Navigation
27
Ιούλ
location
Αθήνα
36oC
Αίθριος - καθαρός
6 Φεβ 2018

Κοινωνία σαν βομβαρδισμένη πολιτεία!

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Το 2014 είχαμε εισέλθει σε φάση ανάκαμψης και μάλιστα ήμασταν η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που πηγαίναμε κόντρα στο… ρεύμα. Το ίδιο πράξαμε και το 2015 αλλά από την ανάποδη. Ήμασταν η μοναδική χώρα σε ύφεση και αυτό οφείλεται στην “περήφανη διαπραγμάτευση” που φόρτωσε στους πολίτες επιπλέον βάρος άνω των 200 δισ. ευρώ.

Επειδή πρέπει να… υπενθυμίζουμε αυτό το βάρος, αναφερόμαστε στα 86 δισ. ευρώ του νέου δανεισμού, στα 36 δισ. ευρώ των καταθέσεων που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα μέσα σε 8 μήνες, στα 36 δισ. ευρώ που χάθηκαν λόγω της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών, στα 14,5 δισ. ευρώ μέτρα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα χρειάζονταν, στα 15 δισ. ευρώ διαφυγόντος ΑΕΠ την τριετία 2015-2017. Ο… λογαριασμός “φουσκώνει” αν προσθέσουμε τα 11 δισ. ευρώ που επέστρεψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους δανειστές και θα χρησίμευαν ως προληπτική γραμμή πίστωσης και στα 8 δισ. ευρώ των κερδών επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες. Ως… επιδόρπιο δώσαμε την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Κράτους για 99 χρόνια, πήραμε επιτροπεία έως το 2060 και με μόλις 5,5 δισ. ευρώ αγοράστηκε ολόκληρο το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών ύψους 345 δισ. ευρώ. Αυτά τα… ολίγα συνέβησαν μέσα στο 2015. Αυτό το τεράστιο βάρος συνοδεύεται από ακραία φορολογικά μέτρα, ενώ την ίδια στιγμή, το Κράτος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις ανάγκες.

Με βάση τα παραπάνω είναι φυσικό και επόμενο, το… επόμενο δράμα να αφορά στην κοινωνία. Όπως αναδεικνύεται μέσα από έρευνα της εταιρείας MARC και του Ινστιτούτου Μελετών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, 1 στα 2 νοικοκυριά συντηρούνται από τη σύνταξη του μπαμπά ή/και της μαμάς και του παππού ή/και της γιαγιάς! Η σύνταξη παραμένει η κυριότερη πηγή εισοδήματος για περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά, παρά τις επιμέρους περικοπές, ενώ όπως αναφέρεται στην έρευνα, χωρίς τις κοινωνικές μεταβιβάσεις, ο δείκτης φτώχειας θα ανερχόταν στο 52,9% του πληθυσμού!!!

Επιπλέον, 1 στα 4 νοικοκυριά δεν μπορεί πλέον να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες και υποχρεώσεις. Η… ελπίδα του 2015 έχει γίνει ήδη λεπίδα για την κοινωνία. Μια κοινωνία που φτωχοποιείται ραγδαία. Οι νεόπτωχοι προέρχονται από τη μεσαία τάξη και τείνουν να πλησιάσουν τους αδύναμους που οι περισσότεροι εξ΄ αυτών εξελίσσονται σε εξαθλιωμένους. Δεν έχουμε καταλάβει ότι όταν οι δυνατοί αδυνατίζουν, τότε οι αδύνατοι… εξαφανίζονται. Φαίνεται ότι πολλοί έχουν διαβάσει πολύ καλά τον Μαρξ, αλλά δεν τον έχουν καταλάβει. Όσοι τον διάβασαν στη νιότη τους και κατάλαβαν, την έκαναν με… ελαφρά πηδηματάκια!

Χιλιάδες νοικοκυριά σύμφωνα με την έρευνα (34,2%) καλούνται να διαβιώσουν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Μπορεί να τους έχουν γδάρει στους φόρους οι σημερινοί κυβερνώντες και να μην μπορούν να πάρουν ανάσα, ωστόσο πολλοί εξ΄ αυτών είναι ευχαριστημένοι με τα κοινωνικά μερίσματα της εξαθλίωσης των 400-500 ευρώ. Τους έχουν πάρει πολλαπλάσια αλλά νιώθουν ικανοποιημένοι, ενδεχομένως γιατί μπορεί να διακατέχονται από το σύνδρομο της Στοκχόλμης. Σίγουρα δεν μπορεί να περάσει και απαρατήρητη η ομολογία περί υπερφορολόγησης… εν πλήρει συνειδήσει.

Ενδεικτικό της… ελπίδας, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ είναι το γεγονός ότι το 64,2% των νοικοκυριών είδε το 2017 να μειώνονται τα εισοδήματα το, ενώ το 35,6% έμεινε στα ίδια με το 2016. Πάλι καλά! Επιπλέον, μόλις το 3,1% καταφέρνει να αποταμιεύει κάτι… ψιλά! Με δεδομένη τη μεερική εξαφάνιση των καταθέσεων μάλλον είναι ανεδαφικό να συζητούμε περί ανάπτυξης και άλλα τέτοια… συμπαθητικά! Χώρια που έχουμε ακόμη capital controls και το ύψος των καταθέσεων είναι σχεδόν ίσο με το ποσό των “κόκκινων” δανείων!

Από την έρευνα προκύπτει ότι 6 στα 10 νοικοκυριά (61,1%) αναγκάζονται να κάνουν περικοπές ακόμη και στα βασικά ώστε να εξασφαλίσουν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους, ενώ το 63,6% των πολιτών έχουν χάσει κάθε ελπίδα για βελτίωση των προοπτικών φέτος. Εκεί που πραγματικά απελπίζεται κάποιιος είναι στον τομέα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μιας και μόλις το 5,9% των νοικοκυριών δηλώνει εισοδήματα από αυτήν την πηγή! Ζούμε πλέον σε μια φτωχοποιημένη κοινωνία με χαρακτηριστικά… αφρικανικής χώρας!

Το 19,6% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ σχεδόν τα μισά από αυτά (55,6%) δηλώνουν ότι έχουν υπαχθεί σε κάποιας μορφής ρύθμιση. Μάλλον το ποσοστό είναι πολύ μικρό, αν λάβουμε υπόψιν ότι πάνω από 4.000.000 ΑΦΜ στην Εφορία είναι “κόκκινα”, πάνω από 300.000 οφειλέτες προς τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στο “κόκκινο”, 450.000 είναι “κόκκινοι” στις τράπεζες.

Επιπλέον, έχουμε 1.500.000 καταναλωτές της ΔΕΗ με “κόκκινες” οφειλές, ενώ 1.800.000 έχουν κάποιας μορφής ληξιπρόθεσμη οφειλή προς του Δήμους. Λογικό βεβαίως καθώς η μη πληρωμή του ρεύματος τους καθιστά αυτομάτως οφειλέτες και στους δήμους, ενώ υπάρχουν και εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτες κλήσεις! Με βάση τα παραπάνω μιλάμε δηλαδή για το… κόκκινο γένος! Βεβαίως, οι περισσότεροι από τους παραπάνω το 2015 θέλησαν να δοκιμάσουν… κάτι άλλο. Πίστεψαν ότι δεν θα πληρώσουν και ότι θα επιστρέψουμε σε… παραδείσους, ενώ τώρα το φυσάνε και δεν κρυώνει! Ζουν τον απόλυτο εφιάλτη…

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο σύμφωνα με την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι πάνω από 185.000 νοικοκυριά έχουν υποστεί δέσμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να ληφθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης για πάνω από 1.000.000 οφειλέτες! Στο θέμα της φορολογίας αξίζει να σημειωθεί το αίτημα του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας για αναποδοτική λειτουργία των φόρων. Θέλουν δηλαδή να πιάσουν τόπο τα λεφτά τους, ενώ θέτουν ως προτεραιότητες την Υγεία (73,2%), την Παιδεία-Εκπαίδευση (45,8%) και τις Επενδύσεις-Απασχόληση (40,0%).

Το 31,1% των νοικοκυριών, ήτοι περίπου 450.000 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από πάσης φύσεως δάνεια που είχαν λάβει από τις τράπεζες. Ακόμη χειρότερα, το 1 στα 4 νοικοκυριά εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις, και το 14,8% με ιδιόκτητο ακίνητο δηλώνει ότι αδυνατεί να πληρώσει τους φόρους για τα ακίνητα που διαθέτει (ΕΝΦΙΑ)!

Μάλιστα το 20,2% των ιδιοκτητών που πληρώνει ΕΝΦΙΑ, ταυτόχρονα πληρώνει και δόση στεγαστικού δανείου, ενώ το 32,2% δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις δανειακές του υποχρεώσεις. Συνολικά 1 στα 5 νοικοκυριά (21%) που διαμένουν σε ιδιόκτητο σπίτι έχουν στεγαστικό δάνειο, ενώ το 35,2% εξ΄ αυτών έχει καθυστερημένες οφειλές. Επιπλέον 1 στα 5 νοικοκυριά (ποσοστό 18,6%) εκφράζει τον φόβο ότι θα χάσει το σπίτι του σε πλειστηριασμό λόγω των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και των πρόσθετων επιβαρύνσεων που προκύπτουν. Εδώ είναι προφανές ότι η… ελπίδα έχει δώσει τη θέση της στον τρόμο.

Σε άλλο σημείο της έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρεται ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού προχώρησε σε περικοπές δαπανών στην ένδυση και υπόδηση (61,3%), στις εξόδους (48,3%), στα είδη διατροφής (40,2%) και στα οικιακά είδη (40,1%)! Ταυτόχρονα, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νοικοκυριών που δηλώνει ότι αύξησε την ιδιωτική δαπάνη για την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και μάλιστα για 4η συνεχή χρονιά, γεγονός που υποδηλώνει την πλήρη κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας. Ακόμη πιο ανησυχητικό για το ασφαλιστικό σύστημα είναι ότι το 47,8% των νοικοκυριών δηλώνει την αναβολή ή καθυστέρηση ιατρικών συμβουλών και θεραπείας λόγω οικονομικής αδυναμίας: Επιπλέον, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά έχει καθυστερήσει να επισκευάσει οικιακή ηλεκτρική συσκευή και να κάνει service στο αυτοκίνητο με ό,τι συνεπάγεται το τελευταίο για την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, πάνω από 1 στα 4 νοικοκυριά καθυστερεί να εξοφλήσει τα κοινόχρηστα.

Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση απόγνωσης. Αν λάβουμε υπόψιν ότι δεν υπάρχει πίστη σε ένα προωθημένο αναπτυξιακό όραμα το οποίο θα άλλαζε τις προοπτικές της κοινωνίας, τότε είμαστε μπροστά σε νέα δράματα προσεχώς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτός ο νέος κύκλος… αίματος στην κοινωνία θα έχει προκληθεί από τις πράξεις συγκεκριμένων προσώπων, αλλά η διαχείριση των επιπτώσεων θα γίνει από εντελώς διαφορετικά πρόσωπα… Ας είμαστε λοιπόν έτοιμοι για τις καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουμε προσεχώς. Αν μη τι άλλο θα χρειαστεί υπομονή. Ίσως για πολλούς να είναι ήδη αργά. Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα. Το κόστος του… βομβαρδισμένου τοπίου στην ελληνική κοινωνία θα είναι μεσομακροπρόθεσμα οδυνηρό.

Αν έχουμε λίγο μυαλό μπορούμε να το περιορίσουμε δραστικά. Αν έχουμε μυαλό…

Λουκάς Γεωργιάδης

e-mail: loukas1972@gmail.com

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ