Navigation
30
Ιούλ
location
Αθήνα
41oC
Αίθριος - καθαρός
9 Απρ 2020

Κορωνοϊός: Λευκός καπνός στο Eurogroup – Αυτή είναι η συμφωνία

EUROGROUP-ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ Κόσμος | Νέα | Οικονομία

Επετεύχθη συμφωνία στο Eurogroup αναφορικά με την απάντηση της ευρωζώνης στην οικονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, συμφωνήθηκε να δοθούν κονδύλια στις χώρες – μέλη ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, οι μόνοι όροι για δανεισμό από τον ESM αφορούν στην κατεύθυνση των κονδυλίων, δηλαδή προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Τεράστια δημοσιονομική παρέμβαση
«Σήμερα απαντήσαμε στο αίτημα των πολιτών μας για μια Ευρώπη που βοηθά. Το καταφέραμε μετά από 16 ώρες συζητήσεων, δήλωσε ο Μάριο Σεντένο. Οι προτάσεις ήταν αδιανόητες πριν από μερικές εβδομάδες, υποστήριξε. Σήμερα είναι διαφορετικά, έχουμε μια τεράστια παρέμβαση περί το 3% του ΑΕΠ σε δημοσιονομικά μέτρα και ευελιξία, ενώ η ΕΚΤ συνεισφέρει 16% του ΑΕΠ. Αν συνδυάσουμε τα ποσά μιλούμε για τρισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε. Δεν είμαστε όλοι στο ίδιο επίπεδο», δήλωσε ο Μάριο Σεντένο, «γι’ αυτό είναι σημαντική η αλληλεγγύη». Εστίασε σε τρία δίχτυα προστασίας: για εργαζόμενους, εταιρείες και χώρες.

Την είδηση επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος κάνει λόγο για ένα πακέτο στήριξης των οικονομικών χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της ΕΕ.

«Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ωςαπάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα» έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Ούτε λέξη για τα κορωνο-ομόλογα
«Δημιουργήσαμε ένα συνεκτικό πακέτο που θα βοηθήσει τις χώρες να χρηματοδοτήσουν τα ιατρικά κόστη, ένα πακέτο που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Στη βάση σωστών όρων θα βοηθήσει επίσης στο να χτίσουμε μακροπρόθεσμα τις εθνικές μας οικονομίες. Ο ESM μπορεί να δώσει οικονομική βοήθεια στις χώρες, χωρίς όρους, για ιατρικά έξοδα. Θα είναι διαθέσιμος για οικονομική βοήθεια αλλά με όρους. Είναι δίκαιο. Διαφωνούμε και θα διαφωνούμε στα κορωνο-ομόλογα. Θεωρούμε πως αυτό το σχέδιο δεν θα βοηθήσει την Ευρώπη ή την Ολλανδία μακροπρόθεσμα. Επιπρόσθετα συμφωνήσαμε για επιπλέον χρηματοδότηση των εταιρειών μας μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα. Από την εν λόγω τοποθέτηση καθίσταται σαφές πως δεν υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων.

Νωρίτερα ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες μετέδιδαν πως οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης συμφώνησαν στα εξής: Για το ρόλο του ESM στην κρίση, για το πακέτο SURE της Κομισιόν, καθώς επίσης για τη συμμετοχή στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα ταμείο ανάπτυξης [περισσότερες λεπτομέρειες θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ].

Στο ανεπίσημο draft που έχει κυκλοφορήσει γίνεται λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες το κρίσιμο σημείο έγκειται στην παράγραφο 16 για τον ESM: «Η μόνη απαίτηση για πρόσβαση στη γραμμή πίστωσης θα είναι ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που ζητούν υποστήριξη θα δεσμευτούν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη γραμμή για να στηρίξουν την εγχώρια χρηματοδότηση του άμεσου και έμμεσου κόστους υγειονομικής περίθαλψης, θεραπείας και πρόληψης λόγω του COVID 19».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ


  • pict
  • pict

pict

pict