα άκουσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (σημειώνεται ότι δεν είχε παρευρεθεί στο προηγούμενο συμβούλιο του Μαΐου) εντάσσονται στην τακτική των Ευρωπαίων και των δανειστών, ότι «τα λένε στη νύφη για να τα ακούσει η πεθερά». Δηλαδή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχθηκε τις αυστηρές παρατηρήσεις για τις αποκλίσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να είναι προετοιμασμένος ο διάδοχός του για όσα θα ακολουθήσουν στο Eurogroup του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Εξάλλου, σήμερα το ECOFIN αναμενόταν να εγκρίνει την έκθεση για την Ελλάδα με φόντο τις «μαύρες τρύπες» που έχουν δημιουργηθεί στα δημοσιονομικά της χώρας αλλά και σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν την… απαίτηση να αναλάβει δεσμεύεις ο κ. Τσακαλώτος, καθώς η ελληνική Βουλή έχει διαλυθεί, αλλά επί της ουσίας η συμφωνία του σε όσα θα υποδείξουν οι Ευρωπαίοι δεσμεύει τον διάδοχό του.

Τον Σεπτέμβριο, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βρεθεί ενώπιον των παρατηρήσεων για τη διόγκωση των δαπανών στο Δημόσιο, η οποία δεν επιτρέπει τη μείωση φόρων, αλλά και για την υπο-εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και τη διατήρηση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες σε υψηλά επίπεδα. Η εξόφληση των οφειλών και η αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επηρεαστούν οι δημόσιες δαπάνες, αποτελούν θέματα αιχμής για τους Ευρωπαίους και γενικά για τους δανειστές, καθώς απειλούν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Τα 6 μηνύματα προς τη νέα κυβέρνηση

Ο νέος υπουργός Οικονομικών μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες «μαύρες τρύπες» και, ως εκ τούτου, το Eurogroup του προσεχούς Σεπτεμβρίου αποκτά ιδιαίτερο βάρος σε σχέση με τις εξαγγελίες για μειώσεις φόρων μετά και την αναβολή της εφαρμογής των αντιμέτρων για τη… διάσωση του αφορολόγητου ορίου.

Στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, διατυπώνονται συστάσεις προς τις ελληνικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές «αρρυθμίες», ενώ τουλάχιστον 20 «βαριά» προαπαιτούμενα έμειναν ως κληρονομιά στη νέα κυβέρνηση. Τα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στέλνουν στη νέα κυβέρνηση 6 αυστηρά μηνύματα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Οι παροχές Τσίπρα έχουν μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο, καθώς επιβαρύνουν με 1% του ΑΕΠ τις δαπάνες των επόμενων ετών και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις.

2. Τα νέα μέτρα οδηγούν σε απόκλιση από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και τινάζουν στον αέρα τη συμφωνία της μεταμνημονιακής εποπτείας.

3. Το διαρθρωτικό κενό στο ισοζύγιο λόγω των καθυστερήσεων στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων οδηγεί μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2020.

4. Πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των κρατικών δαπανών έτσι ώστε να υπάρξει αναθεώρηση λόγω της υπέρμετρης αύξησης επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης.

5. Η απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία μείωσης του δημοσίου χρέους, εγείροντας σοβαρά ζητήματα για τη βιωσιμότητά του και τους ετήσιους στόχους.

6. Η νέα κυβέρνηση καλείται να θεσπίσει ισοδύναμα μέτρα ώστε να μην υπάρξουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ταυτόχρονα να εντείνει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχουν μείνει στα… χαρτιά και αποτελούν κρίσιμη παράμετρο για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας.

του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ