Navigation
10
Ιούλ
location
Αθήνα
30oC
Αίθριος - καθαρός
2 Φεβ 2015

Lazard – Matthieu Pigasse: Ετοιμάζουν “συμπαγείς” προτάσεις προς την ΕΕ για το χρέος

Lazard-Matthieu Οικονομία

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη ότι σύντομα η Ελλάδα θα κομίσει συμπαγείς και τεκμηριωμένες προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους της, έστειλε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αναθέτοντας στην γαλλική εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Lazard ρόλο συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κ. Βαρουφάκης είχε ήδη συνάντηση με στελέχη της Lazard στην Αθήνα, ενώ θα συναντήσει και στελέχη της τράπεζας στο Παρίσι. Συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών αναφέρουν με νόημα πως για όλο το επόμενο διάστημα η συνεργασία του κ. Βαρουφάκη με τους εκπροσώπους της Lazard θα είναι καθημερινή.

Υπενθυμίζεται πως η Lazard παρείχε υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου στην διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων του 2012 (PSI), όταν και είχε διενεργήσει τη χρηματοοικονομική έρευνα των ομολόγων, αλλά και μέρος του νομικού ελέγχου. Σημαντική ήταν η συμβολή της γαλλοαμερικανικής τράπεζας και στις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) το διάστημα 2011-2012.

Ακόμη έχει εμπλακεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ήδη από το 2010, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ως σύμβουλος του ΤΧΣ.

Ο ρόλος του Ματιέ Πιγκάς

Σημειώνεται πως μόλις την Παρασκευή – λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών- ο Ματιέ Πιγκάς, ο αντιπρόεδρος της Lazard στην Ευρώπη και βασικός μέτοχος της εφημερίδας Le Monde δήλωσε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM Business πως το ελληνικό χρέος που διακρατούν οι πιστωτές που ανήκουν στον επίσημο τομέα θα πρέπει να μειωθεί κατά 50%.

Ο Πιγκάς τόνισε πως από τα 320 δισ. ευρώ του σημερινού χρέους της Ελλάδος, περίπου το 75% διακρατείται από τον επίσημο τομέα και η όποια αναδιάρθρωση πρέπει να αφορά σε αυτό το τμήμα του δημόσιου χρέους, δηλαδή περίπου τα 200 δισ. ευρώ.

«Πιστεύω ότι αν το χρέος αυτό μειωθεί κατά 50%, τούτο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επανέλθει στον λεγόμενο αποδεκτό λόγο χρέους του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου στο 100% ως 120% του ΑΕΠ, από 170% σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά και προσέθεσε πως υπάρχει μια «πανοπλία» πιθανών λύσεων, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων, αλλά και το «κούρεμα».

Ο επικεφαλής της Lazard χαρακτήρισε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απολύτως απαραίτητη αλλά και επίσης εφικτή, σημειώνοντας πως η Ελλάδα έχει γίνει εργαστήριο για αυτό στο οποίο μπορεί να μετατραπεί αύριο όλη η Ευρώπη.

Κρίκος με την Γαλλία

Η ανάθεση στη Lazard του ρόλου του συμβούλου του Ελληνικού Δημοσίου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, ως επιλογή στρατηγικής φέρνει πιο κοντά τη σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Πιγκάς, που χαρακτηρίζεται ως «dealmaker» της γαλλικής κυβέρνησης και το προσωνύμιο του είναι ο «αριστερός τραπεζίτης», έχει παλαιές σχέσεις με το γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το 2007 ήταν σύμβουλος της υποψήφιας των Σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην συντρόφου και μητέρας των παιδιών του νυν προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο ο Πιγκάς φέρεται να διατηρεί καλές σχέσεις. Ακόμη παλαιότερα την περίοδο 1997-1998 ο Πιγκάς υπήρξε συνεργάτης του Ντομινίκ Στρος-Καν όταν ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Ο Στρος-Καν ήταν άλλωστε εκείνος που ως επικεφαλής του ΔΝΤ πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου το 2009 να αναθέσει ρόλο συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης στην Lazard και στον Πιγκάς.

Ο Πιγκάς, ο οποίος διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με τον καθηγητή και πρώην υπουργό Χάρη Παμπούκη, ήταν από τους πρώτους που είχαν διαγνώσει το 2010 πως η ελληνική κρίση ήταν κρίση φερεγγυότητας και όχι ρευστότητας και ότι θα έπρεπε να υπάρξει άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αν η Ελλάδα κήρυττε χρεοκοπία και αποχωρούσε από το ευρώ τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα για τη ζώνη του ευρώ, διότι «η έξοδος του ενός θα σήμαινε το τέλος του όλου».

Ο γάλλος τραπεζίτης αναμένεται να διαδραματίσει ρόλο συνδετικού κρίκου στις σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και εκτιμάται πως θα έχει στενή συνεργασία με τον Γιάνη Βαρουφάκη και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Για τον Πιγκάς, ο μόνος τρόπος για να τεθεί και πάλι σε κίνηση η ευρωπαϊκή οικονομία είναι να υιοθετηθεί μια στρατηγική συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών του Βορρά και του Νότου και να υπάρξει μια αληθινή στρατηγική ανάπτυξης. Ωστόσο, κατά τον ίδιο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο, καθώς η Ευρώπη αναδιπλώνεται στον εαυτό της. «Είναι μια ήπειρος γέρων που διοικείται από γέρους και για γέρους», αρέσκεται να λέει.

ΠΑΣΟΚ: «Πολύ καλή» η επιλογή της Lazard, από το ΥΠΟΙΚ

«Πολύ καλή» χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την επιλογή του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη να επιλέξει ως σύμβουλό του για θέματα δημοσίου χρέους τη Lazard.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία «είχε αξιοποιηθεί ως σύμβουλος του τότε υπουργού, Ευάγγελου Βενιζέλου, και του ΟΔΔΗΧ την κρίσιμη περίοδο των μεγάλων παρεμβάσεων στο χρέος (Ιούλιος 2011 – Μάρτιος 2012)» και προστίθεται:

«Είναι τώρα καιρός να αντιληφθεί και να παραδεχθεί ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη της κυβέρνησης του την σημασία που είχε η δραστική παρέμβαση στο χρέος που συντελέστηκε στις 9 Μαρτίου 2012 με το δραστικό κούρεμα και τη ριζική αναδιάρθρωση του. Αναδιάρθρωση που εμπεριέχει και τη δέσμευση του Eurogroup για περαιτέρω μείωση, μέσα από την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των κρίσιμων παραμέτρων, μόλις διαπιστωθεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματς.

Είναι επίσης ευκαιρία να ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη της κυβέρνησής του για την προετοιμασία που έχει γίνει και τα επεξεργασμένα σχέδια που υπάρχουν για τη περαιτέρω μείωση και την ευνοϊκότερη αποτύπωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, τώρα που κανονικά πρέπει να ενεργοποιηθούν οι ειλημμένες σχετικές αποφάσεις του Eurogroup. Αρκεί να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί η μόνη υπάρχουσα και η μόνη

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ