Navigation
24
Οκτ
location
Αθήνα
20oC
Νεφοσκεπής
1 Φεβ 2017

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για την Ελλάδα – Τι λέει το ΔΝΤ για τις εκλογές

eurogroup1 Οικονομία

Από τις 6 Φεβρουαρίου, που θα συνεδριάσει η διοίκηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έως τις 20 Φεβρουαρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup θα κριθούν πολλά γύρω από το ελληνικό ζήτημα.

Το συγκεκριμένο δεκαπενθήμερο θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό εάν θα προκληθούν ή όχι εκλογές στη χώρα, παρότι ορισμένοι πλευρές εκτιμούν πως οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης θα συνεχιστούν και τον Μάρτιο.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική την συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και θα ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της κυβέρνησης Τραμπ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Ταμείου στην Ευρώπη.

Ο κ. Βούτσης μάλιστα παραδέχθηκε ότι, εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση έως τις 20 Φεβρουαρίου και συνεπακόλουθα δεν μπει η χώρα στο QE (ποσοτική χαλάρωση) της ΕΚΤ, τότε υπάρχει κίνδυνος οικονομικού στραγγαλισμού και αμφισβήτησης του οδικού χάρτη που έχει θέσει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση.

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε μεν ότι δεν είναι στο στρατήγημα της κυβέρνησης οι εκλογές αλλά δεν το απέκλεισε, ως ενδεχόμενο που θα προκύψει από άλλους παράγοντες.

«Εκτός εάν υπάρχουν απελπιστικά αδιέξοδα» ήταν η αποκαλυπτική αποστροφή στις δηλώσεις του, όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές και τις απέκλεισε ως κίνηση της κυβέρνησης, «φωτογραφίζοντας» πιέσεις και ενέργειες ακραίων κύκλων των δανειστών.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι «η Βουλή δεν θα ψηφίσει ούτε κατά διάνοια» μέτρα σαν αυτά που ζητά το ΔΝΤ, για λιτότητα πέραν του 2018, όπως η μείωση των συντάξεων. Μόνο που, από την 6η Φεβρουαρίου, που μάλλον θα ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΝΤ, είναι πιθανό η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει έναν τέτοιο κίνδυνο, έστω κι αν ο κ. Βούτσης εξέφρασε την εκτίμηση ή την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν τέτοια «τραγικά διλήμματα», όπως τα χαρακτήρισε.

Κατά τα φαινόμενα, η Αθήνα ελπίζει ότι θα επικρατήσουν τελικά οι συμβιβαστικές προτάσεις της Κομισιόν και άλλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, που αφήνουν περιθώρια στην κυβέρνηση να διαχειριστεί μία συμφωνία, που θα είναι μεν επώδυνη, αλλά όχι ακραία.

Τα σενάρια του ΔΝΤ

Έτσι κι αλλιώς, η καθοριστική ημερομηνία για την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης φαίνεται να είναι η 6η Φεβρουαρίου. Σε όλα τα ενδεχόμενα, η κατάσταση θα είναι από δύσκολη έως αδιέξοδη για τη χώρα μας:

– Εάν το ΔΝΤ (με προτροπή του Τραμπ προφανώς) επιλέξει να φύγει από το πρόγραμμα, τότε όλα ξεκινούν από το μηδέν, αφού το τρίτο Μνημόνιο δεν θα έχει ισχύ και πρέπει να βρεθεί νέα συμφωνία με τους Ευρωπαίους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην χρεοκοπία τη χώρα τον Ιούλιο, αφού είναι οριακές οι προθεσμίες για ένα νέο πρόγραμμα, που θα φέρει χρήματα στην Ελλάδα για να αποπληρώσει τις υψηλές δανειακές της υποχρεώσεις το καλοκαίρι.

– Εάν το ΔΝΤ δεν ξεκαθαρίσει τη στάση του, τότε η παρατεταμένη στασιμότητα θα επιφέρει πλήγματα στην πραγματική οικονομία, με δραματικές επιπτώσεις στην προσπάθεια να επιτευχθούν οι φετινοί στόχοι για την ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ δεν θα επιτευχθεί ούτε η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου -στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα συμβεί τον Μάιο.

– Εάν το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει τη στάση του ότι θα συμμετάσχει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμφωνίας και την εκταμίευση των δόσεων ο ESM, τότε η συμφωνία θα φέρει ένα επιπρόσθετο μνημόνιο με το Ταμείο, που θα περιλαμβάνει σίγουρα νέα σκληρά και μάλλον μη αποδεκτά μέτρα από την κυβέρνηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ  • pict
  • pict

pict

pict