Navigation
21
Απρ
location
Αθήνα
22oC
Αίθριος - καθαρός
23 Οκτ 2018

Κοινωνικός Αρμαγεδδώνας με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Η… φιλολογική επίδειξη ευαισθησίας επί ΣΥΡΙΖΑ πληρώνεται και μάλιστα πανάκριβα. Η κοινωνία βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο επιτείνεται συνεχώς. Το γεγονός ότι το 55% των μισθωτών αμείβεται με ποσά έως 500 ευρώ είναι ένα ηχηρό καμπανάκι για το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι, η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μπορεί να πάρει μια μικρή παράταση, ωστόσο, τα δεδομένα στην οικονομία είναι άκρως απογοητευτικά για το μέλλον των συντάξεων. Μοναδική σανίδα σωτηρίας αποτελεί μια έκρηξη του ΑΕΠ που υπό τις παρούσες συνθήκες, θα μπορούσε να αποτελέσει το… όγδοο θαύμα!

Από την άλλη πλευρά, τα στοιχεία με την πορεία των οφειλών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ενδεικτικά του κοινωνικού Αρμαγεδδώνα που έρχεται με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, τον Αύγουστο σημειώθηκε αύξηση κατά 849 εκατ. ευρώ των οφειλών προς την Εφορία, παρά το γεγονός ότι μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών κατά 128.661 άτομα. Να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η καταβολή κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του επιδόματος αδείας στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Γι αυτό και είναι συγκυριακή αυτή η μείωση του αριθμού των οφειλετών, αν και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από την αρχή του έτους έως το τέλος Αυγούστου αυξήθηκαν στα 6,418 δισ. ευρώ έναντι 5,569 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Έτσι, οι συνολικές οφειλές προς την Εφορία έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 102,644 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτές τις επιδόσεις είναι μάλλον φυσικό επακόλουθο το γεγονός ότι τα έσοδα του Σεπτεμβρίου παρουσίασαν υστέρηση κατά 346 εκατ. ευρώ. Και πώς να αντέξουν τα νοικοκυριά να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του Φόρου Εισοδήματος, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και ταυτόχρονα να καλύψουν και τις δαπάνες για τα έξοδα των παιδιών λόγω έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς; Σε λίγο καιρό σε αυτά θα προστεθούν οι νέες επιβαρύνσεις για χιλιάδες οικογένειες λόγω του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο θα διαμορφωθεί σε ιστορικά υψηλή τιμή. Μάλιστα, η… αριστερή ευαισθησία είναι τέτοια που όσο αυξάνεται η τιμή του αγαθού, τόσο μειώνεται η επιδοματική ενίσχυση! Πρώτη Φορά… Αναισθησία!

Μέχρι στιγμής 3.801.967 οφειλέτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο καθώς είναι ληξιπρόθεσμοι. Μέχρι στιγμής 1.143.356 έχουν δει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να… ξαλαφρώνουν, ενώ 1.732.862 απειλούνται ανά πάσα στιγμή με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων! Και οι επόμενοι μήνες θα είναι ακόμη χειρότεροι από τη στιγμή που τα εισοδήματα συμπιέζονται λόγω της υπερφορολόγησης. Και υπάρχει μπροστά το θέμα των συντάξεων (έστω και αν πάρει μια παράταση) αλλά το 2020 και τη μείωση του αφορολογήτου ορίου που θα σημάνει την απώλεια 50 ευρώ μηνιαίως για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν αποδοχές από 650 ευρώ και πάνω. Ακόμη και όσοι λαμβάνουν σήμερα 480 ευρώ θα πληρώσουν φόρο, έστω και λίγα ευρώ. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεκμήρια τα οποία θα “κάψουν” πολύ κόσμο λόγω της μείωσης του αφορολογήτου ορίου.

Από την άλλη, τραγική είναι η κατάσταση και στα ασφαλιστικά ταμεία, όπου οι οφειλέτες ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 με συνολικό ποσό 33 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών χρωστά κάτω από 5.000 ευρώ, οπότε θα είναι πιο… εύκολο για το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών να πάρει τα λίγα από τους πολλούς, καθώς αδυνατεί να πάρει τα πολλά από τους λίγους! Η τραγική κατάσταση στην πραγματική οικονομία οδηγεί καθημερινά ολοένα και περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο “λουκέτο” με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους οφειλέτες Δημόσιο, τράπεζες κ.ά.

Η δραματική κατάσταση των οφειλών προς τις τράπεζες προσθέτει ένα ακόμη… λιθαράκι στο αδιέξοδο που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. Τουλάχιστον 500.000 δανειολήπτες βρίσκονται πλέον υπό… διωγμόν, ενώ έως το τέλος του έτους λήγει ο νόμος προστασίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Αυτό που θα ακολουθήσει θα συνιστά έναν πραγματικό Αρμαγεδδώνα για όσους δεν ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Ταυτόχρονα, προδιαγεγραμμένο είναι το τέλος και για όσους μπουν βιαστικά σε ρυθμίσεις χωρίς να μπορούν στη συνέχεια να τις υποστηρίξουν.

Μέσα στους επόμενους μήνες τουλάχιστον 3.000.000 νοικοκυριά θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους είτε προς την Εφορία, είτε προς τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε προς τις τράπεζες, είτε προς τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, η… λαιμητόμος των κατασχέσεων θα επέλθει και θα είναι καταλυτική. Δυστυχώς, η οικονομική και κοινωνική “βόμβα” που έφτιαξαν με την εγκληματική τους πολιτική οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα… σκάσει στην επόμενη κυβέρνηση!

Οι… ευαίσθητοι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που θα… έσκιζαν τα μνημόνια (αλλά έφεραν το τρίτο και αχρείαστο πρόγραμμα) έχουν προκαλέσει οικονομική και κοινωνική τραγωδία. Φόρτωσαν στη χώρα νέα ζημία τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ έως το 2060, υποθήκευσαν το μέλλον, απαξίωσαν περιουσιακά στοιχεία, συνέβαλαν με τα εγκλήματα τους να μειωθούν τα εισοδήματα και να αυξηθεί η υπερφορολόγηση. Τώρα, λίγο πριν φύγουν, έχουν ήδη δημιουργήσει τις συνθήκες οικονομικού και κοινωνικού Αρμαγεδδώνα τουλάχιστον για το 80% της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι δεν χρωστούν πουθενά είναι ελάχιστοι, αλλά ταυτόχρονα είναι υπερφορολογημένοι και εξαθλιωμένοι.

Η ελπίδα έγινε… λεπίδα και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν βάλει τις… ματωμένες υπογραφές τους στη μεγαλύτερη συμφορά που έχει γνωρίσει η χώρα σε συνθήκες ειρήνης. Όλα τα παραπάνω πρέπει να τα λάβουν σοβαρά υπόψιν όσοι ανεύθυνοι πίστεψαν ότι αυτοί οι συγκυριακοί τυχοδιώκτες θα έφερναν την… άνοιξη στη χώρα. Έχουν φέρει τον πιο βαρύ… χειμώνα. Οι υπογραφές τους έχουν γίνει… λαιμητόμος και τα εγκλήματα τους ο… τάφος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Ας πρόσεχαν και ας προσέχαμε! Ταυτόχρονα, ας έχουμε και τα μάτια μας… δεκατέσσερα στις προσεχείς εκλογές. Αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που τους ψήφισαν είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την οριζόντια και κάθετη διάλυση της χώρας, των προοπτικών της οικονομίας και των προσδοκιών της κοινωνίας…

Λουκάς Γεωργιάδης

 

 

 

 

 

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ