Navigation
11
Αυγ
location
Αθήνα
34oC
Αίθριος - καθαρός
16 Απρ 2016

Λαγκάρντ σε Τσακαλώτο: Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα

Κριστίν Λαγκάρντ Οικονομία

Την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είχε την Παρασκευή συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και άλλους παράγοντες της διαπραγμάτευσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤθα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Ταμείου για τις διαπραγματεύσεις.

Η πρόοδος και τα «θέλω» του ΔΝΤ

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα.

Η κ. Λαγκάρντ είπε στον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας ανάφερε τα εξής: «Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, συναντήθηκε σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM για την Ελλάδα και την ανάγκη να έλθει σε μια ταχεία ολοκλήρωση.

Η Γενική Διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».

Παρέμβαση Λιου

Παρέμβαση πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ζητώντας από όλες τις πλευρές της διαπραγμάτευσης να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση και να βρουν μία λογική λύση. Μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Τσακαλώτο- ο οποίος είχε επίσης συζητήσεις με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον Μάρτιο Ντράγκι- ο Λιου τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι εδώ και καιρό «έχουμε καλέσει όλες τις πλευρές να βρουν μια λογική μέση λύση για να επιλύσουν τις διαφορές τους και να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες».

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Εχουν ήδη κάνει πολλά, πρέπει να κάνουν περισσότερα, σημαίνει ότι οι Θεσμοί πρέπει να προσεγγίσουν τις συζητήσεις με την Ελλάδα με πνεύμα επίλυσης διαφορών και εξεύρεσης δρόμου προς τα εμπρός».

Επίσης ανέφερε ότι όλες οι πλευρές τον διαβεβαιώνουν ότι αυτός είναι ο στόχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο σημείο», συμπλήρωσε όμως, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν βοηθητικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση, ώστε να ξεκαθαρίσουν μερικά ζητήματα και να «βοηθήσουμε να γίνει η επικοινωνία πιο εύκολη σε κάποιες περιπτώσεις. Αλλά στην τελική, ουσιαστικά είναι ένα θέμα που το ΔΝΤ, οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί και η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσουν».

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομικών, όπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου, αποκάλυψε ότι ο Μπάρακ Ομπάμα «έχει ξεκαθαρίσει σε πολλές περιπτώσεις πόσο σημαντικό θεωρεί ότι είναι να επιλυθεί το ελληνικό ζήτημα με έναν λογικό τρόπο όσο γίνεται πιο σύντομα». Ο Αμερικανός υπουργός ήταν ξεκάθαρος και τόνισε απευθυνόμενος σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι «είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί και χρειάζεται να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν». Προειδοποίησε ότι «δεν θα ήταν καλό να υπάρξει μια κατάσταση κρίσης όπως αυτή που έχουμε δει στο παρελθόν, αν οι συνομιλίες καταρρεύσουν. Η λύση δεν είναι να πει οποιοδήποτε από τα μέρη ότι θα φύγει αλλά για όλα τα μέρη να πάρουν τις δύσκολες αποφάσεις για το πώς θα λύσουν τα θέματα. Υπάρχουν συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδος, έχουν κάνει πρόοδο και νομίζω ότι είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι από πέρυσι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει πολλές δύσκολες πολιτικές αλλά υπάρχει τώρα ένα κενό και αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί με έναν τρόπο που όλοι οι θεσμοί να μπορούν να αποδεχθούν. Μέρος της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου ήταν πως όταν η Ελλάδα κάνει τα πράγματα που συμφωνήθηκαν το θέμα της αναδιάρθρωσης επίσης θα (πρέπει να επιλυθεί)».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict