Navigation
23
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
6 Φεβ 2017

Κυβέρνηση Πύργος της Βαβέλ, Δανειστές Πύργος της Πίζας

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας θυμίζουν πλέον οι «θεσμοί» και οι εκπρόσωποι των δανειστών που προσπαθούν να ισορροπήσουν, χωρίς επιτυχία, ανάμεσα στην ανάγκη για σύντομη ολοκλήρωση της «διαπραγμάτευσης» για την «β’ αξιολόγηση», προτού αναλάβει πρωτοβουλίες η νέα αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ και την υποχρέωση εφαρμογής όλων των συμφωνηθέντων με την Κυβέρνηση Τσίπρα.

Με Πύργο της Βαβέλ μοιάζει η διαπραγματευτική ομάδα των Αθηνών, αφού οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στις τηλεδιασκέψεις με τους δανειστές, διαψεύδονται από κυβερνητικά στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου ενώ έκδηλη είναι πλέον η αγωνία και η αποστασιοποίηση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.

 • Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη (Φλαμπουράρης, Βούτσης, Σταθάκης, Σκουρλέτης, Φίλης) εισηγούνται στον Πρωθυπουργό να στήσει αμέσως τις κάλπες για να σταματήσει η φθορά της κυβέρνησης.
 • Άλλοι, αντιθέτως, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι η «Αριστερά πρέπει να αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται και να νικά» γι’ αυτό η παραμονή της κυβέρνησης δεν πρέπει να αμφισβητηθεί.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δευτέρα 6/2), ο νέος εκπρόσωπος των Η.Π.Α. που εκπροσωπεί το 17% του μετοχικού κεφαλαίου θα ξεκαθαρίσει για πρώτη φορά την στάση της Κυβέρνησης Τράμπ όσον αφορά την εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν πραγματοποιούσε εντατικές διαβουλεύσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, κυρίως με τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε, στο Βερολίνο, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και με αποκλειστικό αντικείμενο την διαμόρφωση μιας εισήγησης που να πείσει το Δ.Σ. του ΔΝΤ να παραμείνει στο Ελληνικό Πρόγραμμα.

 • Τυχόν απόσυρση του ΔΝΤ από το Ελληνικό Πρόγραμμα συνεπάγεται κατάρρευση του Μνημονίου ΙΙΙ και για να εισπράξει χρήματα η Ελλάδα θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος γύρος ψηφοφοριών από τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης που θα πρέπει να εγκρίνουν χρηματοδότηση χωρίς την εγγύηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό το Δ.Σ. του ΔΝΤ να μην ξεκαθαρίσει την επίσημη στάση του πριν ανακοινωθούν επισήμως οι όποιες πρωτοβουλίες των Ευρωπαίων για την διευκόλυνση αποπληρωμών του Χρέους. Από τη δική του πλευρά, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δεν θεωρεί θεμιτή την ένταξη της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ QE και γι’ αυτό η καθυστέρηση είναι προς το συμφέρον του.

Ο Πρωθυπουργός δηλώνει επισήμως ότι το 90% των προαπαιτουμένων για την αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί, αλλά ο Υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι μόνο το «32%-35% έχει υλοποιηθεί» ενώ τα υπόλοιπα αποτελούν αντικείμενο της «πολιτικής διαπραγμάτευσης» στην λογική του «όλα ή τίποτα».

 • Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών έκανε μια σημαντική «υποχώρηση αρχών» και αποδέχθηκε σημαντική μείωση του αφορολόγητου ορίου με τον όρο να μη θιχθούν οι υφιστάμενες συντάξεις και η «προσωπική διαφορά» τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
 • Επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρότεινε να χρησιμοποιηθεί «ως ενέχυρο» το δημοσιονομικό υπερ-πλεόνασμα του 2016. Τα 2 δις Ευρώ από το πλεόνασμα του 2016 και η μείωση του αφορολόγητου ορίου που μπορεί να αποδώσει αμέσως έως και 2.5 δις Ευρώ καλύπτουν πλήρως τις ανησυχίες του Τόμσεν και το δημοσιονομικό κενό που επικαλείται το Δ.Ν.Τ.

Το μόνο που απομένει τώρα είναι να πάρει «πολιτικές αποφάσεις» ο Πρωθυπουργός για να υλοποιηθούν επιτέλους όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση και αφορούν κυρίως τις ιδιωτικοποιήσεις, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την πώληση μεριδίου της ΔΕΗ και αλλαγές στην δομή του Κράτους.

Εκεί όμως αντιδρά η «ομάδα των κομματικών» στην Κυβέρνηση με πρωταγωνιστή του Παναγιώτη Σκουρλέτη που έχει αυτό-ανακηρυχθεί «προστάτης των συντεχνιών» και των «κρατικών μονοπωλίων».

 • Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φοβάται ότι στην κρίσιμη στιγμή, ο Πρωθυπουργός θα επιλέξει να τον «θυσιάσει», να χρησιμοποιήσει τις παραχωρήσεις του ηγέτη της ομάδας των 53 ως δικαιολογία για τις όποιες αρνητικές πτυχές της νέας συμφωνίας για να εμφανισθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως Μέγας Αλέξανδρος που «λύει τον Γόρδιο Δεσμό».
 • Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να αποδεχθεί ένα ακόμη χτύπημα στην αξιοπιστία του αφού η δημόσια δέσμευσή του για «ούτε 1 Ευρώ νέα μέτρα» θα μετατραπεί σε αποδοχή κάποιων νέων ρυθμίσεων για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2018 (περικοπές στον ΕΟΠΥΥ, στις εκπτώσεις φόρου και στις αμυντικές δαπάνες αλλά και νέος φόρος τις μισθώσεις κατοικιών).
 • Την εικόνα της κυβερνητικής Βαβέλ, ενισχύουν –τα πρώτη φορά τόσο καθυστερημένα- non papers και «άτυπες ενημερώσεις» που εκδίδει νυχτερινές ώρες το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης που διαψεύδουν δημοσιεύματα ότι υπάρχει πρόταση για μείωση του αφορολόγητου στα 6000 ευρώ. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ρητή δήλωση «δεν πρόκειται να νομοθετήσουμε από τώρα νέα μέτρα» δεν διατυπώνεται πλέον με τόσο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο.

Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά οι «θεσμοί» δεν έχουν διαμορφώσει ακόμη μια κοινή στάση έναντι της Ελλάδος. Οι διαρκείς τηλεδιασκέψεις δεν έχουν πάντα αντικείμενο τα θέματα της αξιολόγησης, όπως το αφορολόγητο ή το ύψος των συντάξεων.

 • Στον κεκλιμένο Πύργο της Πίζας, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ξοδεύουν ώρες ολόκληρες για να διαμορφωθεί μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην επίσημη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ, η οποία θα συνοδεύει την έκθεση του Ταμείου για την ελληνική οικονομία στο πλαίσιο του άρθρου IV.

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν την άποψη ότι είναι λανθασμένη η εκτίμηση του ΔΝΤ πως το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 θα περιοριστεί στο 1,5% του ΑΕΠ, με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί, όσο και με την πρόβλεψή του ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε επίπεδο 1% μεσοπρόθεσμα και ότι ο δανεισμός της χώρας από το εξωτερικό θα γίνει με το απαγορευτικό επιτόκιο 6%…

Το ερώτημα είναι πως όλα αυτά θα μετατραπούν σ’ ένα θετικό αφήγημα για την ελληνική κοινωνία που ασφυκτιά από την υπερ-φορολόγηση, την αβεβαιότητα και την ασάφεια.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ • pict
 • pict

pict

pict