Navigation
17
Ιαν
location
Αθήνα
2oC
Αραιή συννεφιά
9 Μαρ 2015

Κρίστιαν Τόμας – ΚPMG: Έκκληση για «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης, τώρα!»

christian-thomas KPMG Οικονομία

Ποιοί κερδίζουν όταν η πολιτική αβεβαιότητα “χτυπάει κόκκινο” στην Ελλάδα;
Γιατί “παρελαύνουν” τα hedge funds και απέχουν τα private equities;
Πόσο χάνει η Ελλάδα από την διαρκή αναβολή μέτρων ανάπτυξης της οικονομίας;
Υπάρχουν κεφάλαια που περιμένουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα;
Γιατί δεν εμπιστεύονται ακόμη την Ελλάδα για τις τοποθετήσεις τους;

“Τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα όταν χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας και ανεβαίνουν τα spreads, διότι απλούστατα τότε τα hedgefunds ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να εξετάσουν distressed περιπτώσεις στην Ελλάδα, επειδή βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα και πολύ γρηγορότερα με το trading στα ελληνικά ομόλογα”, εξηγεί χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Τόμας.

Ο Γενικός Διευθυντής της KPMG, γνωστός και ως «μετρ» των deals στην Ελλάδα, απευθύνει δραματική έκκληση για να γίνει επιτέλους το πρώτο βήμα προς την Ανάπτυξη.
Καθώς ο χρόνος εξαντλείται ταχύτατα με δραματικές επιπτώσεις για την οικονομία, και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αντί να υπάρξει υλοποίηση των συμφωνηθέντων, το κορυφαίο στέλεχος της KPMG, απαντά στα καυτά ερωτήματα της επικαιρότητας, εν όψει και του σημερινού, καταλυτικού, Eurogroup, αποκλειστικά στο: “toxrima.gr”.

– Κύριε Τόμας, έχουν περάσει σχεδόν 2 μήνες από την εκλογή της νέας κυβέρνησης.  Πώς την αξιολογείτε έως τώρα;

Σίγουρα είναι πάρα πολύ νωρίς για να βγάλουμε το οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα.
Η νέα κυβέρνηση έχει βρεθεί στην καρδιάμιας πολύπλοκης και απαιτητικής διαπραγμάτευσης και, θεωρώ, ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τη χώρα.
Η νέα κυβέρνηση έχει αρκετά αξιόλογα στελέχη, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα κριθεί «συνολικά» από τα αποτελέσματα που θα επιτύχει κυρίως στα θέματα ανάπτυξης, χρηματοδότησης και διαχείρισης του χρέους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να πετύχει.
Όχι ως κυβέρνηση «κάποιων» αλλά ως κυβέρνησηόλων των Ελλήνων.

– Είστε επικεφαλής στο Deal Advisory, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στο χώρο αυτό, ο οποίος συνδέεται άμεσα με τις επενδύσεις στη χώρα μας και αποτελεί ταυτόχρονα το “μόνο δρόμο προς τα εμπρός”.
ι Τι ακούτε από την αγορά, και τι σας λένε, κυρίως από το εξωτερικό;

Ακούστε, η κατάσταση στην αγορά είναι ιδιαίτερα δύσκολη, δε θα σας το κρύψω.
Επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει για την Ελλάδα, άλλωστε είμαστε στο επίκεντρο των παγκόσμιων οικονομικών νέων σχεδόν κάθε μέρα, αλλά, δυστυχώς, δεν είναι εμφανή ακόμη τα σημάδια που θα ήθελα να δω, και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.
Καθοριστικό ρόλο – σε αρκετούς κλάδους – παίζει η «επόμενη μέρα», η οποία ευτυχώς ή δυστυχώς περνάει από πολλά στάδια.
Συγκεκριμένα ξεκινάει από την αρχική συνεννόηση των stakeholders που έχουν συνήθως διαφορετικούς και συγκρουόμενους στόχους.
Ένα αποτελεσματικό χρηματοοικονομικό αλλά και λειτουργικό restructuring, τη δημιουργία «εθνικών πρωταθλητών», οι οποίοι έχουν δυναμική και είναι σε θέση να ανταγωνιστούν παγκόσμιους παίκτες, και βεβαίως την είσοδο ξένων στρατηγικών επενδυτών.

Αυτό που περιγράφετε, είναι η αφετηρία της ανάπτυξης που θα δημιουργούσε πολλές νέες θέσεις εργασίας. Γιατί δεν το έχουμε λοιπόν;

Διότι πολύ απλά, δεν υπάρχει εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Στις τράπεζες, τόσο καιρό συσσωρευόντουσαν πολλές προβληματικές περιπτώσεις, και βέβαια ο συγκεντρωτισμός των επιχειρηματιών επέβαλε άλλες προσεγγίσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα προβλήματα σε πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, οι τράπεζες ακόμη κάθονται πάνω σε πολλές ωρολογιακές βόμβες κι ο εκάστοτε επιχειρηματίας ψάχνει  για το λευκό ιππότη – fund, που θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, πληρώνοντας παράλογες αποτιμήσεις.
Εξ’ ου κι η παρέλαση στην Αθήνα πολλών hedgefunds κι όχι πολλών privateequities με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
Άλλος ορίζοντας, άλλες προσδοκίες απόδοσης, άλλο προφίλ ρίσκου , και βεβαίως, άλλη εικόνα στη δημιουργία πραγματικών νέων θέσεων εργασίας.

Συνεπώς, μάλλον γίνονται πολλά duediligence αυτή την εποχή, αλλά δε γίνονται και πολλές πραγματικές συναλλαγές;

Ακριβώς! Και μάλιστα τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα όταν χτυπάει «κόκκινο» η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα μας και ανεβαίνουν τα spreads, διότι απλούστατα τότε τα hedgefunds ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να εξετάσουν distressed περιπτώσεις στην Ελλάδα, επειδή βγάζουν πολλά περισσότερα χρήματα και πολύ γρηγορότερα με το trading των Ελληνικών ομολόγων.
Αβεβαιότητα και διακυμάνσεις δημιουργούν κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων για τους μεγάλους παίκτες των αγορών.
Μόνη λύση είναι η παραδοχή ότι δεν είμαστε «μόνοι μας» στον πλανήτη αυτό.
Να δεχθούμε ότι υπάρχουν αγορές, οι οποίες παίζουν με τους όρους τους και ότι, για να βγούμε κερδισμένοι, πρέπει να σκοράρουμε στο παιχνίδι, που παίζουν εκείνοι.
Μακάρι να υπήρχε άλλος τρόπος.

– Μιλήσατε για εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης.
Πραγματικά πιστεύετε ότι είναι εφικτό κάτι τέτοιο, υπάρχει χρόνος;

Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος μας εχθρός, ακριβώς επειδή δεν τολμήσαμε ποτέ να «σπάσουμε αυγά».
Τώρα, στο εξαιρετικά βραχυπρόθεσμο μέλλον, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις στα πολύ άμεσα προβλήματα.
Ακόμη κι αν δεν μπορέσει να «δώσει» όσα θα ήθελε, είναι επιτακτικό να επαναφέρει άμεσα την ομαλότητα.
Συγχρόνως, δε βλέπω το λόγο γιατί δεν μπορεί να μπει στα σκαριά κι ένα νέο εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, το οποίο θα δώσει όραμα και λύσεις και σε άλλους πονεμένους τομείς, όπως η φορολογία.

Το θέμα της φορολογίας είναι όμως ακόμη χαοτικό. Πως θα το σχολιάζατε; 

Υπάρχει διαχρονική ανάγκη διαμόρφωσης ενός σταθερού συστήματος απλής, χαμηλής και ταυτοχρόνως δίκαιης φορολόγησης, με σκοπό την άμεση ενίσχυση των επενδύσεων στην χώρα μας.

Σε ένα “σταθερό, δίκαιο, χαμηλό και απλό σύστημα φορολόγησης”, συμπυκνώνεται λοιπόν το “αίτημα” των επενδυτών, για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο κ. Τόμας, αλλά και όσοι “κρατούν” σε αναμονή τα κεφάλαιά τους για την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ακόμη και τώρα που η κρίση καθιστά υποχρεωτική την ανάγκη για τη χώρα να προσελκύσει κεφάλαια, ώστε να δώσουν οξυγόνο στην παραπαίσουσα οικονομία, δεν έχει καν σχεδιασθεί κάποια ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.
Η λέξη “ανάπτυξη” είναι ακόμη εκτός ατζέντας, χάριν του χρέους και της λιτότητας, μολονότι όλοι γνωρίζουν ότι τα δύο τελευταία υπονομεύουν το πρώτο.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ
  • pict
  • pict

pict

pict