Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
2 Φεβ 2016

Κυβερνητική αλλεργία στις Ανεξάρτητες Αρχές

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Στο τέλος αυτού του κειμένου, υπάρχει ένας κατάλογος με τις 8 σημαντικότερες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές στην Ελλάδα.

Ο ενημερωμένος αναγνώστης, δεν θα δυσκολευτεί να καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η ΠΦΑ Κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να αλώσει –με αμιγώς προσωπικά και κομματικά κριτήρια- τις διοικήσεις όλων των 8 Ανεξάρτητων Αρχών.

Ουδέποτε οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα συμπάθησαν τον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών.

Για την ακρίβεια, τα κομματικά επιτελεία των εκλεγμένων κυβερνήσεων θεωρούσαν ανέκαθεν ότι η λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών «εμποδίζει το μεταρρυθμιστικό τους έργο», με απλά λόγια δεν τους επιτρέπει να κάνουν ότι νομίζουν πως είναι σωστό για τη χώρα.

Αυτός ακριβώς είναι ο ρόλος των Ανεξάρτητων Αρχών στις δυτικές δημοκρατίες.

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι σύγχρονη κατάκτηση της Δυτικής Δημοκρατίας. Αποτελούν την επίσημη παραδοχή ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία και στις επιστήμες είναι ραγδαίες. Η «παραδοσιακή δημόσια διοίκηση» δυσκολεύεται να τις παρακολουθήσει.

Γι’ αυτό οι σύγχρονες Δυτικές Δημοκρατίες, παρέδωσαν ένα κομμάτι της διοικητικής τους αρμοδιότητας, σε εξειδικευμένες Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές οι οποίες διαθέτουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, τις γνώσεις και την νομική ισχύ για να εποπτεύουν συγκεκριμένους τομείς σε ευαίσθητες περιοχές της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής.

Ως θεσμός, οι Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές δεν είναι τόσο νέες όσο πιστεύουν οι αγράμματοι, πεινασμένοι για εξουσία, πολιτικοί.

  • Η πρώτη Ανεξάρτητη Αρχή στην Ευρώπη καταγράφεται στη Σουηδία όταν, το 1809, η Αρχή του Κοινοβουλευτικού Επίτροπου (Riksdagens Ombudsman) ιδρύθηκε για να ελέγχει τα πεπραγμένα της Βουλής.
  • Στις Η.Π.Α ο θεσμός των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα, µε την ονοµασία «Independent Agencies», και συστηµατοποιήθηκε µετά τον Β΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, ως µια προσπάθεια «επιστημονικής ενίσχυσης» της πολιτικής εξουσίας αλλά και διασφάλισης των Συνταγματικών Δικαιωμάτων του πολίτη.
  • Στη Γαλλία, το 1950 ιδρύθηκαν οι πρώτες «Autorités Administratives Indépendantes».
  • Στην Βρετανία τις ονομάζουν «non-departmental public bodies».

Η πρώτη Ανεξάρτητη Αρχή στην Ελλάδα ήταν το Ραδιοτηλεοπτικό Συµβούλιο, όπως προβλεπόταν στο ν. 1730/87 μολονότι υπήρξαν νωρίτερα διάφορες μορφές θεσμικών οργάνων που μοιάζουν ή με σκοπούς παρεμφερείς των Ανεξάρτητων Αρχών (π.χ η πρώτη Επιτροπή Ανταγωνισµού).

Το 1997, δημιουργήθηκε η Αρχή Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι ο Συνήγορος του Πολίτη.

Η συνταγµατική κατοχύρωση της λειτουργίας και της θεσμικής ανεξαρτησίας των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών ήρθε στην Ελλάδα, μόλις το 2001.

Δυστυχώς η Δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε είναι, ακόμη και σήμερα, ανάπηρη.

Τα κομματικά επιτελεία, μόλις αναρριχηθούν στην Εξουσία, προσπαθούν όχι μόνον να επηρεάσουν τη λειτουργία των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών αλλά κυρίως να τις απονευρώσουν και να περιορίσουν τη δραστηριότητά τους…

Οι Ανεξάρτητες Αρχές είναι απαλλαγµένες από κάθε ιεραρχική και διοικητική  εποπτεία, διαθέτουν ανεξαρτησία λειτουργική κι οργανική. Τα μέλη τους εκλέγονται για μικρή και προκαθορισμένη θητεία ακριβώς επειδή η σύνθεσή των διοικήσεών τους πρέπει να παρακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και των κοινωνικών εξελίξεων.

Ο ιδιαίτερος τρόπος διορισµού τους, οι ασυλίες και τα ασυµβίβαστα, στοχεύουν στην αποφυγή των οποιωνδήποτε πολιτικών εξαρτήσεων. Ο ανεξάρτητος προϋπολογισµός διασφαλίζει την οικονοµική τους αυτοτέλεια.

Φυσικά, οι Ανεξάρτητες Αρχές υπάγονται µόνο σε έλεγχο νοµιµότητας από την Ανεξάρτητη Δικαστική Εξουσία.

Η ΠΦΑ Κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της επαναστατική κυβέρνηση.

Γι’ αυτό από την πρώτη μέρα που ήρθε στην εξουσία προσπαθεί να καταλάβει τα «κάστρα της Βαστίλης» τόσο στη Δημόσια Διοίκηση όσο και στις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές.

Προφανώς αυτή η στρατηγική είναι λανθασμένη και θα οδηγήσει σε οδυνηρά εκτρώματα στο μέλλον.

Προς το παρόν η Πρώτη Φορά Αριστερά Κυβέρνηση αυτού του τόπου έχει μόνον ένα στόχο:

  • Να διορίσει φίλους, συντρόφους, συγγενείς κι αγαπητικούς σε κάθε τομέα της δημόσιας διοίκησης ώστε όταν απολέσει την εξουσία να διαθέτει μόνιμες προσβάσεις στη γραφειοκρατία του Κράτους…

1) ΑΔΑΕ – ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ (www.adae.gr)

2) ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ (www.synigoros.gr)

3) ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

(www.dpa.gr)

4) ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ (www.esr.gr)

5) ΑΣΕΠ – ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (www.asep.gr)

6) ΕΕΤΤ – ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ & ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ     (www.eett.gr)

7) ΝΠΔΔ – ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ  (www.hcmc.gr)

8) ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ (www.epant.gr)

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ