Navigation
25
Σεπ
location
Αθήνα
28oC
Αίθριος - καθαρός
4 Μαρ 2015

Ξεκινάει το “προξενιό” για την πώληση της Cyta

Cyta Επιχειρήσεις

Σε συζητήσεις βρίσκονται η Cyta Κύπρου με τη Wind αναφορικά με το ενδιαφέρον της δεύτερης για την Cyta Ελλάδος. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Κυπριακή Κυβέρνηση και οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες της Κύπρου για την διαδικασία πώλησης αρχικά της Cyta Hellas «εντός του 2015», σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ηροδότου Έφορο Αποκρατικοποιήσεων της Κυπριακής Κυβέρνησης, ο οποίος μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο Κύπρου ανάφερε πως είναι η πώληση «εφικτή και δεν επηρεάζεται από τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης».

Όπως δήλωσε ο κ. Ηροδότου «ο μεγάλος στόχος είναι η εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την Cyta στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της και η συνομολόγηση σχετικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2015», ενώ ανάφερε πως έχουν ήδη επιλεγεί οι σύμβουλοι.

Παρά το γεγονός ότι με βάση το Κυπριακό Μνημόνιο θα έπρεπε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2014 να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες, ο κ. Ηροδότου εξήγησε ότι ο ίδιος υπέδειξε προς τους διεθνείς πιστωτές ότι τα χρονοδιαγράμματα που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο δεν είναι ρεαλιστικά. Ο ίδιος εξήγησε παράλληλα, πως η αλλαγή του καθεστώτος της Cyta, που θα επιχειρηθεί με τους συμβούλους που θα επιλεγούν, χρειάζεται τροποποίηση νομοθετημάτων και, επομένως, η συνεργασία των κομμάτων. Καταλήγοντας, σημείωσε ότι έχει γίνει ήδη η επιλογή του χρηματοοικονομικού και λογιστικού συμβούλου και εντός 15 ημερών θα υπογραφούν τα συμβόλαια και με τους δύο.

Σύμφωνα με πληροφορίες , οι συζητήσεις είναι σε ένα αρχικό στάδιο και αφορούν τη συγχώνευση των δύο εταιρειών.

Πληροφορίες ωστόσο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου αναφέρουν πως πρόκειται για εξαγορά με πρόταση από την πλευρά της Wind που πλησιάζει τη συσσωρευμένη ζημία της Cyta Hellas, η οποία από το 2008 μέχρι το 2014 έχει διαμορφωθεί σε περίπου 170 εκατ. ευρώ.
Η Wind μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει την είδηση. Αυτό σημαίνει ότι το πιθανότερο είναι σήμερα να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις.

Ποιες είναι οι διαδικασίες επιλογής αγοραστή
Όπως δήλωσε στο StockWatch ο Εφορος Αποκρατικοποιήσεων κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, η διαδικασία της προετοιμασίας, θα διαρκέσει γύρω στους δύο με τρείς μήνες. Η έναρξη της περίπλοκης διαδικασίας εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, πάντος όχι πέραν του έτους, καθώς αποτελείται, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, από διαδοχικές αξιολογήσεις που θα έχουν ως στόχο την εξεύρεση του καλύτερου δυνατού επενδυτή.

Σύμφωνα με τις διαδικασίες:
a) Δημοσιεύεται η ανοικτή πρόσκληση επίδειξης ενδιαφέροντος.
b) Ακολουθηθεί η διαδικασία της υποβολής μη δεσμευτικών προτάσεων και επιλογής των υποψηφίων με βάση διάφανα και ισότιμα κριτήρια αξιολόγησης και όσοι επιλεγούν θα πρέπει να υποβάλουν δεσμευτικές προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου
«έγιναν οι πρώτες απευθείας συναντήσεις με τα ανώτατα στελέχη της Cyta» και συνεχίζεται η καταγραφή, συγκέντρωση και ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της Cyta. «Μόνο μία καλή προετοιμασία θα δημιουργήσει προοπτική προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών, για το μακροπρόθεσμο όφελος της Cyta», πρόσθεσε και ανάφερε πως «το σημαντικό βήμα στην όλη προσπάθεια της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τον οργανισμό είναι ότι σε αυτή τη διαδικασία θα συμμετέχει και η ανώτερη διεύθυνση της Cyta».

Οι εργαζόμενοι και τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι πλήρως ενήμεροι για το πλαίσιο των συζητήσεων και προσεχών διαπραγματεύσεων, ενώ ήδη έγιναν δύο συναντήσεις με τις ηγεσίες των εργαζομένων. Σε ότι αφορά τους τέσσερις συμβούλους της μονάδας αποκρατικοποίησης, ο κ. Ηροδότου επισημαίνει ότι «η Citigroup αποτελεί μία από τις πιο έμπειρες σε τεχνογνωσία σε θέματα διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών”. Επίσης θα πλαισιώνεται, όπως αναφέρει, από τον ελεγκτικό οίκο PWC, ο οποίος έχει αναλάβει τις λογιστικές αναλύσεις του οργανισμού.

Νομικοί σύμβουλοι, έχουν επιλεγεί δύο νομικά γραφεία:
Το εθνικό επί της Κύπρου Γραφείο του κ. Άντη Τριανταφυλλίδη και
το διεθνές Δικηγορικό Γραφείο Shearman & Sterling.

Τεχνικός εμπορικός σύμβουλος έχει επιλεγεί ο οίκος Roland Berger, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, φέρει τεράστια εμπειρία σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Ποια είναι η «περιουσιακή» θέση της Cyta Ελλάδος
H Cyta Ελλάδος αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Cyta εκτός Κύπρου, είναι η φυσική επέκταση των δραστηριοτήτων της στην Ελληνική Επικράτεια και ο Οργανισμός της ΑΤΗΚ-CYTA[ Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ] αναφέρει πως έχει ισχυρή εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη και στις προοπτικές της Cyta Ελλάδος. Η συγκεκριμένη θέση διατυπώνεται σε ανακοίνωση αναφορικά με συζήτηση του προϋπολογισμού της Cyta, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και τις αναφορές που έγιναν για την Cyta Ελλάδος.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, η διαπίστωση και η θέση αυτή επιβεβαιώνεται από την υλοποίηση του στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της μητρικής εταιρείας που έφερε την Cyta Ελλάδος στην θέση του μοναδικό πάροχου στην Ελλάδα που παρέχει ο ίδιος υπηρεσίες 4play [σταθερή, κινητή, διαδίκτυο, τηλεόραση] για το 2014. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως οι νέες υπηρεσίες έγιναν με πολύ μικρές κεφαλαιουχικές δαπάνες, αφού αξιοποιήθηκαν υφιστάμενες υποδομές, καθώς και υποδομές της μητρικής στην Κύπρο.

Η Cyta Ελλάδος έχει σήμερα 327 χιλιάδες πελάτες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου, 14 χιλιάδες πελάτες κινητής τηλεφωνίας και 7,5 πελάτες πελάτες τηλεόρασης. Κατέχει περίπου το 10% της αγοράς σταθερών υπηρεσιών, ενώ διαθέτει ένα τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο οπτικών ινών 5.000 χλμ., που επεκτείνεται από την Κρήτη μέχρι τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και καλύπτει πάνω από το 70% του πληθυσμού της Ελλάδας.

Παρά τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Cyta Ελλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέτυχε λειτουργική κερδοφορία το 2014 ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2015 ο σχεδιασμός προβλέπει μηδενική χρηματοδότηση από τη μητρική. Με τον τρόπο αυτό, η Cyta Ελλάδος γίνεται ένας οικονομικά αυτοδύναμος επιχειρηματικά Οργανισμός, στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά σημαντικό» σε σχέση με το σημερινό πλαίσιο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς στην Ελλάδα.

Επισημαίνει επίσης ότι με δεδομένες τις αναπτυξιακές της προοπτικές και τη θέση της στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, η Cyta Ελλάδος προσθέτει μεγάλη δύναμη στην ήδη υψηλή αξία του ομίλου της Cyta. Αξία που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ