Navigation
9
Μαρ
location
Αθήνα
17oC
Αρκετά σύννεφα
30 Ιούλ 2015

Ξεκινάει η μάχη κατά του λαθραίου καπνού

Καπνός Λαθρεμπόριο Τσιγάρα Οικονομία

Αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλη το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καπνού και βιομηχανικών καπνών, ενώ γυρω στις 10 Αυγουστου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικράτειας, κ. Παναγιώτη Νικολούδη, υπάρχει συνεννόηση με τους Θεσμούς για το τελικό κείμενο, παρα ταύτα δεν θα επικυρωθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος διοτι δεν ειναι στα προαπαιτούμενα.

Επίσης, όπως τόνισε θα αποτελέσει και βάση για την αντιμετώπιση κάθε είδους λαθρεμπορίας και θα χρησιμοποιηθούν οι διαδικασίες ως μπούσουλας για την αντιμετώπιση και άλλων εγκληματικών οργανώσεων.

Σημαντική, σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, παρέμβαση είναι το γεγονός ότι θα εξετάζει το δικαστήριο για τον αν θα επιβληθεί και ποινή, όταν για τις ίδιες παραβάσεις έχει επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο, το οποίο κυμαίνεται από 5.000 έως 100.000 ευρώ.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι πέρα από το ότι θα ωφελήσει τα δημόσια έσοδα, θα επωφεληθεί και η αγορά διότι οι καταναλωτές των λαθραίων τσιγάρων θα στραφούν στα νόμιμα. Τόνισε δε ότι δεν θα υπάρξει σημαντικό κόστος για το δημόσιο ή τις επιχειρήσεις από τις εν λόγω αλλαγές.

Βασικά σημεία:

– Δημιουργείται σύστημα ελέγχου κάθε δραστηριότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας και κάθε προϊόν το καπνού που διακινείται εντός αυτής.
-Εισάγει νέο σύστημα αδειοδότησης κάθε δραστηριότητας
-Ιδρύονται δυο κεντρικές βάσεις δεδομένων στη Διεύθυνσή των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ της τελωνειακής υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών.
-Καταρτίζεται κεντρικό Μητρώο Εφοδιαστικής Αλυσίδας Καπνού και βιομηχανικών καπνών με σκοπό τη ανίχνευση και διεύρυνση παράτυπων πρακτικών.
– Θα λαμβάνεται μοναδικός αριθμός μητρώο διακινητή καπνικών προϊόντων
-Εισαγωγή αυστηρού συστήματος ελέγχου των πωλήσεων καπνού και των προϊόντων που γίνονται μέσω Διαδικτύου.
-Εισάγεται σύστημα για το έλεγχο αυθεντικότητας
– Αντικατάσταση των γνωστών ταινιών φορολογίας με άλλες ένσημες ταινίες στις οποίες δεν θα πιστοποιείται απλώς η καταβολή των νόμιμων δασμών ή φόρων αλλά και η αυθεντικότητα. Θα υπάρχει και διασύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
– Ίδρυση εντός του ΣΔΟΕ ενός Ενιαίου Επιχειρηματικού Κέντρου Δίωξης του Λαθρεμπορίου και θα “φακελώνει” τις παρατυπίες.
-Ιδρύεται Υπηρεσία Ανωνύμων Καταγγελιών
-Εκσυγχρονίζεται το μυρωδικό σύστημα. Θα τιμωρείται εφεξής ως σοβαρή τελειωνειακής παράβαση με διοικητικό πρόστιμο μέχρι 30000 ευρώ, το οποίο σε περίπτωση υποτροπής θα τριπλασιάζεται , οποιαδήποτε παραβίαση των σχετικών με τις νόμιμες αδειοδοτήσεις διατάξεων όπως επίσης και με την έγγραφη στα αντίστοιχα μητρώα. Ομοίως και η κυκλοφορία χωρίς τις ένσημες ταινίες. για αυτή την πράξη θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο από 40 μέχρι 100 ευρώ. ανοιχτό το ζήτημα αφαίρεσης άδειας.
– Αυστηροποίηση των ποινικών κυρώσεων για το αδίκημα της κυκλοφορίας καπνών χωρίς την προβλεπόμενη ένσημα ταινία. Ειδικά όταν αυτή τελείται από εγκληματική οργάνωση.

Ένα στα πέντε πακέτα είναι λαθραίο

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει πως το κάθε πακέτο θα έχει τη νέα ταινια που δείχνει την αυθεντικότητα, αλλά και άλλες, περισσότερες λεπτομέρειες για την παραγωγική διαδικασία, η οποία θα τοποθετείται από τη βιομηχανία. Θα δημοσιευθεί υπουργική απόφαση που θα αναφέρει τι ακριβώς πληροφορίες θα υπάρχουν στην ταινία όταν το σκανάρει ο ελεγκτής, όπως από πού προέρχεται, η αυθεντικότητα, αν έχει φορολογηθεί κλπ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ