Navigation
26
Ιαν
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
6 Αυγ 2018

Κοροϊδία με τις νέες συντάξεις

Συντάξεις-Αυτιάς Νέα

Πάλι αναβολή…στην πληρωμή των νέων συντάξεων. Ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΙΚΑ Βαγγέλης Θεοδωρίδης τονίζει ότι «το όλο θέμα πάει για το τέλος του 2018!».

«Μας είχαν υποσχεθεί την πληρωμή όλων στα τέλη του 2017», λένε οι συνταξιούχοι. Και συμπληρώνουν: «Είχαν προχωρήσει, μάλιστα, και σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου… τρεις υπουργοί, ένας Υφυπουργός και ο τότε διοικητής του ΕΦΚΑ…Ήρθε το τέλος του 2017, αλλά οι συντάξεις δεν πληρώθηκαν…».

Φώναζαν, τότε, όλοι οι γνωρίζοντες -και ιδίως οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία- διά του Θεοδωρίδη ότι «δεν θα προλάβουν…». Και έτσι έγινε!

Δεν πρόλαβαν και έδωσαν νέα υπόσχεση, πάντα διά της υπουργού κυρίας Αχτσιόγλου, ότι «αυτήν τη φορά τελειώνουμε με τις ληξιπρόθεσμες…». Ήρθε ο Αύγουστος, αλλά πάλι τα ίδια! Δεν πρόλαβαν! Έτσι, αναβάλλουν και πάλι κατά έξι μήνες την καταβολή των νέων συντάξεων, με εξάμηνη παράταση στην καταβολή. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο κ. Πετρόπουλος διαμηνύει ότι «επιδιώκει την αναστολή της περικοπής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων το 2019».

Πλεόνασμα, λοιπόν, στον ΕΦΚΑ με δανεικά; Πώς θα ζήσουν οι νέοι συνταξιούχοι;

Επιβεβαιώνονται, λοιπόν, οι γνωρίζοντες το Ασφαλιστικό, όπως ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, ότι «λιγότερες πληρωμές νέων μικρότερων συντάξεων σημαίνει περισσότερο πλεόνασμα για τον ΕΦΚΑ!».

Κατά τον Γιώργο Ρωμανιά, «η καθυστέρηση πληρωμής νέων συντάξεων δίνει τη δυνατότητα στον ΕΦΚΑ να μιλάει για πλεόνασμα με δανεικά!».

Επίσης, η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου τονίζει ότι «με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, οι μειώσεις των συντάξεων είναι δραματικές – εξέλιξη που επιτείνει το λογιστικό πλεόνασμα,αλλά και το πραγματικό στον ΕΦΚΑ…».

Και τώρα τι κάνουμε;

Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, κατά πληροφορίες, έδωσε εντολή ολοκλήρωσης της πληρωμής έως τα τέλη του 2018 όλων των συντάξεων, ενώ ο κ. Θεοδωρίδης, πρόεδρος των Εργαζομένων, βλέπει «τρία ακόμη χρόνια αναμονής».

Αξίζει να τονισθεί ότι ο κ.Καλάκος, πρώην γενικός διευθυντής Συντάξεων του Δημοσίου, σημείωνε ότι «έως τα τέλη Αυγούστου απομένουν για πληρωμή 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις για νέες κύριες συντάξεις.Αυτήν τη στιγμή, εκκρεμούν κοντά στις 54.000 αιτήσεις. Το κόστος για την εξόφλησή τους ανέρχεται σε 220 εκατ. ευρώ.Θα υποχωρήσουν,όμως, στα 150-160 εκατ. ευρώ, καθώς οι έως τώρα εκκαθαρίσεις αιτήσεων δείχνουν ότι κοντά στο 30% των αιτήσεων είναι άκυρες.Κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις».

Στις επικουρικές, κατά τον κ. Μπούρλο, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική: «Το ποσό πληρωμής φτάνει στα 242 εκατ. ευρώ 90.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και στα 385 εκατ. ευρώ το κόστος καταβολής 31.000 εκκρεμών Εφάπαξ.Δηλαδή,οι συνολικές οφειλές του ΕΦΚΑ φτάνουν σε 847 εκατ. ευρώ,δηλαδή 175.000 εκκρεμείς αιτήσεις!».

Τι λένε οι εργαζόμενοι

«Παρατηρούμε», λένε διά του κ. Θεοδωρίδη,μια συνολική μείωση στη δαπάνη που αφορά σε πληρωμές για υπηρεσίες»,ύψους περίπου 727 εκατομμυρίων. Η «μερίδα του λέοντος» αφορά σε μείωση των δαπανών για παροχές κύριας ασφάλισης (κυρίως συντάξεις γήρατος) που διαμορφώθηκαν ως εξής:


Τα υπόλοιπα 145 εκατ. ευρώ αφορούν κυρίως σε μειώσεις παροχών επικουρικής και πρόνοιας ΕΦΚΑ, παροχών σε χρήμα κ.λπ. και λιγότερο σε μείωση λοιπών δαπανών (καε 0620-9850).

Η βασική,όμως, παρατήρηση αφορά στο γεγονός (τρικ!) ότι προϋπολογιζόμενη δαπάνη για συντάξεις ύψους 582 εκατ. ευρώ:

1.ΔΕΝ επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και αθροίστηκε στο πλεόνασμα του 2017 αφού αντίστοιχα…

2.ΔΕΝ μεταφέρθηκε και δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2018,επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκε, τελικά, εντός του 2017 από την Έκτακτη Επιχορήγηση (καε 6118).

Πρόκειται για επιχορήγηση στο πλαίσια του προγράμματος εξόφλησης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από το συνολικό ποσό των 885 εκατ. το 2017 εγγράφηκαν περίπου 645 εκατ. ευρώ,πληρώθηκαν συντάξεις ύψους 484 εκατ. ευρώ και περίπου 160 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν στο 2018.

Αντί,δηλαδή, με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβάλουν έναν μεγάλο αριθμό ΕΠΙΠΛΕΟΝ συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, κατέβαλαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017 -«βαφτίζοντας» ένα μέρος ληξιπρόθεσμες- και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό!

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι:

1.Τελικά, το περίφημο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν είναι παρά έλλειμμα που πλησιάζει το ένα (1) δισ. ευρώ.

2.Μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων «θυσιάστηκε» και δεν έλαβε τη σύνταξή του, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίσει πλεόνασμα!

Σημειώνουμε, επίσης, ότι κανένα από τα εντασσόμενα ταμεία δεν έχει κλείσει ισολογισμό από το 2010 και μετά, οι υποχρεώσεις προς τρίτους μέχρι 31/12/2016 (ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, ΕΤΕΑΕΠ κ.λπ.) δεν αποτυπώνονται πουθενά και, βέβαια, αφορούν σε αρκετά δισ. ευρώ.

Χάθηκε το λογισμικό

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα δεν αντιμετωπίζονται λόγω μη ύπαρξης λογισμικού.Ο κ Θεοδωρίδης τις παραθέτει:

α) Αυτές με παράλληλο χρόνο ασφάλισης μεταξύ διαφορετικών ταμείων (για παράδειγμα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ).

β) Αιτούντες προς συνταξιοδότηση οι οποίοι έχουν πολλαπλή ασφάλιση από το 2002 και μετά (δηλαδή, δύο τουλάχιστον εργοδότες και περισσότερες από 25 ημέρες ασφάλισης τον μήνα).

γ) Συνταξιούχους αναπηρίας οι οποίοι ζητάνε να μετατραπεί η σύνταξή τους σε γήρατος.

δ) Αιτούντες συνταξιοδότησης οι οποίοι είναι εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ.

ε) Αιτούντες οι οποίοι δικαιούνται το επίδομα απολύτου αναπηρίας ή συμπαράστασης και έχουν λάβει την αρχική τους σύνταξη μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου.

στ) Διαδοχική ασφάλιση, όπου ο τελευταίος φορέας δεν είναι υποχρεωμένος για τη χορήγηση συντάξεως.

ζ) Συντάξεις θανάτου από εργατικό δυστύχημα ή νέων ασφαλισμένων που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή ήταν ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση.

Πού πάσχει ο ΕΦΚΑ

Κατά την άποψη των εργαζομένων, πάσχει βαρέως στα εξής:

·Έλλειψη Οργανογράμματος και Οργανισμού του φορέα.

·Έλλειψη Ενιαίου Κανονισμού Παροχών.

·Μη κοινή εφαρμογή παροχής ασφαλιστικής ικανότητας.

·Τεράστια προβλήματα στο Μητρώο, τη μόνη πλατφόρμα που λειτούργησε ενιαία εξ αρχής (διπλοεγγραφές, λανθασμένες συγχωνεύσεις, ακύρωση επικαιροποιημένων στοιχείων κ.ά.). Ασυμβατότητα εφαρμογών και έλλειψη διασύνδεσης Μητρώου Μη Μισθωτών και Μισθωτών ΙΚΑ. ΗΔΙΚΑ – ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ.

·Τρόπος προσδιορισμού εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με τα εισοδήματα πάντα του προηγούμενου έτους ή του τελευταίου εκκαθαρισμένου. Καθυστέρηση εκκαθάρισης και καταβολή εισφοράς για μη πραγματικά εισοδήματα. Ακόμη δεν έγινε η εκκαθάριση όσων έχουν διπλή ιδιότητα, Μισθωτών – Μη Μισθωτών, καθώς και στα μπλοκάκια.

·Συρρικνωμένες πιστώσεις, με αποτέλεσμα μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, υπηρεσίες καθαριότητας, κλιματισμό κ.λπ. Άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας.

·Μηχανογραφικά συστήματα που δεν ήταν έτοιμα για τέτοιον όγκο εργασίας και καταρρέουν καθημερινά, ενώ τα επίπεδα διασύνδεσης μεταξύ των εντασσομένων ταμείων, των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του πολίτη παραμένουν ακόμη σε πρώιμο στάδιο, με αποτέλεσμα τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.

·Καθυστέρηση αποστολής εγκυκλίων που, μαζί με τα προαναφερθέντα προβλήματα, οδήγησε σε καθυστέρηση έκδοσης συντάξεων, ενώ η λύση των κλιμακίων οδήγησε σε εργασιακή υποταγή των υπαλλήλων, με περιπτώσεις στέρησης αδειών το καλοκαίρι και εργασία το Σαββατοκύριακο χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αφού τα προβλήματα ήταν άλλα και όχι η παραγωγικότητα των εργαζομένων.

·Αναξιοκρατία στις τοποθετήσεις – μετακινήσεις προσωπικού. Μεγάλη τάση φυγής των συναδέλφων προς άλλες υπηρεσίες, λόγω των πολλών δυσχερειών και των προβλημάτων. Σε συνδυασμό με μετακινήσεις και αποσπάσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί καθώς και συνταξιοδοτήσεις, ο ΕΦΚΑ οδηγείται σε σημαντικότατες ελλείψεις σε προσωπικό, κάτι που στο άμεσο μέλλον θα επιφέρει ουσιαστικό πρόβλημα λειτουργίας.

·Έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης προσωπικού.

 

του Γιώργου Αυτιά 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ