Navigation
27
Οκτ
location
Αθήνα
21oC
Αίθριος - καθαρός
9 Νοέ 2015

Μαρτύριο της σταγόνας για όλους τους Έλληνες  

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη
 Mετά και την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια εξεύρεσης πλαισίου συμφωνίας, την Κυριακή το βράδυ, κατά τη διάρκεια του EuroWorkingGroup, είναι φανερό ότι η «πολιτική αξιολόγηση» του ελληνικού προγράμματος, σήμερα Δευτέρα στο Eurogroup, τυπικά μόνο θα ξεκλειδώσει την δόση των 2 δις Ευρώ αλλά ουσιαστικά δεν θα απαλλάξει τη χώρα από το μαρτύριο της έλλειψης ρευστότητας.
 
Το τελικό «πράσινο φως» για την εκταμίευση των χρημάτων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν -έστω και προσωρινά- τη διψασμένη για ρευστό ελληνική οικονομία, θα το ανάψουν μόνον οι κορυφαίοι του Κουαρτέτου των Δανειστών  που επιστρέφουν στην Αθήνα, την ερχόμενη Τρίτη.
 
Οι 4 ανώτατοι εκπρόσωποι των δανειστών, έχουν προαναγγείλει ότι θα παραμείνουν στην Ελλάδα μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Θα αποχωρήσουν μόνον αφού εγκρίνουν:
 
·         το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού 2017 (με όλα τα επιπλέον μέτρα εξασφάλισης του πρωτογενούς πλεονάσματος)
·         το οριστικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό και
·         την οριστική λύση για το σύνολο των «κόκκινων δανείων» που εκτός από τα στεγαστικά δάνεια των φτωχών περιλαμβάνει και πολλά «γενναιόδωρα» επιχειρηματικά  δάνεια.
 
Στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών, τη Δευτέρα στο Eurogroup, θα διαπιστωθεί η «μεγάλη πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτουμένων», θα εγκριθεί το «ComplianceReport» δηλαδή η Έκθεση Συμμόρφωσης της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα θα εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM η εκταμίευση των 2 δις €.
 
Δυστυχώς όμως τα λεφτά αυτά δεν θα φτάσουν στα ταμεία της Τράπεζας της Ελλάδος παρά μόνο αφού δώσουν την έγκριση οι κορυφαίοι της Τρόικας.
 
·         Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στην στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο φέρεται δυσαρεστημένο από τα ποσά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και γι’ αυτό η Ντέλια Βελκουλέσκου θα σκληραίνει ιδιαίτερα τη στάση της στο θέμα των «κόκκινων δανείων».
Τα στελέχη του ΔΝΤ που παραμένουν μόνιμα στην Ελλάδα δεν είχαν πάρει τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια και τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, την νέα τιμολόγηση των γενοσήμων φαρμάκων που θεωρούνται ακριβά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης αλλά και τις αλλαγές στο νόμο των 100 δόσεων. Το ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να τίθενται αυτομάτως εκτός ρύθμισης των 100 δόσεων όσοι δεν ανταποκριθούν έστω κι ένα μήνα στις υποχρεώσεις τους.
 
Μεγάλο αγκάθι παραμένει και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έσπευσε να δημοσιεύσει άρον-άρον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία υπό τη γερμανική FRAPORT.  Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει τη νέα νομοθεσία για την αγορά Ενέργειας, το νέο μισθολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και το σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια διοίκηση. Τέλος, οι θεσμοί αναμένεται να ζητήσουν και αλλαγές στο πρόσφατο νόμο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ