Navigation
16
Ιούν
location
Αθήνα
30oC
Λίγα σύννεφα
17 Ιούλ 2017

Κλείνει το μάτι στις αγορές για να άρει τα Capital Controls…  

Λουκά Γεωργιάδη Απόψεις | Λουκά Γεωργιάδη

Τα μηνύματα -από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και αισιόδοξα.

Οι αγορές –από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- είναι έτοιμες και πρόθυμες να αγοράσουν ένα ελληνικό μικρό ομόλογο (ύψους 3 δις Ευρώ) διάρκειας 5 ετών γιατί σήμερα δύσκολα βρίσκεις απόδοση 4,25% έως 4,5% χωρίς κίνδυνο.

Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή την –ουσιαστικά ανταλλαγή του παλαιού 5ετούς ομολόγου Σαμαρά που λήγει το 2019- έκδοση νέου 5ετούς ομολόγου που θα λήγει το 2022 για να μεταφέρει στους Έλληνες πολίτες το μήνυμα ότι «βγαίνουμε από την κρίση».

Ήδη οι 12.500 κωδικοί μικροεπενδυτών που ενεργοποιήθηκαν ξαφνικά στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την προσδοκία γρήγορων κερδών, η μεγάλη συμμετοχή μικροαποταμιευτών στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα και τα πρώτα ενδιαφέροντα επιχειρηματικά deals στον τομέα των ξενοδοχείων, των νοσοκομείων και των ακινήτων, Εθνική Ασφαλιστική, ΑΔΜΗΕ κλπ δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας στην ταλαιπωρημένη από τους φόρους, την ανεργία και την πλήρη ακινησία ελληνική αγορά.

Για τους αμερικανούς επενδυτές, η Goldman Sachs έχει μεταφέρει σαφές μήνυμα ότι αυτή η κυβέρνηση είναι «έτοιμη για ακόμη μεγαλύτερα deals».

Το κλίμα που υπάρχει στην Νέα Υόρκη για την Ελλάδα, σήμερα, περιγράφει με χαρακτηριστική ειλικρίνεια, διαχειριστής μεγάλου fund που μίλησε στο «X»:

«Κατά την άποψή μας, η σημερινή κυβέρνηση στην Αθήνα είναι η μόνη που:

·         Κατάφερε να εισπράξει λεφτά από πολίτες που μέχρι σήμερα δεν πλήρωναν (πλειστηριασμοί, κατασχέσεις, φόροι, ρυθμίσεις).

·         Άλλαξε ρητορική και εφαρμοζόμενη πολιτική προς το ρεαλισμό, μέσα σ’ εκπληκτικά σύντομο χρονικό διάστημα.

·         Απέδειξε ότι είναι πρόθυμη και ικανή να κάνει τα πάντα για να παραμείνει στην Εξουσία.

Ο κίνδυνος του Grexit έχει απομακρυνθεί. Η σημερινή κυβέρνηση των Αθηνών είναι το όνειρο κάθε βραχυπρόθεσμου επενδυτή που αναζητά γρήγορες και υψηλές αποδόσεις… »

Από την δική τους πλευρά τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έχουν έναν πολύ πιο φιλόδοξο στόχο:

  • Αν οι πολίτες πιστέψουν ότι η «Ελλάδα μπήκε στον αστερισμό της ανάκαμψης», θα ανασύρουν τις κρυμμένες αποταμιεύσεις τους και θα τις ρίξουν στο χρηματιστήριο, τις μικροεπενδύσεις και την κατανάλωση.
  • Με λίγα λόγια, τα «θαμμένα» 30 δις Ευρώ θα επιστρέψουν έμμεσα ή άμεσα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αρθούν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων στο τραπεζικό σύστημα δηλαδή να αρθούν σταδιακά τα capital control μέχρι την ημερομηνία των επόμενων εκλογών.

Με την επιπλέον βοήθεια της εισροής κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, το τραπεζικό σύστημα μπορεί να σταθεί στα πόδια του και να απελευθερωθεί από τα δεσμά των capital control. Ήδη τα νεώτερα στοιχεία δείχνουν ότι η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, στα τέλη Ιουνίου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα μειώθηκε κατά 2,8 δισ. Ευρώ.

Η Κυβέρνηση περιμένει με αγωνία την επόμενη κίνηση βοήθειας για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου στόχου, της άρσης των capital control.

Tην επομένη Παρασκευή η Standard and Poor’s θα δημοσιοποιήσει την εξαμηνιαία αξιολόγηση της για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος.

Έχει προηγηθεί έντονο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις και επαφές της Goldman Sachs και όλα δείχνουν πως ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S &P θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα «Β» από «Β-», που είναι σήμερα, ή τουλάχιστον θα αναβαθμίσει τις προοπτικές (outlook) της οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές.

Στελέχη της Standard & Poors επισκέφθηκαν διακριτικά πριν από λίγες μέρες την Αθήνα, προκειμένου να ενημερωθούν από την ελληνική κυβέρνηση και τις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία της οικονομίας.

Τα κυβερνητικά στελέχη έδωσαν πολλές υποσχέσεις, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η έκδοση ενός μικρού 5ετούς ομολόγου 2017-2022 αλλά και η χαλάρωση των capital control προς όφελος κυρίως των επιχειρήσεων και των εξαγωγικών ομίλων.

Το πρώτο ευκρινές σημάδι ότι υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον ξένων διαχειριστών για ελληνικές εκδόσεις χρέους δόθηκε από την μεγάλη συμμετοχή αλλοδαπών επενδυτών στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας.

Η συμμετοχή ξένων επενδυτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων ξεπερνά πλέον κατά πολύ το 55%. Οι Ελληνικές τράπεζες δεν είναι πλέον υποχρεωμένες να δεσμεύουν μεγάλα κεφάλαια για την απορρόφηση αυτών των εντόκων και μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η μείωση των επιτοκίων στα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου δεν είναι άνευ σημασίας. Το Ελληνικό Κράτος δανειστεί περισσότερα από 15 δις Ευρώ σε Έντοκα Γραμμάτια επομένως η αποκλιμάκωση των επιτοκίων μειώνει σημαντικά το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού.

Τα επιτόκια είναι προφανώς χαμηλότερα από το περιβόητο …2014 όταν η Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει πραγματικές δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές.

Τότε όμως όλα τα επιτόκια ήταν υψηλότερα ακόμη και αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των υπολοίπων κρατικών ομολόγων.

Σήμερα το διεθνές περιβάλλον είναι ευνοϊκό, αλλά οι αγορές για να συντηρήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελληνική οικονομία θα χρειαστούν απτές αποδείξεις ότι η νοοτροπία των κυβερνώντων έχει πραγματικά αλλάξει…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΓΡΑΨΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

  • pict
  • pict

pict

pict