Navigation
20
Σεπ
location
Αθήνα
24oC
Αίθριος - καθαρός
16 Μαρ 2016

Λουκέτο σε ένα ακόμη ιστορικό εργοστάσιο

imas Επιχειρήσεις

Έπειτα από 44 χρόνια λειτουργίας, ήρθε το τέλος της ιστορία για το εργοστάσιο της Contitech ΙΜΑΣ ΑΕ με έδρα τον Βόλο, ύστερα από απόφαση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, του γερμανικού ομίλου ContiTech που, μεταξύ άλλων, παράγει τα γνωστά ελαστικά Continental.

Οι επικεφαλής του ομίλου γνωστοποίησαν με επιστολή τους στους 138 εργαζόμενους της βιομηχανίας παραγωγής μεταφορικών ταινιών την απόφαση τους να διακόψουν τη λειτουργία της μονάδας και να προχωρήσουν σε λύση των συμβάσεων εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της ContiTech ΙΜΑΣ ΑΕ προκειμένου να υπογραφεί νέα επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας, οι οποίες, ωστόσο, δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία.

Πρόσφατα οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει εκ νέου κινητοποιήσεις με στόχο να ανακληθούν απολύσεις και να μη γίνουν δεκτές μειώσεις μισθών, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη και προσπάθεια διαμεσολάβησης για την εξεύρεση αποδεκτής λύσης, όμως η απόφαση του μητρικού ομίλου ανέτρεψε τα δεδομένα.

Υπενθυμίζεται ότι η βιομηχανία ελαστικών μεταφορικών ιμάντων Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. έθεσε τον Ιανουάριο σε ισχύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 60 άτομα, υπό την απειλή -σύμφωνα με τους εργαζομένους- του λουκέτου και με προθεσμία συμμετοχής μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Με το πρόγραμμα αυτό έφυγαν 52 εργαζόμενοι. Ακολούθησαν απολύσεις, κινητοποιήσεις των εργαζομένων και συναντήσεις εργαζομένων και διοίκησης στα γραφεία Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Σύμφωνα ωστόσο με τους εργαζομένους, ενώ στην τελευταία προγραμματισμένη -προ ολίγων ημερών- συνάντησή τους με τον διευθυντή του εργοστασίου, οι ίδιοι προσήλθαν με πρόταση για υπογραφή σύμβασης εργασίας που θα περιελάμβανε περικοπή των συνολικών αποδοχών της τάξης του 8% και αποδοχή εκ περιτροπής εργασίας για 24 μέρες τον χρόνο από 36 που ζητούσε η εταιρεία, τους ανακοινώθηκε ότι το εργοστάσιο διακόπτει τη λειτουργία του από την Καθαρά Δευτέρα (χθες) και θα καταβάλει στους εργαζομένους (περί τους 140) αποζημιώσεις και πρόσθετο ποσό ύψους 40.000 ευρώ για τον καθένα, μέσω νέου προγράμματος οικειοθελούς αποχώρησης που θα ολοκληρωθεί στις 21 Μαρτίου.

Από πλευράς του γερμανικού ομίλου, σύμφωνα με δηλώσεις στελέχους του, η απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου αποδίδεται στο ότι η εξορυκτική βιομηχανία βρίσκεται σε οικονομική ύφεση εδώ και πολλούς μήνες, πρωτίστως λόγω της μειούμενης ζήτησης για τα παραγόμενα προϊόντα, αλλά και της συμπίεσης των τιμών για τα βασικά είδη της και οι συνθήκες αυτές έφεραν αντιμέτωπη την Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. με μια πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον τομέα των μεταφορικών ταινιών, χαρακτηρίζοντάς την ως μια απόφαση αναπόφευκτη έπειτα από μήνες εντατικών, αλλά ανεπιτυχών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζει την παραγωγή συρματόσχοινων της ΣΥΡΜΑ Α.Ε., θυγατρικής της Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. ήταν επί δεκαετίες κύριος προμηθευτής της ΔΕΗ. Σε μεγάλο διεθνή διαγωνισμό για κατασκευή ταινιοδρόμων, ύψους περίπου 72 εκατ. ευρώ, που διενήργησε η ΔΕΗ για τα ορυχεία της στη Δυτική Μακεδονία ο κύριος όγκος του έργου κατοχυρώθηκε στις αρχές του 2015 σε άλλη -πολωνική- εταιρεία (50 από τα 72 εκατ. ευρώ) και το μικρότερο μέρος στην ίδια (20 εκατ. ευρώ). Η διοίκησή της κατέθεσε ένσταση, η οποία απορρίφθηκε από τη νομική υπηρεσία της ΔΕΗ, που το καλοκαίρι του 2015 κατοχύρωσε το αρχικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού. Παράλληλα, με επιστολή της στη διοίκηση της ΔΕΗ, όταν αναδείχθηκε αρχικά μειοδότης η πολωνική εταιρεία, η εταιρεία προειδοποιούσε ότι δυσμενές αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ίδια, «είτε για λόγους αμελητέας διαφοράς τιμής και χωρίς να υπολογίζονται τα κόστη για τον βασικό μέτοχο της ΔΕΗ είτε μη συγκρίνοντας το μέγεθος και την ποιότητα των εταιρειών, θα θέσει ευθέως σε αμφιβολία την παραμονή της εταιρείας μας στην Ελλάδα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ