Navigation
3
Αυγ
location
Αθήνα
43oC
Αίθριος - καθαρός
8 Φεβ 2018

Κυβέρνηση και δανειστές μας κάνουν πλάκα…

Λουκά Γεωργιάδη Λουκά Γεωργιάδη

Από τον Σεπτέμβριο του 2015 η κατάσταση με τη διάσωση της Ελλάδας έχει γίνει… ανέκδοτο μέσα από τη σοβαρότητα της. Σπάμε πλάκα με αυτά που βλέπουμε, με αυτά που ακούμε και με αυτά που λένε οι ξένοι για την κυβέρνηση. Πλέον έχουμε φτάσει στο σημείο όπου η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ό,τι το καλύτερο για τους δανειστές, οι οποίοι δηλώνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι!

Ντάισελμπλουμ και Βίζερ (και έπεται συνέχεια…) κάνουν πλάκα με την ελληνική κυβέρνηση. Μας λένε ότι δεν υπάρχει άλλη κυβέρνηση που να αγκάλιασε τόσο πολύ το μνημόνιο! Μάλιστα, ο υπουργός επί των \Οικονομικών δηλώνει απλά… τσαλακωμένος ως αριστερός! Από την άλλη, οι ξένοι δεν μας λένε τίποτα για τις ευθύνες τους από τη στιγμή που ανέχθηκαν από αυτήν τη συγκυβέρνηση το έγκλημα της υπερφορολόγησης. Δεν μας λένε τίποτα και σίγουρα δεν είναι της… πλάκας, να μετράμε κόστος σχεδόν 210 δισ. ευρώ.

Για όσους είναι δύσπιστοι και δεν αντέχουν να διαβάζουν τέτοια… άκρως ακατάλληλα, αναφέρουμε για πολλοστή φορά τα 86 δισ. ευρώ του δανειακού προγράμματος, τα 36 δισ. ευρώ που έφυγαν μέσα στους 7 πρώτους μήνες του 2015 από τις ελληνικές τράπεζες και συνοδεύτηκαν από τα capital controls, τα 36 δισ. ευρώ χρηματιστηριακής αξίας των ελληνικών τραπεζών που… εξαφανίστηκαν το Νοέμβριο του 2015, τα 14,5 δισ. ευρώ νέων μέτρων (άγιο είχαμε που… γλιτώσαμε το e-mail Χαρδούβελη και μέτρα το πολύ 3 δισ.!), τα 15 δισ. διαφυγόντος ΑΕΠ για την τριετία 2015-2017, τα 11 δισ. που επέστρεψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους δανειστές και τα 10 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών επί των ελληνικών ομολόγων. Και φυσικά δεν συμμετέχουμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα βρισκόμαστε υπό επιτροπεία έως το 2060, έχουμε εκχωρήσει την κρατική περιουσία εν συνόλω για 99 χρόνια και φυσικά το σύνολο του ενεργητικού του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ύψους 345 δισ. ευρώ, με μόλις… 5,5 δισ. ευρώ! Έχουμε μια κυβέρνηση που τα κάνει όλα, αλλά… δεν συμφέρει!

Αλλά και η… πλάκα για την ανάκαμψη της οικονομίας και την “καθαρή” έξοδο στις αγορές έχει τα όρια της και συγκρούεται με την πραγματικότητα όταν σειρά δημοσιονομικών, μακροοικονομικών και κοινωνικών δεικτών δείχνουν σοβαρά προβλήματα. Η ανάπτυξη κατά 1,5% το 2017 οφείλεται καθαρά στην υπερφορολόγηση, ενώ το Νοέμβριο είδαμε τον τζίρο της λιανικής να υποχωρεί κατά 2,9%. Οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ περιορίζουν δραστικά τις δαπάνες ακόμη και για τρόφιμα, ενώ ακόμη και στα… προπύργια του “χυδαίου καταναλωτισμού”, τα εμπορικά κέντρα, ο τζίρος υποχωρεί με ποσοστά της τάξης του 7%-8%.

Από την άλλη, έχουμε πάνω από 4.000.000 οφειλέτες της Εφορίας και άνω των 300.000 στα ασφαλιστικά ταμεία που από την 1η Μαίου εκτός από το… άδειασμα των λογαριασμών τους, θα αντιμετωπίσουν και τον… σκληρό κόσμο των πλειστηριασμών. Οι μισθοί των 360 ευρώ και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε συνδυασμό με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου θα επιφέρουν νέο χτύπημα στην κατανάλωση, αλλά και στις υποχρεώσεις των πολιτών, αφού θα μειώσουν εκ νέου το διαθέσιμο εισόδημα. Σήμερα υπάρχουν στη χώρα μας 8,7 οφειλέτες προς Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, Δήμους και ΕΥΔΑΠ. Για να μην μπερδευόμαστε, σε αυτόν τον αριθμό περιλαμβάνεται για παράδειγμα ένας που χρωστάει δάνειο, φόρους, ρεύμα, οπότε καταγράφεται ως οφειλέτης εις τριπλούν…

Οι δανειστές πιθανότατα δηλώνουν… ενθουσιασμένοι από την ελληνική κυβέρνηση γιατί εκτός από το σύνολο του τραπεζικού συστήματος οσονούπω θα βάλουν στα χέρια και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών. Αν αυτός ήταν ο στόχος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, φαίνεται ότι τον πετυχαίνουν και μάλιστα με το παραπάνω. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2015 και μέσα σε μόλις 6 μήνες ανέτρεψαν τις θυσίες 4 ετών και φόρτωσαν στους Έλληνες πολίτες βάρος για τα επόμενα 30 χρόνια. Τουλάχιστον….

Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων γίνονται για να “σπάσουμε πλάκα” όλοι μαζί. Πιθανότατα να θέλουν να εκθέσουν την ελληνική κυβέρνηση για να δείξουν στους λαούς τους, τι παθαίνουν όσοι διαπραγματεύονται… περήφανα και αδιάκοπα για… 17 ώρες! Στο πρόσωπο του “αριστερού” ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ βρήκαν αν μη τι άλλο ευήκοα ώτα. Διέκριναν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δείξουν στους λαούς τους τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος λέει ανεδαφικές παρόλες. Ξεφτιλίζουν και την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα τους έχουν στήσει και μια πολύ ωραία παγίδα: θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το χρέος, οι οποίες όμως θα ολοκληρωθούν όταν θα τελειώσουν και τα τελευταία προαπαιτούμενα. Τα οποία είναι αρκετά για να αποκαθηλώσουν πλέον εν συνόλω τη φενάκη του αριστερού αφηγήματος…

Η συγκυβέρνηση πρέπει να καταργήσει την προσωπική διαφορά στις συντάξεις οδηγώντας σε μειώσεις από 20-250 ευρώ περίπου 1.700.000 συνταξιούχους. Επίσης, έχει υπογράψει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.625 ευρώ που σημαίνει ότι πάνω από 4.000.000 φορολογούμενοι θα δουν και νέα μείωση στον μισθό τους. Επιπλέον, πρέπει να λάβει πρόνοια ώστε οι πλειστηριασμοί να γίνονται ανεμπόδιστα και με το… πάτημα ενός κουμπιού! Ταυτόχρονα, πρέπει να προχωρήσουν άμεσα μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις κυρίως στις ενεργειακές εταιρείες ΔΕΗ, ΔΕΣΦΑ κλπ., να πουλήσουν την ΕΥΔΑΠ και βεβαίως χιλιάδες ακίνητα του Δημοσίου. Όσα θα κατάσχονται θα βγαίνουν προς πώληση. Και φυσικά πρέπει να βγάλουν καινούριες αντικειμενικές αξίες που μάλλον θα επιβαρύνουν περισσότερες… λαϊκές οικογένειες, θα πρέπει να κάνουν αξιολόγηση στο Δημόσιο, να μειώσουν και άλλο τις δαπάνες υγείας κ.ο.κ.

Τα παραπάνω δεν είναι της… πλάκας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει συναίσθηση της ζημιάς που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί. Μάλιστα κοροϊδεύουν και εμφανίζουν προς τα έξω ότι τα ίδια θα έκαναν και οι άλλοι. Μέγα ψέμα και μεγίστη απάτη! Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2014 δεν υπήρχαν ούτε καν προς συζήτηση θέματα σαν το αφορολόγητο ή τους φόρους που επέβαλαν. Οι συγκυβερνώντες θέλουν να αποκρύψουν ότι ο λογαριασμός που πληρώνουμε είναι πλέον αποκλειστικά δικός τους. Σύμφωνα με μια άλλη ανάγνωση βεβαίως, οι ξένοι κάνουν… πλάκα βλέποντας με τι κυβέρνηση έχουν να κάνουν. Αν λάβουμε υπόψιν μας και αυτά που συμβαίνουν με το Σκοπιανό μάλλον βιάζονται να τελειώσουν τα πάντα και επειδή το πράγμα φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο και δημοσκοπικά κοστοβόρα έρχεται και η ώρα της… αρένας με υποθέσεις που μπάζουν και απλά δείχνουν εμπάθεια προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα που χαλάνε το αφήγημα τους.

Οι εταίροι μας φέρουν τεράστιες ευθύνες επειδή άφησαν τον  σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό να διαπράξει εγκλήματα με την υπερφορολόγηση. Δεν έχουν καταλάβει ότι σε μια ενδεχόμενη διεθνή κρίση, η… άτακτη Ελλάδα θα μπει και πάλι στο κάδρο, από τη στιγμή μάλιστα που θα έχει ξαναβγεί στις αγορές. Σε καλό να τους βγει η πλάκα, εκτός και αν θέλουν να κάνουν την τελευταία… πλάκα στη σημερινή κυβέρνηση λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία. Πάντως, φαίνεται ότι προς το παρόν ο στόχος τους έχει επιτευχθεί αφού έχουν διαλύσει την ελληνική κοινωνία και έχουν τοποθετήσει πολλές “νάρκες” στους επόμενους. Η πολιτική τους επιβίωση είναι πέρα και πάνω από το συμφέρον της χώρας. Το κόστος τους είναι δεδομένο ότι θα το πληρώνουμε για δεκαετίες και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Οπότε, ας κάνουμε λίγη πλάκα για να μην πλήττουμε…

του Λουκά Γεωργιάδη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict