Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
15 Απρ 2020

Ξεκίνησε η λειτουργία για την έκδοση της “ψηφιακής σύνταξης” με… ένα κλικ!

συντάξεις Οικονομία | Χρήμα & Πολίτης

Με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδεται πλέον η σύνταξη για τους ασφαλισμένους και σε ποσοστό 30% για τη φετινή χρονιά, ενώ έως τον Ιούνιο του 2021, θα είναι εφικτή η έκδοση για το 90% των περιπτώσεων.

Το υπουργείο Εργασίας ενεργοποίησε σήμερα την πιλοτική λειτουργία της νέας διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, ως αποτέλεσμα του ψηφιακού μετασχηματισμού της χειρόγραφης διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτής της πιλοτικής λειτουργίας εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης και πιο συγκεκριμένα αυτές που αφορούν στη μεταβίβαση κύριων συντάξεων λόγω θανάτου για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων και των συντάξεων γήρατος τέως ΟΓΑ χωρίς διαδοχική ασφάλιση.

Οι κατηγορίες αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% των αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019 και ειδικότερα η πρώτη 34.268 αποφάσεις και η δεύτερη περίπου 12.000 αποφάσεις. Συνολικά οι δύο κατηγορίες ξεπερνούν τις 46.000 αποφάσεις επί συνόλου 114.305 αποφάσεων συνταξιοδότησης που εκδόθηκαν το 2019. Η πιλοτική λειτουργία υποστηρίζει αυτοματοποιημένα τα εξής 4 από 5 τα στάδια της πλήρους ψηφιακά αυτοματοποιημένης διαδικασίας:

  1. Ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης. Σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 που πρόσφατα ψηφίστηκε καθίσταται πλέον υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ, εντάσσοντας για πρώτη φορά στην ηλεκτρονική διαδικασία τους ασφαλισμένους τους Δημοσίου και τους Αγρότες του τέως ΟΓΑ.
  2. Ψηφιακή αναζήτηση των απαιτούμενων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών από το μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της ΓΓΠΣΔΔ (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης).
  3. Θεμελίωση του δικαιώματος συνταξιοδότησης.
  4. Υπολογισμός του πληρωτέου ποσού της σύνταξης.

Το τελικό πέμπτο στάδιο, αυτό της έκδοσης της απόφασης θα εκτελείται κατά τους επόμενους δύο περίπου μήνες της πιλοτικής λειτουργίας, αφού πρώτα επιβεβαιωθούν από τον αρμόδιο υπάλληλο του e-ΕΦΚΑ τα στοιχεία της απόφασης. Στην πλήρη λειτουργία της από τον Ιούνιο του 2020, η νέα ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης προβλέπεται να λειτουργεί ως ηλεκτρονική υπηρεσία επιπέδου 4, με την έκδοση της απόφασης να ολοκληρώνεται δευτερόλεπτα μετά την υποβολή του αιτήματος από τον συνταξιούχο. Από σήμερα οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν την αίτησή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», επιλέγοντας από το διαδικτυακό τόπο gov.gr στην ενότητα Εργασία – Ασφάλιση την επιλογή «Αίτηση Συνταξιοδότησης» ή αντίστοιχα στο διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr, μενού «Συνταξιούχοι», επιλογή «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης»). Στη συνέχεια εισέρχονται στην πλατφόρμα με χρήση των κωδικών τους στο Taxisnet και επιλέγουν την κατηγορία (Κύρια Σύνταξη Γήρατος, Κύρια Σύνταξη Αναπηρίας, Μεταβίβαση Κύριας Σύνταξης λόγω Θανάτου, Κύρια Σύνταξη Θανάτου Ασφαλισμένου) για την οποία επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση.

Η ανάπτυξη της πλατφόρμας χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα του ΕΣΠΑ 2014-2020 και μέχρι τέλους του έτους θα ενταχθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες κύριας σύνταξης. Ο υπουργός Εργασίςα και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ιστορική για το υπουργείο αλλά και για όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς ασφαλισμένους πολίτες, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που βασάνιζε και λειτουργούσε τιμωρητικά επί δεκαετίες για τους πολίτες. Όπως ανέφερε, σε 2 μήνες από σήμερα, θα υλοποιηθεί κανονικά η δέσμευση για πλήρη λειτουργία του συστήματος ΑΤΛΑΣ μέσα στον Ιούνιο. Μάλιστα, μέσα στον Ιούνιο θα είναι εφικτή η ψηφιακή έκδοση για το 40% των αιτήσεων, αντί αρχικού στόχου για 30%.     Το εγχείρημα της “ψηφιακής σύνταξης” συντελέστηκε με τη στενή συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του e-ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης δήλωσε ότι ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός της διαδικασίας απονομής σύνταξης αποτελεί τη σημαντικότερη από τις 40 δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ για το 2020. Ταυτόχρονα ο e-ΕΦΚΑ, προχωρά στην αντιμετώπιση της πληθώρας των εκκρεμών αιτήσεων και την ενίσχυση του αναιμικού ρυθμού απονομής συντάξεων που υπήρχε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον Διοικητή του e-ΕΦΚΑ το μηνιαίο πλήθος των ολοκληρωμένων αιτημάτων συνταξιοδότησης από 9.756 το Σεπτέμβριο του 2019 σε 13.515 τον Ιανουάριο του 2020 και 13.506 το Φεβρουάριο του 2020 (αύξηση 38,4%).

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict