Navigation
1
Αυγ
location
Αθήνα
42oC
Αίθριος - καθαρός
5 Φεβ 2016

“Ξενιτεύεται” ο Παππάς για να βρει επενδυτές

Νίκος Παππάς Οικονομία

Η ανάγκη για εξεύρεση νέων επενδυτών που θα έρθουν και θα “αναστήσουν” την ελληνική οικονομία που συνεχίζει και πληγώνεται από την 7ετη ύφεση, έφερε και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά στο Λονδίνο για σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών.

Ο Νίκος Παππάς ελπίζει πως θα πείσει τους επενδυτές καθώς στο περιθώριο της συμμετοχής του Πρωθυπουργού στη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία στο Λονδίνο, ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μίλησε με στοιχεία για να πείσει ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και ότι διαμορφώνεται ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα.

Ο Ν. Παππάς συνάντησε εκπροσώπους της BlackRock, του Credit Suisse Group, της Wellington Management Company, και της OceanWood Capital και τους ενημέρωσε για τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με σημείωμα του υπουργού Επικρατείας τους ανέλυσε τα εξής:

 • Την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας στις αναταράξεις του 2015 με το ΑΕΠ να κλείνει το 2015 με ύφεση σημαντικά μικρότερη (-0,7%) από αυτή που υπολογιζόταν
 • Την υπερκάλυψη του στόχου των δημοσίων εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ περίπου και αντίστοιχα του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος το οποίο διαμορφώνεται στο 0,4% του ΑΕΠ, υψηλότερο από το στόχο του 0,25% του ΑΕΠ
 • Τη μείωση της ανεργίας από το 26% στο 24,4% με τη δημιουργία 87.000 θέσεων εργασίας
 • Την μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη άνοδο του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,3%, την αύξηση της αξίας των εξαγωγών (χωρίς πετρελαϊκά προϊόντα) κατά 16,6 δισ. Ευρώ, στο ανώτατο επίπεδο από της είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ με την οποία το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίζεται δραστικά στο 0,47% του ΑΕΠ το 2015 (2,12% το 2014, 12,37% το 2009)

Γίνεται ευνοϊκότερο το επενδυτικό περιβάλλον

Επιπλέον, ο Υπουργός Επικρατείας ενημέρωσε σχετικά με το δυναμικό επενδυτικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα με:

 • Με την αύξηση του ΠΔΕ κατά 5,5% στα 6,75 δισ. ευρώ και το άλμα της χώρας μας από την 6η στην 1η θέση ως προς την απορρόφηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών πόρων, με απορρόφηση του 97% των διαθέσιμων πόρων του 207-2013 και 5 δισ. ευρώ μόνο τους τελευταίους 4 μήνες. Επιπλέον, είναι έτοιμο το σύστημα διαχείρισης και ελέγχου για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο 2014-2020 και η ροή πληρωμών έχει ήδη ξεκινήσει στην Ελλάδα, το πρώτο κράτος-μέλος που το επιτυγχάνει.
 • Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την Standard & Poor’s και τη δρομολόγηση της επιστροφής σε κανονικό δανεισμό από την ΕΚΤ.
 • Την ανάσχεση του αποπληθωρισμού μετά από 34 μήνες και την αναζωογόνηση της εσωτερικής ζήτησης.
 • Την άνοδο του δείκτη PMI στον μεταποιητικό τομέα πάνω από το όριο των 50 μονάδων, δηλ. την είσοδο του τομέα σε φάση επέκτασης.
 • Τη διευκόλυνση ΣΔΙΤ, νέα σχήματα χρηματοδότησης που θα ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 1,25 δισ. ευρώ, και το νέο Αναπτυξιακό Νόμο που θα ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή και θα ενισχύει τη νέα επιχειρηματικότητα, τομείς υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, θα δημιουργεί ελκυστικό πλαίσιο για ξένες άμεσες επενδύσεις, σταθερό φορολογικό πλαίσιο για 7 έτη, και θα παρέχει επενδυτικά κίνητρα.
 • Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους
 • Τα μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας και διαχείρισης ενέργειας
 • Την επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων και την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών με ενίσχυση του ανταγωνισμού

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ