Navigation
31
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
28 Φεβ 2019

Κύριοι δανειστές λουστείτε τώρα με… Τσίπρα!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση που δημοσιοποίησε για την Ελλάδα έβγαλε σύμφωνα με το ρεπορτάζ “κόκκινες” και “κίτρινες” κάρτες. Πέρα από τα δημοσιογραφικά κλισέ, υπάρχει η βαθύτερη ανάλυση που συνδέεται με τις πολιτικές, γεωπολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις ή συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη σημερινή κυβέρνηση… πρόθυμων “ντιλιβεράδων” είναι προφανές ότι έχει παρακολουθήματα. Μπορεί η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου (παραμένει στην εξουσία έστω και αν έφυγε ο δεύτερος…) να πήρε για ένα χρόνο παράταση στη μείωση των συντάξεων ή ολιγόμηνη παράταση για τον ΦΠΑ στα νησιά, αλλά οι συνθήκες ήταν συγκεκριμένες. Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με ανελέητες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών σε πάνω από 600.000 φορολογούμενους ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για να αποτραπεί η κατάργηση της “προσωπικής διαφοράς” έστω αι για έναν χρόνο. Αυτό που ήθελε το Μαξίμου για να μεταθέσει το πρόβλημα στον επόμενο.

Το γεωπολιτικό παίγνιο με τον κρίσιμο ρόλο των Σκοπίων (ή “Βόρεια Μακεδονία”) στο μαλακό υπογάστριο της Βαλκανικής έληξε με… σκορ για τους δυτικούς. Για την ακρίβεια με σημαντικό γεωπολιτικό και στρατιωτικό όφελος για τις ΗΠΑ και οικονομικό για τη Γερμανία. Κάποιοι πίστεψαν ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι θα έκαναν τα χατίρια στην κυβέρνηση Τσίπρα. Όμως, η πολιτική δεν είναι θέμα προσωπικής συμπάθειας ή αντιπάθειας αλλά αξιολόγησης των πεπραγμένων. Και όλοι αυτοί οι σχηματισμοί στους οποίους ανήκει η Ελλάδα γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση τυχοδιωκτών, μικρών ανθρώπων και πρόθυμων… φοβισμένων οι οποίοι μπορούν να χορέψουν ακόμη και… οριεντάλ σε μπουζουξίδικο για να βγάζουν μερικά χιλιάρικα τον μήνα!

Από δω και πέρα οι Ευρωπαίοι φαίνεται ότι θέλουν να εκθέσουν τον σημερινό κυβερνητικό σχηματισμό των τυχοδιωκτών. Τουλάχιστον έτσι ερμηνεύεται το πνεύμα της έκθεσης της Κομισιόν, η οποία είδε χθες το φως της δημοσιότητας και “καρφώνει” ανελέητα την κυβέρνηση για την κατάσταση στασιμοχρεοκοπίας που έχει φέρει, την υποχώρηση των επενδύσεων και τη συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας. Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μοίρασε ‘κόκκινες” κάρτες για τα “κόκκινα” δάνεια, τις 120 δόσεις και τον κατώτατο μισθό. Αν νομίζουν στην κυβέρνηση ότι θα περάσουν… καλά έως τις Ευρωεκλογές, τότε με γεια τους, με χαρά τους!

Οι συμφωνίες ως γνωστόν υπάρχουν για να τηρούνται. Τα πρόσκαιρα μπρος-πίσω και τα παζάρια που γίνονται για άλλους λόγους, δεν πρέπει να τα συγχέουμε με τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν ώστε η οικονομία να μπει στον ίσιο δρόμο. Βεβαίως, οι ευθύνες των δανειστών είναι τεράστιες.

Επέτρεψαν σε μια… μη κυβερνητική οργάνωση ανεπαρκών, αδαών και κομπλεξικών, να προωθήσει την εφαρμογή ενός εκρηκτικού μείγματος πολιτικής που έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Όσα συμβαίνουν από το το 2015 έως και σήμερα έχουν ενθυλακώσει τη συνενοχή των δανειστών. Οπότε, τώρα που διαπιστώνουν τις ανησυχητικές διαστάσεις της στασιμοχρεοκοπίας, ας… λουστούν την επιλογή τους! Λουστήκατε με Τσίπρα και να τα αποτελέσματα! Φαίνονται στην έκθεση που δημοσιοποιήσατε…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ