Navigation
21
Ιούν
location
Αθήνα
35oC
Αίθριος - καθαρός
24 Ιούν 2020

Κύστη Κόκκυγος – Οριστικό «τέλος» στην ταλαιπωρία

Φωτό_2 Νέα

  Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών

 

Τι είναι η κύστη κόκκυγος; Ποιους αφορά και πως αντιμετωπίζεται; Υπάρχει οριστική λύση, στην αποκατάσταση; Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος, Γενικός Χειρουργός, Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, μας δίνει όλες τις σχετικές απαντήσεις αλλά και τη λύση για την άμεση, οριστική και ανώδυνη αποκατάσταση.

Η κύστηκοκκυγος (ή τριχοφωλεακό συρίγγιο)αποτελεί μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή του κόκκυγα και αφορά, κυρίως, στο νεανικό πληθυσμό. Προκαλείται, συνήθως, από τη διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα του ασθενούς, ή από μία κύστη, που δημιουργήθηκε κατά την εμβρυϊκή ζωή.

 

Εμφανίζεται λόγω έντονης τριχοφυΐας, συνεχούς τριβής στην περιοχή της ουράς, (πχ καθιστική ζωή),  παχυσαρκίας (η οποία επίσης προκαλεί τριβή στην περιοχή των γλουτών, κ.α.)με το ανδρικό φύλλο να εμφανίζει την πάθηση, περίπου τρείς φορές περισσότερο από το γυναικείο. Αποτελέσματα ερευνών έχουν αποδείξει ότι υπάρχει αύξηση στην εμφάνιση της, σε ηλικίες από 16-20 ετών, ενώ παράλληλα, υπάρχει εκθετική μείωση αυτής, από την ηλικία των 35 ετών και άνω.Αξιοσημείωτο είναι  ότι υπάρχει μία ραγδαία αύξηση στους έφηβους, λόγω της καθιστικής ζωής που επιβάλλει το διάβασμα.

 

Τα συμπτώματα της εμφάνισης της κύστης κόκκυγος είναι συγκεκριμένα και δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. «Συνήθως, εκδηλώνεται με την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης στην ουρά, ή με τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας, δηλαδή αποστήματος, εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο), στην περιοχή», αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Όταν η περιοχή φλεγμαίνει, τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή. «Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό, όπου, πλέον, σε αυτήν την περίπτωση, η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση».

 

Η αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος γίνεται αποκλειστικά με χειρουργική πράξη. Η ιδανική μέθοδος θα πρέπει να συνδυάζει την μικρότερη απώλεια ιστού, την ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής νοσηρότητας, τα άριστα αισθητικά αποτελέσματα, την ταχεία ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες. Κυρίως, όμως, να μηδενίζει την ανάγκη για υποβολή του ασθενούς σε επαναληπτική επέμβαση και να είναι οικονομικά προσιτή.

 

Η μέθοδος που πληροί αυτές τις προϋποθέσεις είναι η ενδοσκοπική, ελάχιστα επεμβατική,EPSiT, με τη χρήση της οποίας,η διαγνωστική και η χειρουργική φάση, διενεργούνται ταυτόχρονα.Στην πρώτη φάση πραγματοποιείται η χαρτογράφηση της κύστης και των διακλαδώσεών της και στη δεύτερη, με τη βοήθεια τρισδιάστατης εικόνας σε HD οθόνη, η εκ των έσω, καταστροφή της.

Πρόσφατες, προοπτικές πολυκεντρικές μελέτες, με μεγάλο αριθμό δείγματος, απέδειξαν ότι τα αποτελέσματα των επεμβάσεων με τη μέθοδο EPSiT, όπως ο χρόνος επούλωσηςτο ποσοστό νοσηρότητας και το ποσοστό υποτροπής είναι σαφώς καλύτερα, από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο ανοιχτής χειρουργικής. «Ο συνδυασμός της τοπικής αναισθησίας, η ολοκλήρωση της χειρουργικής πράξης, σε μόλις 20-30 λεπτά, αναίμακτα και ανώδυνα, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε απεικονιστική εξέταση, παυσίπονα, αλλά ούτε καν νοσηλεία,μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ενδοσκοπική ελάχιστα επεμβατική μέθοδος,EPSiT,παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

 

«Είναι κρίσιμο να συνειδητοποιήσουν οι ασθενείς, ότι με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων, θα πρέπει να επισκεφθούν, άμεσα, τον εξειδικευμένο χειρουργό», αναφέρει ο Δρ. Α. Ξιάρχος. «Το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Περιστερίου, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού.«Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου»,καταλήγει ο Δρ. Ξιάρχος«από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας».

 

Ο Δρ. Αναστάσιος Γ. Ξιάρχος είναι Γενικός Χειρουργός και  Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Περιστερίου, Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Διαθέτει πολυετή χειρουργική εμπειρία μεγάλου αριθμού επεμβάσεων & πλήθος δημοσιευμένων περιστατικών σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.axiarchos.gr/

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict