Navigation
16
Νοέ
location
Αθήνα
21oC
Αραιή συννεφιά
30 Νοέ 2017

Κρατισμός, κομματικός συνδικαλισμός και συντεχνειακές αντιλήψεις κοστίζουν…

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

του Λουκά Γεωργιάδη

  Η χρεοκοπία της χώρας επήλθε ως αποτέλεσμα της συντήρησης ενός σπάταλου κράτους, που δεν λάμβανε υπόψιν τις αντοχές της οικονομίας, ενώ ανεχόταν τις δυνάμεις εκείνες που αποτελούσαν βαρίδι γι αυτήν και την κοινωνία. Έτσι, δεν ήταν… τυχαίο αυτό που πάθαμε. Όμως, μάλλον δεν είναι και τυχαίο το γεγονός ότι δεν έχουμε αντιληφθεί τη ζημιά και κάποιοι εξακολουθούν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται με νοοτροπίες που οδήγησαν στα γνωστά αδιέξοδα.

Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος αποτελεί επί της ουσίας την τελευταία πράξη… αποκρατικοποίησης του κράτους. Δηλαδή της μετατροπής του από… κακό επιχειρηματία σε ρυθμιστή μέσα από την εποπτεία και τον έλεγχο. Αυτή η… αποκρατικοποίηση προκαλεί και θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο… πόνο στις δυνάμεις αυτές που δρούσαν παρασιτικά έχοντας βεβαίως την κάλυψη των κομμάτων εξουσίας. Το έργο αυτό τελειώνει….

Στην Ελλάδα ανδρώθηκαν ο κρατισμός, ο κομματικός συνδικαλισμός και οι συντεχνιακές αντιλήψεις. Και όλα αυτά, μαζί με την πολυεπίπεδη διαπλοκή, προέκυψαν ως αποτέλεσμα των πελατειακών σχέσεων, της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της διαφθοράς. Αυτό το έργο ήταν σε γνώση του λαού και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ανοχή και η αδράνεια του ήταν χαρακτηριστικές. Ποτέ δεν έγινε μια πορεία στην Ελλάδα κατά του παρασιτισμού, της διαφθοράς και της πελατοκρατίας. Μόνο για αυξήσεις πάνω από τα όρια της οικονομίας και για μεγαλύτερο παρασιτισμό. Άρα, πέραν των πολιτικών και ο ελληνικός λαός ήξερε πολύ καλά, αλλά δεν τολμούσε. Κώφευε και πάντοτε επεδίωκε ένα ελάχιστο μερίδιο μέσα σε ένα καθεστώς φαυλότητας.

Όταν αποκαλύφθηκε η οικονομική και θεσμική μας γύμνια, τότε οι… βολεμένοι άρχιζαν να πουλάνε την αντιμνημονιακή τους…. πραμάτεια έχοντας ως μανδύα τον λαό. Σε 2-3 χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια χώρα όπου το κράτος θα σταματήσει να είναι επιχειρηματίας και θα περιοριστεί στον ρυθμιστικό του ρόλο. Βέβαια, οι περισσότεροι συνδικαλιστές που έκαναν τη… ζημιά (ή τη… δουλειά) σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί. Πολλοί εξ΄ αυτών πρόλαβαν και… χάρηκαν τον κρατισμό, ο οποίος βολεύει τους λίγους βραχυπρόθεσμα υπονομεύοντας το μέλλον των πολλών μακροπρόθεσμα.

Από δω και πέρα πλέον, πρέπει όλοι να έχουν στο μυαλό τους ότι ακριβώς λόγω της χρεοκοπίας μας και εξαιτίας των λόγων που μας οδήγησαν σε αυτήν, η οικονομία θα γίνει φιλελεύθερη, οι συνδικαλιστές θα προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα και ο λαός είναι υποχρεωμένος να διαμορφώσει νέες συνειδήσεις και συμπεριφορές. Οι χρεοκοπημένες αριστερές θεωρίες και το τέρας του κρατισμού περνάνε σιγά σιγά στην… αιωνιότητα. Κάτι τέτοιο είναι νομοτελειακό και ενδεικτικό των απαιτήσεων της νέας εποχής. Η νέα εποχή θα έχει ως χαρακτηριστικά την απο-κρατικοποίηση της οικονομίας, την απο-κομματικοποίηση των πάλαι ποτέ προπυργίων του κρατισμού και την απο-συντεχνιοποίηση του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον με τον τρόπο που τον είχαμε μάθει να λειτουργεί επί σειρά ετών.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο φιλελεύθερο όραμα γιατί το σοσιαλιστικό χρεοκόπησε. Έχει ανάγκη από μια νέα δομή σε κράτος και οικονομία γιατί οι προηγούμενες κατέρρευσαν. Έχει ανάγκη από έναν νέο τρόπο σκέψης των συνδικαλιστών γιατί ο προηγούμενος ηττήθηκε. Έχει ανάγκη, από μια νέα αντίληψη των πολιτών γιατί η προηγούμενη χρεοκόπησε. Ας αναλογιστούμε όλοι το τεράστιο κόστος του κρατισμού σε όλες του τις εκφάνσεις και ας παραδειγματιστούμε σχετικά. Η επανάληψη των ίδιων λαθών του παρελθόντος  θα είναι καταδικαστική για τις επόμενες γενιές. Και αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό από τους πολιτικούς. Όσο για τους πολιτικάντηδες ο ίδιος ο λαός πρέπει να μεριμνήσει για να μην ξαναβρεθούν στον δρόμο του…

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress