Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
3 Οκτ 2016

Μ’ ένα νόμο κι λίγα άρθρα…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Εξετάσεις πειθαρχίας στους δανειστές δίνει η κυβέρνηση με αφορμή το Εργασιακό.

Απτές αποδείξεις ότι διατηρεί τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης αλλά και της κοινοβουλευτικής του ομάδας θα δώσει μέσα στον επόμενο μήνα, ο Αλέξης Τσίπρας.

  • «Δώστε μου μία θετική διατύπωση για την ρύθμιση του χρέους κι εγώ θα εφαρμόσω όλα όσα έχουμε συμφωνήσει χωρίς καθυστερήσεις και αναβολές» είναι το μήνυμα που μεταφέρουν οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού σε κάθε συνάντηση με τους «θεσμούς» και ξένους υπουργούς.

Το «καυτό θέμα των μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό» που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την β’ αξιολόγηση, θα περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο εύκολα κι απλά, μ’ έναν νόμο και λίγα άρθρα, με βάση το περιβόητο «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο».

Με απλά λόγια, όλες οι «βαριές» μεταρρυθμίσεις στο Εργασιακό (ομαδικές απολύσεις, συλλογικές διαπραγματεύσεις, συνδικαλιστικός νόμος, εργοδοτικό δικαίωμα ανταπεργίας) θα στηριχθούν στις «βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές» δηλαδή θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά με εξαιρέσεις και μεταβατικές περιόδους λόγω της «εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας» και με χρονικό ορίζοντα απόλυτης εφαρμογής μετά το …2018.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επιθυμεί να «κλείσει» το θέμα των μεταρρυθμίσεων στο εργασιακό προτού αποφασίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επανενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα ως χρηματοδότης δηλαδή ως δανειστής κι ελεγκτής ταυτόχρονα.

Στα υπόλοιπα προαπαιτούμενα με «πολιτικά ευαίσθητες μεταρρυθμίσεις», το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα ληφθούν «σκληρές αποφάσεις» που θα αποδείξουν ότι ο Πρωθυπουργός έχει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος και της κυβέρνησής του.

Η δεδομένη απομάκρυνση του Π. Σκουρλέτη από την κυβέρνηση και η αντικατάσταση ορισμένων «αντι-μεταρρυθμιστών» υπουργών θα συνοδευτεί από γρήγορες αποφάσεις υλοποίησης των συμφωνηθέντων ώστε να δοθεί το μήνυμα πως «η Ελλάδα συμμορφώνεται, ώρα για τους δανειστές να τηρήσουν το δικό τους τμήμα της συμφωνίας» δηλαδή να υπάρξει ένας «οδικός χάρτης για το Χρέος».

Αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Klaus Regling, ο οποίος την περασμένη Πέμπτη ενημέρωσε το Euro Working Group αλλά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προσωπικά, για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται «εντός προγράμματος» Τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ