Navigation
4
Δεκ
location
Αθήνα
16oC
Βροχή
5 Ιούλ 2016

Κόκκινα δάνεια και ηθική διαχείριση

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Ας υποθέσουμε ότι μια ελληνική τράπεζα, πριν από ένα χρόνο, δημιούργησε μια μικρή πανίσχυρη ομάδα NPL Task Force.

Δόθηκαν δηλαδή ειδικές αρμοδιότητες και εξουσίες σε μια μικρή ομάδα εξειδικευμένων στελεχών που είχαν ως εντολή να αξιολογήσουν και να «πακετάρουν» τα «κόκκινα δάνεια» του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, με σκοπό είτε να παραχωρηθούν σε ικανοποιητικές τιμές είτε να «πρασινίσουν» γρήγορα με την πίεση της πώλησής τους σε funds.

Μετά από λίγο καιρό, η διοίκηση της τράπεζας –στο υποθετικό αυτό παράδειγμα- διαπιστώνει ότι τα μέλη αυτής της NPL Task Force, λειτουργούν με όχι και τόσο ηθικά κίνητρα και κριτήρια.

  • Αποκαλύπτεται δηλαδή ότι τα συγκεκριμένα τραπεζικά στελέχη, εκμεταλλεύονται την πληροφόρηση και την ενασχόλησή τους με τα «κόκκινα δάνεια» για να προσπορίσουν ίδιον όφελος, με συμφωνίες κάτω από το τραπέζι.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση της συγκεκριμένης τράπεζας –στο φανταστικό  μας παράδειγμα- πρέπει να απομακρύνει αμέσως τα στελέχη που παραβαίνουν το καθήκον τους μαζί με τον άμεσο διοικητικό τους προϊστάμενο και επόπτη, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται αυτός στην διοικητική ιεραρχία της τράπεζας.

Το «πακετάρισμα» των «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων μιας τράπεζας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη διαδικασία.

  • Αν η τράπεζα πουλήσει πολλά πακέτα σε ιδιωτικά funds κινδυνεύει να γράψει μεγάλες ζημιές που θα επηρεάσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια.
  • Αν αντιθέτως, η τράπεζα δεν πουλήσει πολλά πακέτα, θα συνεχίσει να διατηρεί ένα «μολυσμένο» και ζημιογόνο δανειακό χαρτοφυλάκιο που όχι μόνο επιβαρύνει τη διαθέσιμη ρευστότητα αλλά και σύντομα θα επηρεάσει αρνητικά τα «υγιή», τα εξυπηρετούμενα δάνεια.

Είναι προφανώς πολύ δύσκολο, για μία τράπεζα να «προδώσει» τους καλούς και μεγάλους πελάτες, με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιες αμοιβαίως επωφελείς σχέσεις, παραδίδοντάς τους σε κάποια άγνωστα επιθετικά funds που θα κινηθούν χωρίς γνώση των ιδιαιτεροτήτων και χωρίς φυσικά ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες.

  • Υπάρχουν σήμερα στις τράπεζες της χώρας, διευθυντές υπηρεσιών αλλά και καταστημάτων που θα προτιμούσαν να χάσουν το δεξί τους χέρι παρά να χάσουν έναν καλό, πιστό, ευυπόληπτο πελάτη…

Για όλους τους ανωτέρω λόγους αλλά και για πολλούς ακόμη περιπλοκότερους, η πώληση ή η παραχώρηση των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις και ακυρωτικές κινήσεις τόσο από μέσα όσο κι απ’ έξω από το τραπεζικό περιβάλλον.

Υπάρχουν μικροσυμφέροντα αλλά και μεγάλες ισχυρές μυστικές συμμαχίες που εμποδίζουν την σωστή αξιολόγηση, τη σωστή τιμολόγηση και την αποτελεσματική διαχείριση του δανειακού χαρτοφυλακίου.

Το «παιχνίδι» αυτό απαιτεί πολλά επίπεδα ελέγχου και εποπτείας. Ο διαιτητής πρέπει να είναι άτεγκτος, ανεπηρέαστος. Οι παίκτες πρέπει να είναι επαγγελματίες αλλά ταυτόχρονα να διαισθάνονται τις ευρύτερες οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες.

Το τελικό αποτέλεσμα πρέπει να απελευθερώσει υγιή κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα χωρίς όμως να αφήσει «καμένη γη» στην πραγματική οικονομία.

Δυστυχώς αυτή είναι σήμερα η πιο σημαντική τραπεζική δραστηριότητα, στην χώρα που βίωσε την χειρότερη οικονομική κρίση του αιώνα, επειδή αρνήθηκε να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα των αγορών, μετά τον σεισμό του 2008 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict