Navigation
1
Απρ
location
Αθήνα
16oC
Αρκετά σύννεφα
2 Μαρ 2016

Κομισιόν: Πρόταση για 700 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και άλλες χώρες για το προσφυγικό

Κομισιόν Νέα

Ένα νέο μέσο βοήθειας συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ για τη διετία 2016-2018, για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης,, πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τη προσφυγική κρίση να λαμβάνει έκταση πρωτοφανούς κλίμακας.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι το προσφυγικό βάρος που επωμίζονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ καθιστά επιτακτική την ανάγκη παροχής άμεσης και επείγουσας υποστήριξής τους.

“Με την εν λόγω πρόταση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε βοήθεια έκτακτης ανάγκης σε κρίσεις εντός της ΕΕ πολύ γρηγορότερα από πριν. Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόταση αυτή θα καταστεί εξαιρετικά αναγκαία για την υποστήριξη των προσφυγών. Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στην ενεργοποίηση κάθε δυνατού μέσου προκειμένου να αποτρέψουμε την ανθρωπιστική κρίση εντός των συνόρων μας. Με τη σημερινή πρόταση θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ για την παροχή βοήθειας όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε ο επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης. Απευθυνόμενος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κύπριος επίτροπος ζήτησε να στηρίξουν ταχύτατα την πρόταση της Επιτροπής.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, ο κ. Στυλιανίδης, ανέφερε ότι “μεγάλο μέρος αυτής της βοήθειας προορίζεται για την Ελλάδα”, τονίζοντας ότι εκεί υπάρχει σήμερα η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί. “Στην Ειδομένη πρέπει να υπάρχουν αυτή τη στιγμή από 12-15 χιλιάδες άνθρωποι που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Θέλουμε να περιορίσουμε το πρόβλημα και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα”, δήλωσε ο Κύπριος Επίτροπος.

Συνεχίζοντας, διευκρίνισε ότι η έκτακτη βοήθεια που θα δοθεί στους πρόσφυγες στην Ελλάδα θα είναι συμπληρωματική στα ήδη υπάρχοντα κονδύλια που προορίζονται για τα hotspots, τις διαδικασίες επανεγκατάστσης, επιστροφής, κοινωνικής ένταξης κλπ.

Τόνισε, επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση για να εντοπιστούν οι ανάγκες των προσφύγων και να ξεκινήσει άμεσα η παροχή βοήθειας. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχουν δύο τρόποι παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ο ένας είναι σε είδος (τρόφιμα, φάρμακα κλπ) και ο άλλος είναι με κουπόνια. “Στην Ελλάδα έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την αποτελεσματική μας παρέμβαση με διάφορους τρόπους κατά περίπτωση”, ανέφερε ο Επίτροπος, σημειώνοντας ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας μπορεί να ανταποκριθεί στη διαδικασία παροχής κουπονιών στους πρόσφυγες. Τόνισε, επίσης, ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται οι ανάγκες των προσφύγων και παράλληλα στηρίζεται η τοπική οικονομία και κοινωνία.

Καταλήγοντας, τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει πλήρης αποδοχή ότι χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. “Αυτό το νέο εργαλείο έκτακτης βοήθειας βρίσκεται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής λύσης, να παρασχεθεί βοήθεια εντός της ΕΕ”, ανέφερε ο Κύπριος επίτροπος. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το νέο αυτό εργαλείο είναι σημαντικό γιατί μπορεί να αντιμετωπίσει άμεσες ανάγκες και να ενεργοποιηθεί άμεσα σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη. “Η σημερινή πρόταση θα ενισχύσει την ετοιμότητά μας στη διαχείριση ανθρωπιστικών κρίσεων είτε εκτός είτε εντός ΕΕ. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών και να τους ανακουφίσουμε”, δήλωσε ο Χ. Στυλιανίδης.

Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη – μέλη και οργανισμούς, και θα διοχετεύεται στους πρόσφυγες, μέσω οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Σημειώνεται ότι η πρόταση της Επιτροπής έρχεται σε συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 18ης-19ης Φεβρουαρίου, στο οποίο οι κυβερνήσεις κάλεσαν την Επιτροπή να χαράξει το νομικό πλαίσιο για την παροχή βοηθείας έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το νέο μέσο θα δώσει τη δυνατότητα παροχής υποστήριξης με τον ταχύτερο και ευρύτερο δυνατό τρόπο, με πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Η βοήθεια έκτακτης ανάγκης θα παρέχεται σε στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη και οργανισμούς, όπως οργανώσεις του ΟΗΕ, μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς και περιλαμβάνει την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, καταλύματα και φάρμακα σε μεγάλους αριθμούς παιδιών, γυναικών και ανδρών που αυτήν τη στιγμή φτάνουν σε χώρες της ΕΕ.

Η Επιτροπή θα προτείνει επειγόντως στο Ευρωπαϊκοί Κοινοβούλια και στο Συμβούλιο, ως αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές, διορθωτικό προϋπολογισμό ύψους 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επιπλέον ποσό ύψους 200 εκατ. ευρώ θα προβλεφτεί για χρήση όντος του 2017 και του 2018 αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, η χρηματοδότηση δεν θα αφαιρεθεί από υφιστάμενα προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας για χώρες εκτός της ΕΕ. “Η ΕΕ διατηρεί τη δέσμευση της να εξακολουθήσει να ηγείται της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης για τη συριακή κρίση, καθώς και άλλων διεθνών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

PolicePress