Navigation
7
Αυγ
location
Αθήνα
31oC
Αρκετά σύννεφα
11 Μαρ 2015

Ξεκινάνε οι διαπραγματεύσεις με την νέα τρόικα

Τρόικα Θέσμοι Οικονομία

Αύριο έρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», ενώ οι διαβουλεύσεις σήμερα διεξάγονται σε Βρυξέλλες και Παρίσι και μάλιστα σε πολλαπλά επίπεδα (όχι μόνον πια σε πολιτικό, όπως ίσχυε ενάμιση μήνα ως τώρα, αλλά και σε τεχνικό επίπεδο). Στην Αθήνα τα κλιμάκια των «θεσμών» θα ξεκινήσουν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους όπου θα βρεθούν για ενημέρωση.

Σήμερα οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 15:00 στο «ουδέτερο έδαφος» των Βρυξελλών. Εκεί βρίσκεται αντιπροσωπεία συνεργατών του κυρίου Βαρουφάκη και θα συναντηθεί με ξένους τεχνοκράτες των τριών θεσμών, εξέλιξη που θα σημάνει την αρχή για την τεχνική εξειδίκευση και τελική διαμόρφωση του πλήρους πακέτου δεσμεύσεων για όλα τα μέτρα που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να εφαρμόσει κατά τις προσεχείς 100 ημέρες (μέχρι το τέλος δηλαδή της τετράμηνης “συμφωνίας γέφυρας” που λήγει τον Ιούνιο και πριν το τρίτο Μνημόνιο που προετοιμάζεται) προκειμένου να ανοίξει και ο δρόμος άμεσα για να χαλαρώσει η «θηλιά» στην ελληνική Οικονομία.

Την ομάδα Βαρουφάκη συγκροτούν ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής καθ. Νικόλαος Θεοχαράκης (ανέλαβε καθήκοντα την περασμένη εβδομάδα), η σύμβουλος του κυρίου Βαρουφάκη Έλενα Παναρίτη, ο συνεργάτης του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Δραγασάκη, Γιάννης Μάργαρης, αλλά και η Γενική Διευθύντρια Προϋπολογισμού και Θησαυροφυλακείου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κυρία Σταυρούλα Μηλιάκου.

Από την πλευρά των δανειστών θα εκπροσωπούνται όλοι οι θεσμοί, ενώ παρόντα θα είναι και στελέχη του ESM.

Για να αντεπεξέλθει στις πιέσεις των δανειστών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης αναζητεί ξανά ερείσματα. Βρίσκεται ήδη στο Παρίσι όπου αναμένεται να έχει σήμερα επαφές και με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν. Στην γαλλική πρωτεύουσα μετέβη εσπευσμένα, αναχωρώντας απρόοπτα χθες με τραίνο από τις Βρυξέλλες (μία ημέρα νωρίτερα από το αναμενόμενο), παρότι είχε αρχικά γίνει γνωστό ότι θα παρέμενε για μία ημέρα ακόμα εκεί και μετά το συμβούλιο Ecofin, προκειμένου να επιβλέψει και να συντονίσει την έναρξη των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους τρεις θεσμούς.

Πάντως χθες, η πολιτική διαπραγμάτευση οξύνθηκε εκ νέου με φραστικές (ένθεν κακείθεν) αντεγκλήσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών Αθήνας και Βερολίνου, επισκιάζοντας έτσι και πάλι την τεχνική διαβούλευση, αν και αποτελεί μονόδρομο για να δοθεί οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια χρειάζεται η Ελλάδα, όπως τουλάχιστον συμφωνήθηκε πριν μισό μήνα, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η διπλή διαπραγμάτευση (πολιτική και τεχνική) διεξάγεται πλέον υπό την σκιά των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε πως η Αθήνα χρονοτριβεί σαν να μην έχει συναίσθηση ότι σπαταλήθηκε χρόνος χωρίς ουσία, ενώ πληθαίνουν φωνές και δημοσιεύματα από το εξωτερικό που προειδοποιούν και για κίνδυνο αδυναμίας πληρωμών στη χώρα μας στις επόμενες μία, δύο ή τρεις εβδομάδες του Μαρτίου.

Και αυτό παρότι στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου επαναβεβαιώθηκε επισήμως για άλλη μια φορά η καλή θέληση και η πολιτική βούληση όλων των εταίρων να βρεθεί κοινός τόπος για συμφωνία -προκαλώντας μάλιστα ευφορία στο Μέγαρο Μαξίμου που έσπευσε να πανηγυρίσει αποστομώνοντας τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν δυσκολίες ή και ρήξη.

Από την επομένη κιόλας ημέρα όμως ξέσπασαν «διασυνοριακά επεισόδια» και φραστικές επιθέσεις σχετικά με τον τόπο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Την κάθοδο των ελεγκτών εμπόδισε έτσι η κυβέρνηση, που τώρα δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα και αμύνεται του πάτριου εδάφους, αποκρούοντας τις προσβολές του Βερολίνου, λέγοντας «Όχι» και υψώνοντας φράγμα στους τρεις θεσμούς που ετοίμαζαν απόβαση στην Αθήνα, με πολυπληθή κλιμάκια ξένων ελεγκτών.

Στον κύριο Σόιμπλε πάντως -και όχι πχ στον κύριο Ντάισελμπλουμ που είπε ότι «αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις- επέλεξε να δώσει απάντηση ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, που κατηγόρησε ανοιχτά τον κύριο Σόιμπλε ως υπεύθυνο σχεδίου ασφυξίας της χώρας μας, υποκινητή πολιτικών παιχνιδιών και υποστηρικτή αποτυχημένων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ