Navigation
22
Ιαν
location
Αθήνα
15oC
Νεφοσκεπής
16 Οκτ 2015

Λειτουργεί ξανά το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας

ΕΒΖ Επιχειρήσεις

Aπό αύριο θα αρχίσει και πάλι να παραλαμβάνει τεύτλα το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ Ημαθίας, διαδικασία που είχε σταματήσει, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Παράλληλα, αύριο, σύμφωνα με τον πρόεδρο των τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας Παύλο Μπογιαννίδη, ανοίγει και το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα, το οποίο πέρυσι δεν λειτούργησε.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Μπογιαννίδης, “οι κινήσεις αυτές είναι εγκληματικές και θα επιβαρύνουν τα λειτουργικά έξοδα για την εταιρεία, αφού τα χωράφια δεν φτάνει που είναι πλημμυρισμένα, σήμερα ξεκίνησε και να βρέχει”.

Οι τευτλοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας εμφανίζονται ανήσυχοι σε ό,τι αφορά την πληρωμή τους για τα τεύτλα που παραδίδουν φέτος, ενώ με τη λήξη της φετινής καμπάνιας στην ΕΒΖ -υπολογίζεται στο τέλος Οκτωβρίου- προτίθενται να κατέβουν εκ νέου στην Αθήνα, προκειμένου να συναντηθούν με τους επικεφαλής των αρμόδιων υπουργείων.

“Θα τους ρωτήσουμε, εάν ισχύουν και σήμερα οι δεσμεύσεις που μας είχαν δώσει και βάσει των οποίων μας προέτρεπαν να προχωρήσουμε σε σπορά τεύτλων, με την κυβέρνηση να είναι διπλά μας”, επισημαίνει ο κ. Μπογιαννίδης.

Υπενθυμίζεται ότι, φέτος, ο συνολικός αριθμός των τευτλοπαραγωγών ανέρχεται σε 1.200 (λιγότεροι κατά 800 συγκριτικά με πέρυσι και έναντι των 8.000 που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια), με την παραγωγή να αναμένεται στους 4,5-5 τόνους. “Μέχρι σήμερα έχει μαζευτεί το 80-85% της συνολικής παραγωγής” εξηγεί ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών, οι οποίοι θα “κοστίσουν” φέτος στην εταιρεία (παραγωγή και μεταφορικά), 13-15 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος των τευτλοκαλλιεργητών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είπε ακόμη πως η διοίκηση της ΕΒΖ τους επισήμανε ότι οι τιμές της ζάχαρης σταδιακά ανεβαίνουν, λόγω έλλειψης του προϊόντος στην ΕΕ και “θα ήταν λάθος να πουλήσουμε τώρα”.

Σε ό,τι αφορά στις εξελίξεις στο ζήτημα της συνεργασίας με βραζιλιάνικο όμιλο, αντιπροσωπεία του οποίου είχε έρθει στην Ελλάδα και επιθεώρησε τις εγκαταστάσεις της ΕΒΖ, ο κ. Μπογιαννίδης εξήγησε ότι, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει, “μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει κλείσει το θέμα”.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΒΖ, Χριστόδουλος Βαρκάκης, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως “η συμφωνία με τον βραζιλιάνικο όμιλο καθυστερεί επικίνδυνα, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν σημαντικά”.

Παρότρυνε δε, “να συμβάλουμε όλοι, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεπεραστούν γρήγορα τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ώστε να ευοδωθεί η συνεργασία αυτή, που είναι επικερδής για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης”.

Υπενθυμίζεται ότι με τη συνεργασία των δύο πλευρών, που αναμένεται αρχικά να είναι πενταετούς διάρκειας, η ΕΒΖ καλείται να λειτουργήσει και ως ενδιάμεσος μεταποιητικός σταθμός για λογαριασμό του ξένου ομίλου, που θα “στέλνει σε εμάς ποσότητες ακατέργαστης ζάχαρης, εμείς θα τη μετατρέπουμε σε λευκή κρυσταλλική και στη συνέχεια θα εξάγεται και στη Ρωσία, όπου έχουν συμφωνία για εξαγωγή 3 εκατ. τόνων ζάχαρης”, όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, Δημήτρης Γιαννακίδης.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ