Navigation
16
Μαΐ
location
Αθήνα
25oC
Αίθριος - καθαρός
17 Δεκ 2018

Κοροϊδία με δόσεις στους ένστολους!

ενστολοι Νέα

Παρατείνονται οι ημερομηνίες του μερίσματος, ενώ οι ένστολοι έτριβαν τα μάτια τους όταν είδαν τα αναδρομικά που θα πάρουν. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές κόβουν –όπως τονίζουν– το επίδομά τους έως 39%.

Η ΠΟΜΕΝΣ, συνδικαλιστική οργάνωση των ενστόλων, τονίζει διά του προέδρου της κ. Ρώτα, ότι «μετά τις τυμπανοκρουσίες περί αποκατάστασης της μισθολογικής αδικίας απέναντι στους στρατιωτικούς, μετά τις δεσμεύσεις για επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους βάση της απόφασης του ΣτΕ, ήρθε η στιγμή της προσγείωσης στην ωμή πραγματικότητα! Ξεχάστηκε κιόλας η ρήση του κυρίου πρωθυπουργού περί ηθικής υποχρέωσης της Πολιτείας έναντι των στελεχών των ΕΔ!

Εκδόθηκε επιτέλους η πολυαναμενόμενη ΚΥΑ με όχι και τόσο ευχάριστο περιεχόμενο. Φυσικά και δεν επιστρέφονται τα αναδρομικά για την περίοδο 2017-2018. Καμία, εννοείται, πρόβλεψη για την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012. Κατά τα άλλα «αποκαταστάθηκε η αδικία παρουσιαζόμενη επικοινωνιακά μετά βαΐων και κλάδων».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κολύρης, οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ, συμπληρώνει: «Όλη η μέριμνα των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών επικεντρώθηκε στην «καλή πρόθεσή» τους να μας φορολογήσουν με 20%, αλλά θα υπάρχουν και οι αναλογούσες κρατήσεις (ασφαλιστικές – λοιπές) σε όλα τα κλιμάκια, ανεξαρτήτως εισοδήματος… Εκτός αυτού, η φορολογική υποχρέωση δεν φαίνεται να εξαντλείται στο 20%, αφού δεν γίνεται λόγος περί αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά το σύνολο των αναδρομικών θα φορολογηθεί με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος ως εισόδημα του 2018.

Επομένως, θα υπάρξουν αδικίες, εφόσον προκύπτει είτε μεγαλύτερο κλιμάκιο φόρου εισοδήματος είτε αυξημένος συντελεστής εισφοράς αλληλεγγύης, οι οποίες θα αποφεύγονταν αν η φορολόγηση γινόταν ξεχωριστά για κάθε έτος. Πέραν τούτου, αυξημένο εισόδημα ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια κοινωνικών παροχών και επιδομάτων που λάμβαναν ορισμένα στελέχη ενόψει των χαμηλών εισοδημάτων τους».

Και καταλήγουν τα στελέχη της ΠΟΜΕΝΣ: «Δεν θέλουμε να μην πληρώνουμε τους φόρους μας κύριοι υπουργοί. Είμαστε νομοταγείς πολίτες, όχι επαίτες. Δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να πούμε και ευχαριστώ τη στιγμή κατά την οποία τα δεδουλευμένα μας θα τα πάρουμε έως και εξίμισι χρόνια αργότερα από τον χρόνο της αντισυνταγματικής περικοπής τους. Θέλουμε τους μισθούς μας πίσω, όπως αποφάσισε το ΣτΕ, και η κυβέρνηση αρνείται να τους επαναφέρει μη συμμορφούμενη στις δικαστικές υποδείξεις, επανειλημμένα.

Φυσικά και η ΚΥΑ εκδόθηκε με στόχευση το όσο δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος για τα κρατικά ταμεία σε βάρος σημαντικής μερίδας των στρατιωτικών. Απόδειξη αυτού η πρόβλεψη της ΚΥΑ για καταβολή του αναδρομικού ποσού και ενσωμάτωσή του στα εισοδήματα του 2018! Σας θυμίζουμε, κύριε υπουργέ, πως το έτος 2018 το ανακηρύξατε “Έτος μέριμνας προσωπικού!”.

Μοιάζει αστείο, κύριοι υπουργοί των Οικονομικών και Άμυνας το ότι οι σύμβουλοί σας δεν σκέφτηκαν πως εφόσον τα αναδρομικά θεωρηθούν ως εισόδημα του 2018 αποκλειστικά, και όχι της περιόδου 2012-2016, αυξάνεται το εισόδημα του 2018 με αποτέλεσμα πολλές χιλιάδες συνάδελφοι να ανέβουν φορολογική κλίμακα και να χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα του επόμενου έτους, όπως των τέκνων, ενοικίου, τιμολόγιο της ΔΕΗ κ.λπ. Τελικά τα νοικοκυριά των στρατιωτικών μήπως καλούνται να χάσουν;».

Γιώργος Αυτιάς

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ