Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
31oC
Λίγα σύννεφα
5 Αυγ 2019

«Μας άδειασε η Μόσχα»

φυσικό αέριο Νέα

«Δυστυχώς, από τη στιγμή που δεν είμαστε παραγωγοί φυσικού αερίου, εξαρτόμαστε άμεσα από τις αποφάσεις των ΗΠΑ και τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για την ενέργεια στην ευρύτερη περιοχή. Ήδη το αντίπαλο δέος ενεργειακά των ΗΠΑ, η Ρωσία, πήρε την απόφασή της για απομόνωση της χώρας μας (με άλλα λόγια μάς “άδειασε”) από τη διέλευση των αγωγών φυσικού αερίου που θα έρχονται από την Τουρκία, οδεύοντας τους άξονες αυτούς μέσω Βουλγαρίας – τον Turkish Stream δηλαδή, που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα και καταλήγει στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας στο Kiyikoy», δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε μαζί του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας, Παναγιώτης Κοντουσιάδης.

Σημειώνεται ότι ο Turkish Stream –αντικαθιστά τον South Stream παρακάμπτοντας την Ουκρανία– θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τις χώρες της Ευρώπης και στη χώρα μας. Ο Turkish Stream θα περνά μέσω Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Σερβίας – στη Βουλγαρία απευθείας (σ.σ. αναβαθμίζοντάς την ενεργειακά ).

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ μιλά για τα περιθώρια μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη από την Ελλάδα, τονίζει ότι το ΥΠΕΝ θα πρέπει να διερευνήσει την αγορά σκάφους έρευνας και χαρτογράφησης κοιτασμάτων, αναπτύσσει τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πουλήσουμε μονάδες διύλισης και αναφέρεται στις θέσεις της ομοσπονδίας για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, υποστηρίζοντας ότι στρατηγικά θα πρέπει να αναδείξουμε τις επενδύσεις στην κατασκευή και εκμετάλλευση αποθηκών φυσικού αερίου.

Ιδιωτικοποίηση ΕΛΠΕ

«Πρέπει τα ΕΛΠΕ να παραμείνουν με τη σημερινή μετοχική τους σύνθεση και να μην προχωρήσει νέος διαγωνισμός. Σήμερα στην Ευρώπη δεν γίνεται σχεδόν καμία επένδυση στα διυλιστήρια, πόσω μάλλον εξαγορές .Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια οδηγούνται σε κλείσιμο διυλιστήρια στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι στον τελευταίο διαγωνισμό για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ δεν κατέθεσαν προσφορές εταιρείες που έχουν ως κύρια δραστηριότητα τη διύλιση.

Θεωρούμε λοιπόν ότι και σε έναν μελλοντικό διαγωνισμό εταιρείες που έχουν ως κυρία δραστηριότητα τη διύλιση δεν θα λάβουν μέρος, εκτός και εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει το ποσοστό που κατέχει μέσω ΤΑΙΠΕΔ σε χαμηλή τιμή που δεν θα ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην πραγματική αξία της εταιρείας. Ο ι εταιρείες ενέργειας πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο και για θέματα εθνικής ασφαλείας ,γιατί είναι κερδοφόρες και το Δημόσιο λαμβάνει μόνο από μερίσματα περίπου 70 εκατομμύρια κάθε έτος τα τελευταία χρόνια. Με όχι κομματικό μάνατζερ μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο και να βοηθήσουν τη χώρα μας να δημιουργήσει την πολυπόθητη πραγματική ανάπτυξη. Τα δε χρήματα από τυχόν πώληση θα πάνε στη μείωση του χρέους και όχι σε επενδύσεις. Επίσης μέσω των ΕΛΠΕ, που είναι μεγάλη μεγέθους εταιρεία για τα Βαλκάνια, μπορείς να έχεις ένα εργαλείο πίεσης στη βαλκανική σου πολιτική.

Η προγραμματιζόμενη 1 γεώτρηση το 2020 στον Πατραϊκού κόλπο, αν είναι επιτυχής, θα ανεβάσει την αξία αλλά και την ίδια την εταιρεία σε επίπεδο – με στόχο να αρχίζει να καθιερώνεται μελλοντικά και στο κομμάτι την έρευνας και εξόρυξης Λέω μελλοντικά διότι, από τη στιγμή που θα πέσουν οι υπογραφές των τελικών συμβάσεων και εγκρίσεων για την έρευνα, έως ότου να φτάσουμε στην εξόρυξη φυσικού αερίου ή αργού πετρελαίου στις περιοχές –που ελπίζουμε βάσει κάποιων στοιχείων να έχουμε ικανή παραγωγή– χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια. Στον Πατραϊκό τα ΕΛΠΕ μιλάνε για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τη γεώτρηση του ερχόμενου έτους.

Η συμμετοχή της Total και Exxon Modil μαζί με τα ΕΛΠΕ στο οικόπεδο της Κρήτης δίνει προοπτική για μεγάλη και εμπεριστατωμένη μελέτη της περιοχής. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν μας κατατάσσει αυτόματα σε χώρα πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Σίγουρα όμως κάτι κέντρισε το ενδιαφέρων των τριών εταιριών, κάτι «είδαν» και αξιολόγησαν ότι πρέπει να επενδύσουν και να ερευνήσουν. Αυτό το κάτι θα το δούμε σε λίγα χρόνια εάν θα μας απογειώσει από το σήμερα ή θα μας προσγειώσει στο χθες. Την τεχνογνωσία της άντλησης πετρελαίου την κράτησαν στην Ελλάδα οι αγώνες και η επιμονή στον στόχο τους να κρατήσουν την εξόρυξη ζωντανή οι εργαζόμενοι στην Καβάλα Όιλ. Σε αυτούς οφείλουμε σαν χώρα το ότι είμαστε στον χάρτη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, έστω σαν κουκκίδα.

Το ΥΠΕΝ θα πρέπει να διερευνήσει την αγορά σκάφους έρευνας και χαρτογράφησης κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου μελετώντας την τυχόν απόσβεση της αγοράς του πλοίου και των υποδομών που θα χρειαστεί από τα στοιχεία που θα προσφέρει στις ενδιαφερόμενες εταιρείες με οικονομικό αντάλλαγμα .Ένα τέτοιο σκάφος θα μας έδινε τη δυνατότητα πυκνής χαρτογράφησης μεγάλων θαλάσσιων περιοχών μαζί με την τεχνογνωσία που θα προκύψει προς όφελός μας».

Αγωγός αερίου

«Εάν είχαμε “τρέξει” μαζί με την Κύπρο παράλληλα», συνεχίζει ο κ. Κοντουσιάδης, «ή με μικρή καθυστερήσει ακολουθώντας την, τότε ίσως να μιλούσαμε σήμερα με σιγουριά για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη – με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα βρίσκαμε κοίτασμα αερίου ικανού για εκμετάλλευση. Σήμερα η αγορά της ΝΑ Μεσογείου δεν μπορεί να περιμένει εμάς σαν χώρα και την αδράνειά μας, για να αποφασίσει για την κατεύθυνση του αγωγού. Η δημιουργία σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο εξαρτάται άμεσα από τις βεβαιωμένες ποσότητες φυσικού αερίου που θα υπάρξουν, όταν ήδη η Αίγυπτος διαθέτει μεγάλο σταθμό υγροποίησης και χρειάζεται εισαγωγές φυσικού αερίου σαν χώρα για ίδια κατανάλωση. Όλα αυτά δυσκολεύουν έως απομακρύνουν, κατά τη γνώμη μου, την κατασκευή του East Med».

Πλωτές δεξαμενές

Για τον πρόεδρο της ΠΟΕ, «η κατασκευή πλωτών δεξαμενών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Αλεξανδρούπολη με παράλληλη εκμετάλλευση της υπόγειας φυσικής αποθήκης θα συμβάλει προς την κατεύθυνση εισαγωγής LNG. Στρατηγικά θα πρέπει να αναδείξουμε και να βοηθήσουμε επενδύσεις στην κατασκευή και την εκμετάλλευση αποθηκών φυσικού αερίου – με σεβασμό στη νομοθεσία για ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των περιοχών και ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Κάτι που έπραξε ο ΔΕΣΦΑ όταν ήταν ακόμα υπό κρατικό έλεγχο με την κατασκευή την τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα.

«Δημιουργία φόρουμ συνδικάτων ενέργειας»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας «παρακολουθεί τα τελευταία χρόνια της εξελίξεις στη Νοτιανατολική Μεσόγειο και για αυτόν τον λόγο έχει ήδη αναπτύξει σχέσεις πέρα από τα κυπριακά συνδικάτα και με το συνδικάτο ενέργειας της Αιγύπτου και πρόσφατα και με την ομοσπονδία της Ιταλίας. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις επαφές μας και με άλλα συνδικάτα χωρών οι οποίες συμμετέχουν στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (EMGF) και να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο φόρουμ από τα συνδικάτα ενέργειας των χωρών της ΝΑ Μεσογείου. Μάλιστα, από την πλευρά μας, θα το συζητήσουμε με τους Ιταλούς συναδέλφους μας στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσουμε στη Ρώμη τέλη Οκτωβρίου. Θυμίζω ότι κάτι αντίστοιχο έχουμε δημιουργήσει με της ομοσπονδίες ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με έδρα την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο δίκτυο (RETUNSEE) μάς έδωσε τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων για την ενέργεια στη ΝΑ Ευρώπη. Είδαμε όμως και πώς λειτουργούν οι Τούρκοι γείτονές μας στον ευρύτερο χώρο. Έχοντας την οικονομική άνεση σαν συνδικάτα κάθε χρόνο να καλούν οργανώσεις της ενέργειας από χώρες των Βαλκανίων κυρίως (Σκόπια, Αλβανία, Βοσνία) και να τους κάνουν σεμινάρια 2-3 εβδομάδων στην Τουρκία, αναπτύσσοντας σχέσεις. Ελπίζουμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας θα καταλάβει πως και τα συνδικάτα μπορούν να βοηθήσουν μέσω της ενέργειας στην εξωτερική πολιτική προς όφελος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της χώρας μας».

του Φίλη Καϊτατζή

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict